FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 1/72 Cik SU-30MKM....Jenama Zvezda.......khas buat mu Laksamana Sunan....kekekekek

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: 1/72 Cik SU-30MKM....Jenama Zvezda.......khas buat mu Laksamana Sunan....kekekekek   Fri Jul 23, 2010 12:18 am

Reza.....insyaallah......bila saya buka gallery2010 kat sini....Wink...thanks bro....
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: 1/72 Cik SU-30MKM....Jenama Zvezda.......khas buat mu Laksamana Sunan....kekekekek   Fri Jul 23, 2010 12:30 am

xdelah Naza, rumah sendiri MKM tu ade, ni dok ganggu rumah orang.... Smile

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: 1/72 Cik SU-30MKM....Jenama Zvezda.......khas buat mu Laksamana Sunan....kekekekek   Fri Jul 23, 2010 12:45 am

tengh view progres abg lah td nih....nice one bang.....Wink
Back to top Go down
Reza Su-30MKM
Staff Sergeant
Staff Sergeant


Posts : 468
Join date : 01/02/2010
Age : 40
Location : Selatan Malaysia

PostSubject: Re: 1/72 Cik SU-30MKM....Jenama Zvezda.......khas buat mu Laksamana Sunan....kekekekek   Fri Jul 23, 2010 12:51 am

Bro Naza,buka la satu thread special kat forum ni,letak tajuk 'Galeri Dremel'..bole kwn2 forum tgok hasil kerja..

Mej(B) pun bole gak pamer hasil kerja yg ada.Dgr citer dari geng2 yg pi MMW Pt.2 ckp hasil karya Mej(B) pun boleh tahan meletopnya,siap ada kitab lagi..hehehe
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: 1/72 Cik SU-30MKM....Jenama Zvezda.......khas buat mu Laksamana Sunan....kekekekek   Fri Jul 23, 2010 1:04 am

Reza, kerja begini kena ada reference. Kitab2 tu penting sbb ada customer yg very2 particular. Internet boleh bantu sikit aje... Tu yg bukak thread Projek Tentera Udara....

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: 1/72 Cik SU-30MKM....Jenama Zvezda.......khas buat mu Laksamana Sunan....kekekekek   Fri Jul 23, 2010 1:56 am

mesti selari ....bila kita bercakap soal model making...kita juga bercakap tentang method, teknik, trick and skil2 tertentu...disamping latihan yg bnyk dlm pembuatan....1st attraction pada rupanya....dh tertarik baru kita pergi kedetails nya.....semasa mula2 nak xpose dlm alam cyber nih.....kita nak tau kat mana kedudukan kita....ape yg kita ade....saya postkan kerja2 saya kat ARC..kat sana baru saya fhm ape yg mereka lihat dlm scale modeling ni....
...perjalanan kita dlm industri ni berbeza....saya peminat seni art and craft.....dan saya sadurkan minat saya tu dgn bidang millitary....so saya rasa information n poengatahuan dtg selepas itu....ade juga pengemar dlm bidang military n punya minat yg dalam dlm millitary....tetapi skill dlm bidang art n craft datang pula selepas itu....sepanjang 9 thn bekerja di hobby shop....mcm2 approach yg saya lihat dan pelbagai persepsi....but end of the story......ENJOY THE HOBBY AS MUCH AS POSIBLE...di samping sentiasa belajar dan adeisifat ingan memperbaiki.......Wink

Dremel
Back to top Go down
airborne_boyz
Corporal
Corporal


Posts : 278
Join date : 22/05/2010
Age : 46

PostSubject: Re: 1/72 Cik SU-30MKM....Jenama Zvezda.......khas buat mu Laksamana Sunan....kekekekek   Fri Jul 23, 2010 10:30 pm

@dremel wrote:
ni bukan LS punya lah....say buat utk seorag Pilot MAS.......HEHEHEH.......saje perangat LS jer....Wink

Von....klu dh namanya zvezda......memang ade sikit2 prob kat fiting,...intruction n nom part tu sy tak pasti sgt....sebab jarang tengok instruction....betul....x tipu.....
plastik tebal dan keras......kit yarabi simple.....kene rajin sikitlah....line dh tentu kene rescribe....

Naza, Capt mana yg order Sukhoi ni dr you. Saja tanya sbb wife saya kat ada sorang Capt dlm MAS yg kaki collector jugak
Back to top Go down
zilfa87
Civilian
Civilian


Posts : 21
Join date : 21/07/2010
Age : 29

PostSubject: Re: 1/72 Cik SU-30MKM....Jenama Zvezda.......khas buat mu Laksamana Sunan....kekekekek   Fri Jul 23, 2010 11:04 pm

nice.... Very Happy
Back to top Go down
Reza Su-30MKM
Staff Sergeant
Staff Sergeant


Posts : 468
Join date : 01/02/2010
Age : 40
Location : Selatan Malaysia

PostSubject: Re: 1/72 Cik SU-30MKM....Jenama Zvezda.......khas buat mu Laksamana Sunan....kekekekek   Fri Jul 23, 2010 11:44 pm

zilfa87..kalo nak tahu Bro Dremel @ Naza ni banyak hasil seninya display dalam majalah Perajurit..hasil kerja Mej (B) pun tak kurang hebat..ini antara hasil kerja Bro Dremel..

Back to top Go down
zilfa87
Civilian
Civilian


Posts : 21
Join date : 21/07/2010
Age : 29

PostSubject: Re: 1/72 Cik SU-30MKM....Jenama Zvezda.......khas buat mu Laksamana Sunan....kekekekek   Fri Jul 23, 2010 11:46 pm

cantiklahhh......teringin nk tengok dri dekat....kehalusan seni yg cantik..... Smile
Back to top Go down
Reza Su-30MKM
Staff Sergeant
Staff Sergeant


Posts : 468
Join date : 01/02/2010
Age : 40
Location : Selatan Malaysia

PostSubject: Re: 1/72 Cik SU-30MKM....Jenama Zvezda.......khas buat mu Laksamana Sunan....kekekekek   Fri Jul 23, 2010 11:54 pm

Replika Su-30MKM tu dikhabarkan kini berada di 11 Sqn Gong Kedak AB n MiG-29N tu plak di 17/19 Sqn Kuantan AB...apa pun first time tgok mmg kagum dgn replika tu n akhirnya dpt juga kenal yg yg membuatnya..tak lain tak bukan Bro Naza kita yg kreatif..hehehe Very Happy
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: 1/72 Cik SU-30MKM....Jenama Zvezda.......khas buat mu Laksamana Sunan....kekekekek   Sat Jul 24, 2010 12:43 am

Reza, wa xde lah sehebat Sifu Naza....

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: 1/72 Cik SU-30MKM....Jenama Zvezda.......khas buat mu Laksamana Sunan....kekekekek   Sat Jul 24, 2010 1:40 am

"line dh tentu kene rescribe...."

hmm.. peralaatan apa yg digunakan ye?
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: 1/72 Cik SU-30MKM....Jenama Zvezda.......khas buat mu Laksamana Sunan....kekekekek   Sat Jul 24, 2010 1:44 am

meh aku goreng...modeller knife kot..
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: 1/72 Cik SU-30MKM....Jenama Zvezda.......khas buat mu Laksamana Sunan....kekekekek   Sat Jul 24, 2010 5:33 am

Naza, Capt mana yg order Sukhoi ni dr you. Saja tanya sbb wife saya kat ada sorang Capt dlm MAS yg kaki collector jugak[/quote]

airborne- Nama dia Kapt. Azland hanafi.....mula dgn su-30mkm nih, lepas tu 1/72 hawk208, 1/35 figuring, scorpene dia beli 3 biji, u-2....carier saya pernh repairkan utk dia.....da juga seorang modeler....

Zilfa-.Terima kasih banyk2...appreciate it.....

@Reza Su-30MKM wrote:
zilfa87..kalo nak tahu Bro Dremel @ Naza ni banyak hasil seninya display dalam majalah Perajurit..hasil kerja Mej (B) pun tak kurang hebat..ini antara hasil kerja Bro Dremel..



Bro Reza....terima kasih kerana upload pic nih.....saya pon xder simpan pic projek ni kat LIMA07......saya pon x pernah termimpi pergi sejauh ni dgn kerja2 yg dulunya xlah di pandang masyarakat......rasanya berkat sokongan kawan n fmly......saya tak terasa sgt perit jerih utk sampai ke sini....btw......apepon org pangil....saya masih dlm di peringkat belajar dan masih bnyk lagi perkara yg harus saya beri perhatian....Teima kasih reza....ye betul....saya buat cik su tu utk atsc sdn bhd....dan skrg teh di hadiahkan kpd GK AB...mig-29 tu selalu berade di dalam bilik org no. 1 Kuantan Hanger...En. Shaari....dan sebagai ganti...saya buat 1 lagi cik su bersaiz 5 kaki utk TASC.....


Bang Mej......apa yg saya belajar selama nih..saya tumpukan...mungkin utk sebahagian sahaja....dan selebihnya ada pada bang Mej. dan yg lain....masing2 punya kekuatan sendiri.....klu nak diikutkan ramai lagi yg hebat2 di luar sana.....cumanya dr dahulu sampai skrg saya akan cuba mencari kekuatan sendiri dlm menghasilkan product2 saya....membangunkan method sendiri pada setiap peringkat pembinaan dan penghasilan.....bg saya....saya bukan menjual model ac tank or ape2....tp saya pasarkan hasil keje dan trade mark saya....


@wufi wrote:
"line dh tentu kene rescribe...."

hmm.. peralaatan apa yg digunakan ye?

wufi......saya guna Hasegawa scribing tools.....


@tomcat tiram wrote:
meh aku goreng...modeller knife kot..

salah sos tirm...saya buat utk org len......Wink

Terima Kasih semua
Dremel













Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: 1/72 Cik SU-30MKM....Jenama Zvezda.......khas buat mu Laksamana Sunan....kekekekek   Sat Jul 24, 2010 7:31 am

aduhhh.... naza. hang ni dah menggamit memori luka aku saja. dulu aku ada kit 1/72 su30 ni. ingat nak buat sendiri, tapi memandangkan ini adalah special item, aku pun mula lah mencari sub-con untuk pasang kit ni.

mula-mula aku cuba minta subcon aku kat teluk intan tu. dia cakap boleh pasang kit tu, but without conversion to su30mkm. dia jujur bagi tau kat aku yang dia tak pandai nak buat scratch built part mana yang tiada dalam kit tu. so, secondary plan ialah aku shoot a few email to modeler dalam arc. dalam banyak-banyak email tu, cuma sorang saja yang reply aku. yang lain tu maybe email address salah atau tak nak layan sebab diorang tu semua main skala besar. ataupun jugak maybe diaorang memang buat untuk sendiri saja.

walau apapun, aku rasa tak patutlah buat macam tu. walaupun dia buat untuk sendiri sekalipun, bila ada orang email dan mengoffer pada diaorang untuk jadi subcon, sepatutnya diaorang tu rasa berbangga sebab hasil kerja diorang tu dihargai oleh peminat. masa tu aku belum kenal naza lagi. dok tunggu member aku nak kenal kan aku pada dia. hampeh. sampai la aku yang cuba contact naza sendiri. bukan melalui member aku. maybe dia pun takut aku direct contact naza. sebab apa? maybe sebab business strategy.

mamat yang reply email aku tu bagi tau yang dia boleh pasang kit 1/72 ni. so, aku bagi tau dia. price does not matter. yang penting adalah persembahan yang terbaik daripada dia. after a few discussion over the phone dan dalam email, aku pun bersetuju dengan harga dia. kontrak pun dianugerahkan pada dia.

janji nak siapkan dalam tempoh yang telah dipersetujui. tapi delay pulak.... namun aku tetap sabar. tahap kesabaran aku mula hilang bila aku dapat tau yang dia dok sibuk show off wip dia untuk kit lain. sedangkan su aku, tak ada khabar berita.

bila aku dah naik angin, aku shoot email kat dia. then dia janji akan siapkan dan hantar sendiri kat rumah aku. masa dia hantar, salah aku sebab tak check. sebab aku trust pada modeler. aku pegang pada integrity dia. bila malam, baru aku bukak kotak dan alangkah kecewanya hati aku bila tengok hasil kerja beliau.

marah + kecewa punya pasal, aku bukak satu persatu part daripada canopy sampailah landing gear. ingat nak spray balik, repair balik sendiri. tapi sampai sekarang projek tu masih lagi terbengkalai. hehe.... tak de mood bila nak buat. frust punya pasal.

nantilah, bila aku ada masa, aku akan upload gambar-gambar canopy, landing gear, cockpit aircraft aku tu. dah lah missile pun pasang senget benget. sejak daripada hari tu, aku mula lebih berhati-hati. salah sendiri sebab mudah percaya pada modeler. padan muka aku sendiri. aku rasa, kalau aku pasang sendiripun lebih baik. cuma aku tak reti nak warna part after burner dan bengkok kan after burner tu saja.

aku masih belum final discuss lagi dengan master sifu naza untuk projek membaik pulih su30mkm aku ni lagi. nantilah bila aku dah habis kit untuk buat special projek aku, baru aku hantar su30mkm ni kat dia.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: 1/72 Cik SU-30MKM....Jenama Zvezda.......khas buat mu Laksamana Sunan....kekekekek   Sat Jul 24, 2010 7:33 am

LAGI SATU, AKU TAK AKAN MENDEDAHKAN KEPADA SIAPA YANG AKU EMAIL DAN SIAPA SUBCON AKU UNTUK PROJEK INI. KALAU DIA ADA TERBACA POSTING NI DALAM FORUM KITA, SENDIRI MAU PAHAM!!

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: 1/72 Cik SU-30MKM....Jenama Zvezda.......khas buat mu Laksamana Sunan....kekekekek   Sat Jul 24, 2010 10:47 am

@Laksamana Sunan wrote:
LAGI SATU, AKU TAK AKAN MENDEDAHKAN KEPADA SIAPA YANG AKU EMAIL DAN SIAPA SUBCON AKU UNTUK PROJEK INI. KALAU DIA ADA TERBACA POSTING NI DALAM FORUM KITA, SENDIRI MAU PAHAM!!

huhuhhu aku dngr kisah ni live dari knife..aku bengang gak..tak apa knife..jd kan ianya sbg iktibar knife...aku pun dh kena mcm ko knife...skrg terpaksa mintak tlg major dan naza refurbish all my model sbb kualiti cat dan pemasangan yng mcm hmmmmmmmm...paham2 je laa
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: 1/72 Cik SU-30MKM....Jenama Zvezda.......khas buat mu Laksamana Sunan....kekekekek   Sat Jul 24, 2010 10:53 am

aku sedar sape diri ini, sabar ye syark.. LS.. jadikan ia sebagai pengalaman hidup...
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: 1/72 Cik SU-30MKM....Jenama Zvezda.......khas buat mu Laksamana Sunan....kekekekek   Sat Jul 24, 2010 10:57 am

Panjang betul kelohan perasaan Naza dn LS...


_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: 1/72 Cik SU-30MKM....Jenama Zvezda.......khas buat mu Laksamana Sunan....kekekekek   Sat Jul 24, 2010 10:59 am

abah diri mu hadir ketika aku kehilangan pedoman cewwaaaah hahahaha
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: 1/72 Cik SU-30MKM....Jenama Zvezda.......khas buat mu Laksamana Sunan....kekekekek   Sat Jul 24, 2010 11:02 am

CHEEET!!!! Pelik bunyinye tu.....

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: 1/72 Cik SU-30MKM....Jenama Zvezda.......khas buat mu Laksamana Sunan....kekekekek   Sat Jul 24, 2010 12:06 pm

hahaha....adeiiiii.....bnyk beza antara keluhan dan penerangan tu bang.....hehehe
bukan apa....selain berurusan mengenai keje....perlu juga kawan2 tau perjalanan kita dlm industri nih....salah 1 cara utk build up nama dan reputasi.....pas tu let peoples judge...jgn kita judge our self....bahaya.....pengalaman sayalah....

sebak aku knife.....finally ko share gak ngn kitorang.....u've a right so bro....
Back to top Go down
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: 1/72 Cik SU-30MKM....Jenama Zvezda.......khas buat mu Laksamana Sunan....kekekekek   Sat Jul 24, 2010 6:36 pm

err...

maksud aku line yang kene rescribekan balik 2..

tp xpela...nothing pun..
hehehee
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: 1/72 Cik SU-30MKM....Jenama Zvezda.......khas buat mu Laksamana Sunan....kekekekek   Today at 10:20 am

Back to top Go down
 
1/72 Cik SU-30MKM....Jenama Zvezda.......khas buat mu Laksamana Sunan....kekekekek
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: MODEL BERSKALA & PROSES PEMBUATAN-
Jump to: