FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Buku-buku Yang Bercorak Military dan Sejarah

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3 ... 10 ... 20  Next
AuthorMessage
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Buku-buku Yang Bercorak Military dan Sejarah   Tue Oct 13, 2009 6:15 pm





*** nti bila aku blik ipoh, aku scan n upload balik cover depan n belakang buku ni. sorry psal tak boleh baca dgn jelas tulisan kat belakang buku ni.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
kudabesi87
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1400
Join date : 03/10/2009
Age : 29
Location : Chenorbyl

PostSubject: Re: Buku-buku Yang Bercorak Military dan Sejarah   Thu Oct 15, 2009 5:17 am



nih buku yg ada dlm simpanan skrg..tp gamba ni sy kidnap kat tenet jer haha mls nak upload

basicly, ni memoir rashid maidin jer..ada la skit2 pasal tentera dan kisah dia bjuang tu

buku ni ada 2 versi..1 bm, 1 bi

sblum nih saya ingat rashid maidin nih sama cam org Melayu lain dlm Rej 10 iaitu aktivis dari PKMM, API, BATAS, AWAS dll. tp sbnarnye mmg rashid nih ahli komunis dari awal lagi.

dia pernah dihantar smpai ke London utk jd wakil PKM kat persidangan komunis kat sane..

masa british isytihar darurat, dia kena tangkap tp berjaya lari n bergabung ngan komunis di utara
Back to top Go down
http://www.malayneum-kudabesi.blogspot.com
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 39
Location : Kelantan

PostSubject: Re: Buku-buku Yang Bercorak Military dan Sejarah   Thu Oct 15, 2009 1:29 pm

Isi buku tu macam menarik je
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Buku-buku Yang Bercorak Military dan Sejarah   Wed Oct 21, 2009 8:39 am



1. buku ini adalah hasil tulisan Lt. Kol. (B) Dr. Syed Othman Syed Omar.
2. menceritakan sejarah awal penubuhan 19 RAMD.
3. turut menceritakan penglibatan rejimen ini semasa operasi2 sewaktu zaman insurgensi, tetapi lebih banyak menceritakan kisah pengalaman pahit getir dan kisah kepahlawanan wira2 19 RAMD semasa bertugas di Somalia.
4. juga diceritakan peristiwa penting semasa di Somalia iaitu peristiwa "Barkara Market" dan juga "Benadir Supreme Court".

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: Buku-buku Yang Bercorak Military dan Sejarah   Sun Oct 25, 2009 5:53 pm

kenapa la buku2 mcm ni jarang kelihatan di pasaran...kalau ada pun..hmmm..harganya..Masyaallah..

govt pun bg la subdisi sket..utk galakan belia2 baca buku mcm ni..baru mampu nak beli.

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
katon
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 809
Join date : 05/10/2009
Age : 41
Location : puchong

PostSubject: Re: Buku-buku Yang Bercorak Military dan Sejarah   Mon Oct 26, 2009 9:56 am

Last 2 weeks aku pi cari buku harimau malaysia dia somalia kat POPULAR & MPH tapi 0...

Semalam singgah MPH alamanda, search result tunjuk ada lagi 2. Bila tanya staff depa pun tak tau, depa just suruh cari kat bahagian PTS je

hampehhh
Back to top Go down
katon
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 809
Join date : 05/10/2009
Age : 41
Location : puchong

PostSubject: Re: Buku-buku Yang Bercorak Military dan Sejarah   Mon Oct 26, 2009 9:59 am

@kudabesi87 wrote:


nih buku yg ada dlm simpanan skrg..tp gamba ni sy kidnap kat tenet jer haha mls nak upload

basicly, ni memoir rashid maidin jer..ada la skit2 pasal tentera dan kisah dia bjuang tu

buku ni ada 2 versi..1 bm, 1 bi

sblum nih saya ingat rashid maidin nih sama cam org Melayu lain dlm Rej 10 iaitu aktivis dari PKMM, API, BATAS, AWAS dll. tp sbnarnye mmg rashid nih ahli komunis dari awal lagi.

dia pernah dihantar smpai ke London utk jd wakil PKM kat persidangan komunis kat sane..

masa british isytihar darurat, dia kena tangkap tp berjaya lari n bergabung ngan komunis di utara


Pada pandangan aku hasil dari pembacaan yg terhad, golongan melayu yang menyertai rej ke10 PKM sebenarnya bukan berpaksikan ajaran KOMUNIS semata2. Tetapi mereka terdesak untuk mencari satu platform dalam memperjuangkan kemerdekaan. Platform yg kuat dan terkiri waktu tu tak lain dan tak bukan adalah PKM
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Buku-buku Yang Bercorak Military dan Sejarah   Sat Nov 14, 2009 8:49 am

Admin wrote:
kenapa la buku2 mcm ni jarang kelihatan di pasaran...kalau ada pun..hmmm..harganya..Masyaallah..

govt pun bg la subdisi sket..utk galakan belia2 baca buku mcm ni..baru mampu nak beli.

sangat sokong pendapat admin tu. memang susah nak dapat buku2 macam ni. tambahan pulak, promosi utk buku2 macam ni memang suram langsung. kalau tak silap, keluaran PERAJURIT 3-4 bulan lepas ada mengumumkan bahawa DBP akan keluarkan buku2 yg mengisahkan pengalaman para pahlawan ATM kita, tapi sayang bila aku contact DBP ipoh, diaorang pun tak tahu menahu langsung akan hal ni. macam mana lagi nak komen??

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
kudabesi87
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1400
Join date : 03/10/2009
Age : 29
Location : Chenorbyl

PostSubject: Re: Buku-buku Yang Bercorak Military dan Sejarah   Sat Nov 14, 2009 9:07 am

@katon wrote:
@kudabesi87 wrote:


nih buku yg ada dlm simpanan skrg..tp gamba ni sy kidnap kat tenet jer haha mls nak upload

basicly, ni memoir rashid maidin jer..ada la skit2 pasal tentera dan kisah dia bjuang tu

buku ni ada 2 versi..1 bm, 1 bi

sblum nih saya ingat rashid maidin nih sama cam org Melayu lain dlm Rej 10 iaitu aktivis dari PKMM, API, BATAS, AWAS dll. tp sbnarnye mmg rashid nih ahli komunis dari awal lagi.

dia pernah dihantar smpai ke London utk jd wakil PKM kat persidangan komunis kat sane..

masa british isytihar darurat, dia kena tangkap tp berjaya lari n bergabung ngan komunis di utara


Pada pandangan aku hasil dari pembacaan yg terhad, golongan melayu yang menyertai rej ke10 PKM sebenarnya bukan berpaksikan ajaran KOMUNIS semata2. Tetapi mereka terdesak untuk mencari satu platform dalam memperjuangkan kemerdekaan. Platform yg kuat dan terkiri waktu tu tak lain dan tak bukan adalah PKM

betul la tuh, rashid maidin sendiri tak join KMM sebabnye ia banyak melibatkan org melayu yang duduk kat bandar..mostly cikgu

pak rashid lak terlibat dengan perjuangan buruh terutama skali buruh lombong..nih pun sebab dia dipengaruhi oleh ejen pkm

ikut perancangan nye, sebaik jepun tinggalkan malaya..angkatan bersenjata haluan kiri nih akan isytihar kemerdekaan. sama jer mcm kat indon. dorg memang ada senjata api tinggalan jepun (PETA)

tapi yg jd lain nye, bila pkm tak masuk campur..n sibuk wat kangaroo court

tu yg pemimpin mcm Ibrahim Hj Yaacob lari ke Indon n berjuang dgn kawan dia sukarno.
Back to top Go down
http://www.malayneum-kudabesi.blogspot.com
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Buku-buku Yang Bercorak Military dan Sejarah   Sat Nov 14, 2009 9:11 am



** buku yg mengisahkan pengalaman suka duka, pahit getir semasa berkhidmat sebagai anggota keselamatan ketika saat-saat negara dilanda ancaman pengganas komunis sewaktu era insurgensi.
** segala-galanya ditulis berdasarkan perspektif beliau sendiri.
** turut diceritakan beliau saat-saat mencemaskan ketika bertempur dengan pengganas komunis dan kejayaan menumpaskan gerombolan pengganas komunis yg telah membawa kepada penganugerahan pingat PGB.
** antara buku yg perlu dimiliki oleh warga "Home Of The Brave". rugi kalau tak memilikinya.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Sniper_Gunung
Civilian
Civilian


Posts : 32
Join date : 26/12/2009
Age : 51
Location : Sniper Hide

PostSubject: Buku Penugasan Malbatt 1 di Cambodia   Thu Jan 07, 2010 9:15 pm



Saya rasa buku ni ada forumers yang tak tahu keujudannya. Ditulis oleh Brig. Gen. yang prihatin tentang kebajikan anggota tentera. Beliau masih lagi berhubung dengan saya. Kandungan buku ini ada maklumat nama-nama semua anggota kita yang terlibat dalam Ops UN ini. Tak termasuk Malbatt2.
Back to top Go down
Anakpencen
Staff Sergeant
Staff Sergeant


Posts : 411
Join date : 31/12/2009
Age : 36

PostSubject: Re: Buku-buku Yang Bercorak Military dan Sejarah   Fri Jan 08, 2010 12:53 am

trooper_knife wrote:


1. buku ini adalah hasil tulisan Lt. Kol. (B) Dr. Syed Othman Syed Omar.
2. menceritakan sejarah awal penubuhan 19 RAMD.
3. turut menceritakan penglibatan rejimen ini semasa operasi2 sewaktu zaman insurgensi, tetapi lebih banyak menceritakan kisah pengalaman pahit getir dan kisah kepahlawanan wira2 19 RAMD semasa bertugas di Somalia.
4. juga diceritakan peristiwa penting semasa di Somalia iaitu peristiwa "Barkara Market" dan juga "Benadir Supreme Court".

Rolling Eyes Aku pernah baca buku ni... tapi buku ni tak menggambarkan kejadian yang betul2 terjadi mungkin sebab dah di edit dulu.. kalau yang tulis buku ini adalah mereka2 yang pernah terlibat ia lebih baik.. kalau boleh ia sepatutnya boleh diperbaiki dari segi design cover dan dalamannya bagi menarik generasi muda membacanya..

Aku pernah membaca journal mengenai peristiwa ini yang dilalui oleh mereka2 yang terlibat.. Sungguh dasyat sekali pertempuran tersebut seperti bagaimana seorang anngota Malbatt terpaksa menggunakan benet untuk membunuh orang2 somalia yang menaiki Condor kita pertempuran tersebut dan banyak lagi yang tak ada dalam buku diatas.. clown

Bagi kawan2 semua kalau ada masa cuba gi ke Kedutaan2 Asing di Kuala Lumpur.. i mean Library kedutaan yang ada. Dulu kecik2 aku selalu gi Library kedutaan Libya kat kg.bharu.. No
Contoh Lincoln's Library,USA atau British Council atau Australian Library kat jalan yap Kwan seng atau French Library dan lain2.

Di sana ada journal terbitan yang kadang2 cerita2 nya tak ada di Majalah Tempatan.. banyak isu2 penglibatan mengenai Negara2 kita yang ada di sana.. afro
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Buku-buku Yang Bercorak Military dan Sejarah   Fri Jan 08, 2010 1:04 pm

@Anakpencen wrote:
trooper_knife wrote:

1. buku ini adalah hasil tulisan Lt. Kol. (B) Dr. Syed Othman Syed Omar.
2. menceritakan sejarah awal penubuhan 19 RAMD.
3. turut menceritakan penglibatan rejimen ini semasa operasi2 sewaktu zaman insurgensi, tetapi lebih banyak menceritakan kisah pengalaman pahit getir dan kisah kepahlawanan wira2 19 RAMD semasa bertugas di Somalia.
4. juga diceritakan peristiwa penting semasa di Somalia iaitu peristiwa "Barkara Market" dan juga "Benadir Supreme Court".

Rolling Eyes Aku pernah baca buku ni... tapi buku ni tak menggambarkan kejadian yang betul2 terjadi mungkin sebab dah di edit dulu.. kalau yang tulis buku ini adalah mereka2 yang pernah terlibat ia lebih baik.. kalau boleh ia sepatutnya boleh diperbaiki dari segi design cover dan dalamannya bagi menarik generasi muda membacanya..

Aku pernah membaca journal mengenai peristiwa ini yang dilalui oleh mereka2 yang terlibat.. Sungguh dasyat sekali pertempuran tersebut seperti bagaimana seorang anngota Malbatt terpaksa menggunakan benet untuk membunuh orang2 somalia yang menaiki Condor kita pertempuran tersebut dan banyak lagi yang tak ada dalam buku diatas.. clown

Bagi kawan2 semua kalau ada masa cuba gi ke Kedutaan2 Asing di Kuala Lumpur.. i mean Library kedutaan yang ada. Dulu kecik2 aku selalu gi Library kedutaan Libya kat kg.bharu.. No
Contoh Lincoln's Library,USA atau British Council atau Australian Library kat jalan yap Kwan seng atau French Library dan lain2.

Di sana ada journal terbitan yang kadang2 cerita2 nya tak ada di Majalah Tempatan.. banyak isu2 penglibatan mengenai Negara2 kita yang ada di sana.. afro

http://panggilanpertiwi.forumotion.net/hari-ini-dalam-sejarah-f9/black-hawk-down-the-true-story-t53.htm?sid=55a3a9aec06afcf3bd7542720bb12ff9

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Buku-buku Yang Bercorak Military dan Sejarah   Sat Jan 09, 2010 5:56 am

@Sniper_Gunung wrote:


Saya rasa buku ni ada forumers yang tak tahu keujudannya. Ditulis oleh Brig. Gen. yang prihatin tentang kebajikan anggota tentera. Beliau masih lagi berhubung dengan saya. Kandungan buku ini ada maklumat nama-nama semua anggota kita yang terlibat dalam Ops UN ini. Tak termasuk Malbatt2.

saudara sniper gunung, kat mana saya boleh dapatkan buku ni? ataupun saudara boleh bantu saya untuk dapatkan buku ni?

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
totttis
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2393
Join date : 17/12/2009
Age : 42
Location : Lepak-Lepak Bersama Sang Saka Biru iaitu Encik Kucing

PostSubject: Re: Buku-buku Yang Bercorak Military dan Sejarah   Tue Jan 12, 2010 10:40 am

aku ternampak dalam internet buku ni, anybody pernah nengok buku ni dijual di Malaysia tak?



Roy Davis Linville Jumper
ISBN: 0-313-31515-9
ISBN-13: 978-0-313-31515-2
DOI: 10.1336/0313315159
240 pages
Praeger Publishers
Publication: 8/30/2001
List Price: $110.95 (UK Sterling Price: £76.95)
Media Type: Hardcover
Trim Size: 6 1/8 x 9 1/4

Description: The Senoi Praaq is a Malaysian special forces unit originally created in 1956 by the British colonial authorities to fight communism during the Malayan Emergency. The term Senoi Praaq, which roughly translates as war people, stems from the Semai language and is the basis of a colorful legend in Malaysia. The unit is largely comprised of non-Malay tribal peoples known collectively as the Orang Asli of Peninsular Malaysia. Jumper details Senoi Praaq inception as a private army and its subsequent development into an affiliate of the Royal Malaysian Police (RMP) in this fast paced and often graphic account of irregular warfare as it applies to counterinsurgency.

The unit began as a creature of British Military Intelligence and fought in the deep jungle as Special Air Service (SAS) protégés, eventually replacing the latter upon Malaysian independence from Great Britain. They then served as mercenaries employed by the United States Central Intelligence Agency in Vietnam and later fought on Borneo during Malaysia's own undeclared war with Indonesia. Today the unit remains under arms and heads up a large paramilitary apparatus maintained in conjunction with conventional military forces. Malaysia's capacity to project force throughout South East Asia should not be underestimated, Jumper warns. The Senoi Praaq is a unique fighting force upon which Malaysia may rely to preserve her sovereignty.
Table of Contents:

* Glossary
Abbreviations
Maps
Introduction
The Political Background
The Emergency and the Turn of Events Leading to Formation of the Senoi Praaq
The Senoi Praaq Deploys
The Senoi Praaq Deploy in Vietnam
The Senoi Praaq Stands Down in Vietnam as the Indonesian Crisis Erupts
The Indonesian Confrontation on Borneo and its Spread to Penninsular Malaysia
Senoi Praaq Rehabilitation
Conclusion
Sources Consulted
Back to top Go down
ggk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2053
Join date : 22/12/2009
Age : 37

PostSubject: Re: Buku-buku Yang Bercorak Military dan Sejarah   Tue Jan 12, 2010 12:04 pm

@katon wrote:
Last 2 weeks aku pi cari buku harimau malaysia dia somalia kat POPULAR & MPH tapi 0...

Semalam singgah MPH alamanda, search result tunjuk ada lagi 2. Bila tanya staff depa pun tak tau, depa just suruh cari kat bahagian PTS je

hampehhh

buku ni ada di jual di DBP
Back to top Go down
http://malaysiamilitarypower.blogspot.com/
totttis
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2393
Join date : 17/12/2009
Age : 42
Location : Lepak-Lepak Bersama Sang Saka Biru iaitu Encik Kucing

PostSubject: Re: Buku-buku Yang Bercorak Military dan Sejarah   Tue Jan 12, 2010 12:10 pm

ehem..ehem...nape hang tak bagitau hang pi Alamanda, aku keja kat Putrajaya je ni, bleh minum-minum...
Back to top Go down
totttis
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2393
Join date : 17/12/2009
Age : 42
Location : Lepak-Lepak Bersama Sang Saka Biru iaitu Encik Kucing

PostSubject: Re: Buku-buku Yang Bercorak Military dan Sejarah   Wed Jan 13, 2010 11:23 am

aku dah dapat buku ni



tapi file .pdf jer la, aku nak print...ada 300++ page...
Back to top Go down
katon
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 809
Join date : 05/10/2009
Age : 41
Location : puchong

PostSubject: Re: Buku-buku Yang Bercorak Military dan Sejarah   Wed Jan 13, 2010 12:10 pm

@totttis wrote:
ehem..ehem...nape hang tak bagitau hang pi Alamanda, aku keja kat Putrajaya je ni, bleh minum-minum...


office aku kat Cyber Jaya
Back to top Go down
totttis
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2393
Join date : 17/12/2009
Age : 42
Location : Lepak-Lepak Bersama Sang Saka Biru iaitu Encik Kucing

PostSubject: Re: Buku-buku Yang Bercorak Military dan Sejarah   Wed Jan 13, 2010 12:12 pm

hahaha...bila mau buat perjumpaan enchek katon?...
Back to top Go down
katon
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 809
Join date : 05/10/2009
Age : 41
Location : puchong

PostSubject: Re: Buku-buku Yang Bercorak Military dan Sejarah   Wed Jan 13, 2010 9:53 pm

@totttis wrote:
hahaha...bila mau buat perjumpaan enchek katon?...

lunch hour cantek gak

sapa lagi dekat2 putrajaya cyber jaya taman equine ???
Back to top Go down
katon
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 809
Join date : 05/10/2009
Age : 41
Location : puchong

PostSubject: Re: Buku-buku Yang Bercorak Military dan Sejarah   Wed Jan 13, 2010 9:54 pm

@ggk wrote:
@katon wrote:
Last 2 weeks aku pi cari buku harimau malaysia dia somalia kat POPULAR & MPH tapi 0...

Semalam singgah MPH alamanda, search result tunjuk ada lagi 2. Bila tanya staff depa pun tak tau, depa just suruh cari kat bahagian PTS je

hampehhh

buku ni ada di jual di DBP

buku yang aku order baru sampai tadi
tunggu weekend la kot baru sempat nak baca
Back to top Go down
panavia
Civilian
Civilian


Posts : 24
Join date : 23/12/2009
Age : 29

PostSubject: Re: Buku-buku Yang Bercorak Military dan Sejarah   Wed Jan 13, 2010 10:42 pm

wah bestnye dpt buku2 cmni.ptut gomen kne la bt promosi n trikn kn supya dak2 remaja ni mnat ke arah cm ni.bru la ptriotik sket.ni lbih ke hburan je.bku hariamu malaysia di somalia ad kt dbp ek?kl nk order kt internet blh x?en katom n en tottis nt blh la kte mnum2 kt alamanda huhu
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Buku-buku Yang Bercorak Military dan Sejarah   Thu Jan 14, 2010 8:39 pm

@totttis wrote:
aku dah dapat buku ni



tapi file .pdf jer la, aku nak print...ada 300++ page...

nampak macam best. dah baca ke??

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
totttis
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2393
Join date : 17/12/2009
Age : 42
Location : Lepak-Lepak Bersama Sang Saka Biru iaitu Encik Kucing

PostSubject: Re: Buku-buku Yang Bercorak Military dan Sejarah   Thu Jan 14, 2010 8:48 pm

tak sompek print lagi la, hang mau .pdf dia aku leh email...harap-harap bleh lepas dalam email...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Buku-buku Yang Bercorak Military dan Sejarah   Today at 6:22 am

Back to top Go down
 
Buku-buku Yang Bercorak Military dan Sejarah
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 20Go to page : 1, 2, 3 ... 10 ... 20  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: COLLECTOR'S ITEM-
Jump to: