FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Boyarque's House Of Mecha

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
boyarque
Private
Private


Posts : 71
Join date : 05/03/2010
Age : 41

PostSubject: Boyarque's House Of Mecha   Thu Aug 12, 2010 9:22 am

Salam perkenalan semua. Saya org baru disini.
Hobi saya mengumpul toys dan main paintball. Selain itu saya juga sgt tertarik dgn military hardware, especially weapon platforms and personal infantry weapon.

Paintball wat masa ni lek dulu, tgh kumpul modal nak angkat gear. Menan yg saya kumpul lak lebih tertumpu pada siri Macross dan Gundam. Pada yg tak familiar, dua2 siri ni adalah dari genre 'Real Robots'. Secara ringkasnya, genre ni bermaksud robot2 yg digunakan takder super power, one hit kills, dan bergantung kepada kepakaran pilot utk survive ( dan juga advancement of military technology ).

Macross sbg contoh, direka oleh pereka mecha tersohor dari Jepun, Encik Shoji Kawamori. Mecha VF-1 yg direka beliau, adalah berdasarkan pada mainstay US naval air force pada masa tu, f-14 tomcats.

Dan imej tomcat yg mempunyai kaki dan tangan betul2 terpahat dalam ingatan saya. It was in the 80's.


So thread ini dibuka utk kongsi my passion dgn kawan2 yg lain. Feel free to comment. afro
Back to top Go down
boyarque
Private
Private


Posts : 71
Join date : 05/03/2010
Age : 41

PostSubject: SV-51 Custom Project   Thu Aug 12, 2010 9:35 am

Selain dari kolek macross, saya juga kadang2 suka hantar my toys pada satu bro customiser ni utk repaint. Bcoz ada satu project tgh nak buat, so lemme start dgn yg tu dulu.

Mecha yg saya pilih adalah SV-51 dari siri Macross Zero. Berskala 1/60, model yg saya ada ni mempunyai color scheme 'Cannon Fodder'. Jadi saya ingin personalise kan sikit mecha yg ni.


Ini kaler dia skang.


Cockpit detail yg agak menarik.


Bentuk gerwalk(hybrid) dan Battroid.
Back to top Go down
boyarque
Private
Private


Posts : 71
Join date : 05/03/2010
Age : 41

PostSubject: Re: Boyarque's House Of Mecha   Thu Aug 12, 2010 9:40 am

So, banyak la color scheme dan camo yg saya surf utk jadikan rujukan:



Rupa2nya, color scheme terbaik yg saya jumpa, adalah dari Slovakian Airforce!


Mmg champion! So, camo scheme dah dipilih.....next progress akan di update!
Back to top Go down
totttis
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2393
Join date : 17/12/2009
Age : 42
Location : Lepak-Lepak Bersama Sang Saka Biru iaitu Encik Kucing

PostSubject: Re: Boyarque's House Of Mecha   Thu Aug 12, 2010 9:40 am

huhuhu ekcen dah sekarang, dulu jaman muda2 tak mau customized, beli siap display, sekarang baru berani buat custom ye...
Back to top Go down
boyarque
Private
Private


Posts : 71
Join date : 05/03/2010
Age : 41

PostSubject: Re: Boyarque's House Of Mecha   Thu Aug 12, 2010 9:50 am

lerr...mai dah kora-kora( gaya mckay ) ni..
Ahaha...bukan xmo custom, tapi hak sebelum ni semua kaler main character, so rugi kalu make-over.

Yg ni cannon fodder, so belasah suddey....

Aku terpikir, why not letak decals logo n insignia utk represent RMAF? Dan letak nama pilot, Lt Cmdr Boyarque? Heheheeh...
Read somewhere here, kalu ada lambang 'Petir Kelabu', itu represent interceptor? Maybe I'll start with that...

Anybody boleh tolong bagi reference on the detailing on the fighter?


Back to top Go down
Tajau
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 938
Join date : 19/05/2010
Age : 41
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Boyarque's House Of Mecha   Thu Aug 12, 2010 10:25 am

memang lawa wooo color scheme AF Slovakian...
Back to top Go down
totttis
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2393
Join date : 17/12/2009
Age : 42
Location : Lepak-Lepak Bersama Sang Saka Biru iaitu Encik Kucing

PostSubject: Re: Boyarque's House Of Mecha   Thu Aug 12, 2010 10:33 am

ko check RMAF MIG's nye scheme la klu camtu... kat sini ramai renowned nye modeller, bleh suruh dieorang buatkan, harga aku rasa tak mahal mana pun sbb ramai geng PP yang dok tempah kat dieorang...
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Boyarque's House Of Mecha   Thu Aug 12, 2010 10:42 am

waaah ada gak orang sama hobi Japan kat sini...aku layan macross gak cuma ada satu je..dari Macross frontier..Gundam aku banyak laaa hehehehe....
Back to top Go down
arms
Sergeant First Class
Sergeant First Class


Posts : 520
Join date : 25/06/2010
Age : 32

PostSubject: Re: Boyarque's House Of Mecha   Thu Aug 12, 2010 10:51 am

syark, upload lah model gundam ko tu..aku berminat nak view
Back to top Go down
afiq flanker
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3371
Join date : 09/11/2009
Age : 28
Location : atas udara

PostSubject: Re: Boyarque's House Of Mecha   Thu Aug 12, 2010 10:55 am

banyak gundam syark
Back to top Go down
boyarque
Private
Private


Posts : 71
Join date : 05/03/2010
Age : 41

PostSubject: Re: Boyarque's House Of Mecha   Thu Aug 12, 2010 10:55 am

Totttis, aku dah surf RMAF, tapi semua grey jer, xtau lah kot camo scheme telah disorok dari perhatian umum... So I'll go with Slovak Digi Cam tapi dgn insignia RMAF.

Shark, selamat berkenalan, heheeheh...yup, saye fokus Jap nyer, Gundam pon mostly MG sajer. Skang tgh layan Kamen Rider laks... What a Face

Btw, your MF tu model kit or DX?


MF toys yang dalam gambar atas semua dari Bandai DX.
Back to top Go down
afiq flanker
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3371
Join date : 09/11/2009
Age : 28
Location : atas udara

PostSubject: Re: Boyarque's House Of Mecha   Thu Aug 12, 2010 10:57 am

@boyarque wrote:
Totttis, aku dah surf RMAF, tapi semua grey jer, xtau lah kot camo scheme telah disorok dari perhatian umum... So I'll go with Slovak Digi Cam tapi dgn insignia RMAF.

Shark, selamat berkenalan, heheeheh...yup, saye fokus Jap nyer, Gundam pon mostly MG sajer. Skang tgh layan Kamen Rider laks... What a Face

Btw, your MF tu model kit or DX?


MF toys yang dalam gambar atas semua dari Bandai DX.

syark ade Mig yang camo punye... xpon hang tanye Mej or bro naza
Back to top Go down
arms
Sergeant First Class
Sergeant First Class


Posts : 520
Join date : 25/06/2010
Age : 32

PostSubject: Re: Boyarque's House Of Mecha   Thu Aug 12, 2010 10:57 am

perghhh..aku kagum
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Boyarque's House Of Mecha   Thu Aug 12, 2010 10:59 am

sama laa bro..aku punyer model kit punyer..tapi aku dah pasang satu macross aku..afiq dan lain2 tgk dah..dah siap berhabuk dah hehehe..ingt nk antar refurb...x tau laa sapa modeller macross nie..gundam pun aku ingt nk antar buat diorama...huhuhu
Back to top Go down
totttis
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2393
Join date : 17/12/2009
Age : 42
Location : Lepak-Lepak Bersama Sang Saka Biru iaitu Encik Kucing

PostSubject: Re: Boyarque's House Of Mecha   Thu Aug 12, 2010 11:02 am

Syark, saudara boyarque ni kalau Macross, Gundam, Star Wars tu dia gelak je la...umah dia pun leh buat Toy Museum...dia kat Putrajaya jer, beberapa block dari bangunan aku & he's a member of 'Kampung Pisang Sembang Toys'...
Back to top Go down
afiq flanker
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3371
Join date : 09/11/2009
Age : 28
Location : atas udara

PostSubject: Re: Boyarque's House Of Mecha   Thu Aug 12, 2010 11:08 am

@totttis wrote:
Syark, saudara boyarque ni kalau Macross, Gundam, Star Wars tu dia gelak je la...umah dia pun leh buat Toy Museum...dia kat Putrajaya jer, beberapa block dari bangunan aku & he's a member of 'Kampung Pisang Sembang Toys'...

apelagi syark...jom kita serbu...hehehe
Back to top Go down
arms
Sergeant First Class
Sergeant First Class


Posts : 520
Join date : 25/06/2010
Age : 32

PostSubject: Re: Boyarque's House Of Mecha   Thu Aug 12, 2010 11:08 am

@totttis wrote:
Syark, saudara boyarque ni kalau Macross, Gundam, Star Wars tu dia gelak je la...umah dia pun leh buat Toy Museum...dia kat Putrajaya jer, beberapa block dari bangunan aku & he's a member of 'Kampung Pisang Sembang Toys'...

perghhh..aku bertambah kagum
Back to top Go down
boyarque
Private
Private


Posts : 71
Join date : 05/03/2010
Age : 41

PostSubject: Re: Boyarque's House Of Mecha   Thu Aug 12, 2010 11:16 am

Thanks afiq!

Anyway, macross aku punya takder kit, just ready-built toys, tak berani dowh...heheheheh...gundam boleh aa, sebab snap fit jer!

Bro syark, utk macross model boleh try kawan aku, ryukaze, dia ni lecturer Unisel Shah Alam, banyak mecha boys hantar kat dia.

Ni sample kerja dia utk macross aku:

Back to top Go down
boyarque
Private
Private


Posts : 71
Join date : 05/03/2010
Age : 41

PostSubject: Re: Boyarque's House Of Mecha   Thu Aug 12, 2010 11:16 am

adessss...bila masa lak si totttis ni sebar fitnah...huhu...sabarrrrr...bulan posaaaa...
Back to top Go down
totttis
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2393
Join date : 17/12/2009
Age : 42
Location : Lepak-Lepak Bersama Sang Saka Biru iaitu Encik Kucing

PostSubject: Re: Boyarque's House Of Mecha   Thu Aug 12, 2010 11:23 am

hahahah nanti aku kumpul budak nak p umah ko, make sure menan ko banyak cam dulu, aku dah stop dah...
Back to top Go down
afiq flanker
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3371
Join date : 09/11/2009
Age : 28
Location : atas udara

PostSubject: Re: Boyarque's House Of Mecha   Thu Aug 12, 2010 11:25 am

@totttis wrote:
hahahah nanti aku kumpul budak nak p umah ko, make sure menan ko banyak cam dulu, aku dah stop dah...

hahaha...rombongan cik kiah ke putrajaya la nie kiranya
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Boyarque's House Of Mecha   Thu Aug 12, 2010 11:27 am

hahahaha aku join sekaki setangan akakakak
Back to top Go down
afiq flanker
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3371
Join date : 09/11/2009
Age : 28
Location : atas udara

PostSubject: Re: Boyarque's House Of Mecha   Thu Aug 12, 2010 11:33 am

@syark the ghost wrote:
hahahaha aku join sekaki setangan akakakak

ko mesti la kene join sebab ko kene ambik aku dulu...wakakaka
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Boyarque's House Of Mecha   Thu Aug 12, 2010 11:34 am

hahahha no hal bro..anyway tumpang sat..nie antara koleksi Gundam yang aku ada setakat nie...

Gundam Double O



Gundam Double O season 2



Gundam Seed Destiny (Stike Gundam, Freedom dan Strike Freedom) MG Grade



Macross aku cuma satu je T_T.... (x reti pasang..complicated betul)



Ni laa display cabinet aku utk gundam..actually banyak lagi..tersimpan dlm kotak x pasang lagi huhuhuhuhu sapa nk subcon kakakaka







Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Boyarque's House Of Mecha   Thu Aug 12, 2010 11:38 am

tuuu diaaaa.. amat mengasyikkan..
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: Boyarque's House Of Mecha   Today at 2:31 am

Back to top Go down
 
Boyarque's House Of Mecha
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 4Go to page : 1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: COLLECTOR'S ITEM-
Jump to: