FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Steel Panthers: Main Battle Tanks

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Steel Panthers: Main Battle Tanks   Mon Sep 06, 2010 6:26 am

Sebelum ni..zaman muda-muda dulu pernah main steel panthers: Modern battle. tapi time tu tak da negara Malaysia. dan lagi game ni tak la semeriah mcm red alert ( game yang sezaman dengannnya) sebab ia perlu tunggu turn @ turn base (cam main catur pulak) berbanding red alert yang berkonsepkan RTS. so lama-lama boleh boring tunggu turn nak p serang (kena pula yang team lawan tu saiz dia 2 kali ganda (maklumla...biasa yang menyerang lebih besar dari yang bertahan)

jadi...oleh kerana beberapa kenyataan dari seberang laut disamping tak perlulah nak berdemo depan kedutaan depa sambil baling najis..aku pun sanggup cari balik game ni utk luahkan perasaan.

sedikit maklumat:

Computer Game: Windows
Genre: Wargame
Type: Turn based
Maximum Players: 2
Hot seat | e-Mail | Scenario creation
Availability: Safe Box | Download
Developer: Camo Workshop
Designers: Andrew Gailey and Don Goodbrand

winSPMBT is the Windows version of Steel Panthers Main Battle Tank (SPMBT). SPMBT is a classic super-mod for the fan favorite 1996 SSI game, Steel Panthers 2: Modern Battles. Developed by Camo Workshop, and available to the public for no cost, SPMBT followed in the treadmarks of their original super-mod for SP2, Steel Panthers World War II, first released in 1998. More than just a mod, SPMBT is a standalone game that totally reworks the original game. While the gameplay will be familiar to anyone who has spent time with Steel Panthers, the data and gameplay has been tweaked to provide gamers with the ultimate tactical experience.

Originally a DOS program SPMBT has now been upgraded into a full Microsoft Windows application. No longer will players be stuck running the game at 640x480, dealing with sound compatibility issues, or any of the other headaches involved with running DOS games in the 21st century.



Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Steel Panthers: Main Battle Tanks   Mon Sep 06, 2010 6:40 am

-edited-


Last edited by CikguDale on Wed Sep 08, 2010 8:38 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Steel Panthers: Main Battle Tanks   Mon Sep 06, 2010 6:42 am

-edited-


Last edited by CikguDale on Wed Sep 08, 2010 8:37 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
alphafoxsierra
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1927
Join date : 10/08/2010
Age : 34
Location : Bangi/Putrajaya/Lumut

PostSubject: Re: Steel Panthers: Main Battle Tanks   Mon Sep 06, 2010 12:24 pm

cikgu dale xmo buat senario bukit kepong ker?

satu skuad polis dikepung 100 CT.. pastu reinforcement on de way..

Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Steel Panthers: Main Battle Tanks   Mon Sep 06, 2010 2:39 pm

@alphafoxsierra wrote:
cikgu dale xmo buat senario bukit kepong ker?

satu skuad polis dikepung 100 CT.. pastu reinforcement on de way..


hahaha.kena recreate lokasi bukit kepong baru ngam.
Back to top Go down
Tajau
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 938
Join date : 19/05/2010
Age : 41
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Steel Panthers: Main Battle Tanks   Mon Sep 06, 2010 3:47 pm

@Cikgudale

Tolong upload terus beserta komen-komen ya. Best nengok Very Happy
Back to top Go down
alphafoxsierra
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1927
Join date : 10/08/2010
Age : 34
Location : Bangi/Putrajaya/Lumut

PostSubject: Re: Steel Panthers: Main Battle Tanks   Mon Sep 06, 2010 10:01 pm

Kena buat TTS untuk sp:mbt ni cikgu..

Boleh saya berentap dgn cikgu nanti.. Hehehe..
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Steel Panthers: Main Battle Tanks   Tue Sep 07, 2010 11:01 pm

@Tajau wrote:
@Cikgudale

Tolong upload terus beserta komen-komen ya. Best nengok Very Happy

hahaha..penat den nak upload...lagipun tak leh print screen..kena snap guna kamera.anyway guna map yang sama.

komen turn seterusnya:

beberapa kesilapan besar dapat di nilai di sini.
1. kekuatan pertahanan banyak bergantung kepada MBT PT-91Z @ Pendekar.
2. Saya hanya ada 2 kubu bekalan peluru dan 2 unit kenderaan ulang bekal.

jadi bayangkan..camno nak resup 6 buah mbt dengan berkesan??? serangan bertali arus. terpaksa ubah taktik.

Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Steel Panthers: Main Battle Tanks   Tue Sep 07, 2010 11:06 pm

@alphafoxsierra wrote:
Kena buat TTS untuk sp:mbt ni cikgu..

Boleh saya berentap dgn cikgu nanti.. Hehehe..

TTS camno.. kalau dok sebelah rumah boleh la. tapi kalau tak salah benda ni leh main guna net..cuma tak tau camno.

bagi yang tak ada..game ni boleh di download dari internet.
Back to top Go down
gunnerz
PERKHIDMATAN AM
PERKHIDMATAN AM


Posts : 867
Join date : 29/03/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Steel Panthers: Main Battle Tanks   Wed Sep 08, 2010 2:52 am

kalau nak main simulasi battle, enemy lebih baik samarkan..ATM pun guna doktrin seteruland, lanunland yg tiada kena mengena dgn hidup atau yg mati utk buat senario dan jgn bulat2 main nama jiran2..tak molek tu.
Back to top Go down
alphafoxsierra
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1927
Join date : 10/08/2010
Age : 34
Location : Bangi/Putrajaya/Lumut

PostSubject: Re: Steel Panthers: Main Battle Tanks   Wed Sep 08, 2010 6:40 am

@CikguDale wrote:
@alphafoxsierra wrote:
Kena buat TTS untuk sp:mbt ni cikgu..

Boleh saya berentap dgn cikgu nanti.. Hehehe..

TTS camno.. kalau dok sebelah rumah boleh la. tapi kalau tak salah benda ni leh main guna net..cuma tak tau camno.

bagi yang tak ada..game ni boleh di download dari internet.

cikgudale, rasa nyer klu nak main multiplayer, dier kena pakai emel.. Saya pun xtau mcmana nak main pakai emel ni..

Mcmana cikgudale boleh resup balik?? Saya klu main xpernah nak resup.. Bukan xnak tp xtau.. Hehehe..
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Steel Panthers: Main Battle Tanks   Wed Sep 08, 2010 8:35 am

@gunnerz wrote:
kalau nak main simulasi battle, enemy lebih baik samarkan..ATM pun guna doktrin seteruland, lanunland yg tiada kena mengena dgn hidup atau yg mati utk buat senario dan jgn bulat2 main nama jiran2..tak molek tu.

bukan tak boleh disamarkan tapi ia akan lebih caca marba.di sini pengguna boleh guna green team dan red team namun dalam game ini boleh dikatakan negara yang disediakan agak mengikut perkembangan aset tentera negara tersebut.(walaupun tidak berapa tepat). jika dibuat secara samaran...tu dia..mau setting kelengkapan mengikut aset yang sebenar agak sukar.

saya rasa ada lagi beberapa games yang menyediakan pilihan yang sama. contohnya Supreme Ruler 2010/2020 di mana secara jelas mengunakan pembahagian mengikut negara sebenar. Malahan dalam SUpreme Ruler 2010 user daripada Singapura menrungut sebab Singapura tidak wujud (dimasukkan sekali dalam Malaysia) maka dalam Supreme Ruler 2020 ia diubah kepada realiti asal. contoh lain juga jika tidak salah dalam Jane's game yang mengenai navy (saya lupa nama games ni) kalau tak salah aset navy yang diberikan menepati apa yang ada pada negara terbabit dan tidak di samarkan.

begitu juga dengan senario dan kempen yang disediakan juga berdasarkan sejarah dan pertembungan antara negara yang pernah dan mungkin menjadikan perang sebagai jalan keluar. jadi andai kata saya bermain guna Iraq serang Iran atau Turki atau India serang Pakistan adakah ia timbulkan keadaan yang sama (kurang senang kepada warga negara berkenaan)

apa pun..dalam games ini saya guna kemudahan yang sedia ada. lagipun isu yang memanas ini seperti kenyataan oleh Panglima TNI sendiri membangkitkan rasa utk menggunakan aplikasi sedia ada. Saya rasa, kalau tiada isu sedemikian, saya pun tak terfikir nak korek balik games ini dari internet.

pada fikiran saya, ada sebab mengapa wargames dalam latihan tentera mengunakan nama samaran yang tidak merujuk kepada mana-mana negara berbeza dengan seorang kaki games/orang awam yang tidak akan memberikan sebarang kesan sebenar (sebab itu saya tak kisah dengan wargames yang pernah dibuat satu ketika dulu dalam forum ini.)

namun sebagai langkah awal, saya dengan ini menarik kembali gambar yang berkaitan dan menggantikan dengan gambar rujukan yang mungkin tidak membabitkan mana-mana pihak dirantau ini,
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Steel Panthers: Main Battle Tanks   Wed Sep 08, 2010 9:09 am

@alphafoxsierra wrote:


cikgudale, rasa nyer klu nak main multiplayer, dier kena pakai emel.. Saya pun xtau mcmana nak main pakai emel ni..

Mcmana cikgudale boleh resup balik?? Saya klu main xpernah nak resup.. Bukan xnak tp xtau.. Hehehe..

multiplayer...hemmm..kena cuba ni....nanti la bila free time sikit try guna aplikasi tu. nak resup ni ada beberapa cara. iaitu munition dump,munition fortification kena ada. nak selamat kena ada lebih daripada 1 unit dan diletakkan di lokasi yang strategik bagi memudahkan resup dan mengelakkan daripada menjadi sasaran mudah. selain daripada itu ia boleh dibantu dengan munition ATV atau carrier seperti lori. cuma lori ni murah tapi mudah musnah (sama ada oleh senjata kecil atau serpihan bom. cara utk resup, unit yang memerlukan perlu berada bersebelahan atau dalam hex yang sama. bezanya di sini, jika unit berada di sebelah di hex sebelah dengan munition dump sebagai contoh, resup adalam 1/2 berbanding jika unit berada sekali di dalam hex munition dump tersebut. kadar resup juga mengambil tempoh yang lama sebagai contoh utk MBT memerlukan 3-4 turn utk fully loaded. bagi heli, pastikan heli landing. tetapi ada kelemahan di mana, jika unit berada sekali bersama dalam hex munition dump (sebagai contoh) unit berkenaan punyai peratusan tinggi untuk musnah berbanding jika unit tersebut diletakkan di sebelah hex munition dump sekiranya munition dump tersebut berjaya dimusnahkan oleh musuh. bayangkan kalau ada 4 unit di situ..empat-empat tu boleh musnah camtu jer.

lagi satu, resup akan dilakukan mengikut giliran, dan bukannya secara serentak. sebagai contoh, ada 3unit MBT ditanda sebagai A0 A1 dan A2. maka yang akan diresup terlebih dahulu adalah A0 dan seterusnya. maka, sebab itu kena ada beberapa munition dump/ fort dan carrier.


selalu yang kena resup ni artileri, tank, attack heli. jadi kalau tak resup..memang jadi sitting duck la.
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Steel Panthers: Main Battle Tanks   Wed Sep 08, 2010 9:25 am

Antara paparan muka pada game Steel Panthers: MBT




Pilihan negara yang bakal bertembung...bagi rantau Asia Tenggara pilihan terhad kepada Malaysia, Indonesia, thailand, Vietnam dan Myanmar. Jika mahukan pilihan yang lebih banyak sistem senjata boleh pilih team Green dan Red. namun pilihan senjata biasanya Green adalah dari barat manakala Red dari Soviet/Russia.


setelah memilih pihak mana yang akan dimainkan, pilihan seterusnya adalah unit yang akan dibawa ke medan tempur. Semakin baik unit tersebut, semakin banyak point yang diperlukan. bagi pasukan yang menyerang, point yang disediakan biasanya 2 kali lebih besar daripada pasukan yang bertahan. Pilihan menjadi lebih mudah jika memilih negara yang sedia ada berbanding red atau green team. Ini kerana pilihan senjata/unit adalah mengikut perkembangan semasa ( boleh dikatakan hampir tepat) berbanding pilihan yang pelbagai dan terlalu banyak utk green dan red team.Sebagai contoh, di sini adalah paparan unit dalam US Army. maka ia tidak akan bercampur sama sekali dengan sebarang unit/senjata yang tidak digunakan oleh US army (melainkan jika ada senjata yang ditawan) dan ia mengikut tahun yang telah disetkan terlebih dahulu. contohnya, game disetkan pada tahun 1950 maka unit yang belum wujud pada 1950 dalam inventori US Army tidak akan dipamerkan utk pilihan.

bersambung, sebab saya mau pergi sekolah. ada kelas tambahan....
Back to top Go down
alphafoxsierra
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1927
Join date : 10/08/2010
Age : 34
Location : Bangi/Putrajaya/Lumut

PostSubject: Re: Steel Panthers: Main Battle Tanks   Wed Sep 08, 2010 10:54 am

Eh? Mcmana cikgudale blh letak gambar sp:mbt ni? Amek dari internet ker?

Klu dari game, rasanyer gambar dier hancur..
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Steel Panthers: Main Battle Tanks   Wed Sep 08, 2010 2:46 pm

@alphafoxsierra wrote:
Eh? Mcmana cikgudale blh letak gambar sp:mbt ni? Amek dari internet ker?

Klu dari game, rasanyer gambar dier hancur..

gambar yang dari game saya (yang telah didelete) ambil guna kamera. yang ada ni memang cari dari internet. kalau print screen memang colour dia out...hampeh kapish!.

anyway dah berapa lama men game ni..saya baru ja mula dalam cuti sekolah ni..kalau tak kerana isu semasa..tak teringin pun nak pergi selongkar game ni sebab penat nak tunggu turn.
Back to top Go down
alphafoxsierra
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1927
Join date : 10/08/2010
Age : 34
Location : Bangi/Putrajaya/Lumut

PostSubject: Re: Steel Panthers: Main Battle Tanks   Wed Sep 08, 2010 3:24 pm

@CikguDale wrote:
@alphafoxsierra wrote:
Eh? Mcmana cikgudale blh letak gambar sp:mbt ni? Amek dari internet ker?

Klu dari game, rasanyer gambar dier hancur..

gambar yang dari game saya (yang telah didelete) ambil guna kamera. yang ada ni memang cari dari internet. kalau print screen memang colour dia out...hampeh kapish!.

anyway dah berapa lama men game ni..saya baru ja mula dalam cuti sekolah ni..kalau tak kerana isu semasa..tak teringin pun nak pergi selongkar game ni sebab penat nak tunggu turn.

saya main game ni sejak dari sp:brigade command.. zaman dos tu.. bila pc upgrade, dah xleh main.. cd pun hilang kemana2.. pastu tgh layan internet, terjumpa pulak sp:mbt.. layan jer laaa...

kat malaysia ni jarang orang sukan main game strategy mcm ni.. kat obersee banyak laa cikgudale..
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Steel Panthers: Main Battle Tanks   Thu Sep 09, 2010 5:26 am

saya main game ni apabila wujudnya Steel panthers: modern battle. pun cd dah hilang. rasanya yang ni windows support. tapi bila try download dan main lani, dah tak boleh. pastu tu, jumpa yang windows SP: MBT ni. tapi mcm saya kata la..punya penat nak tunggu turn. sempat buat kerja lain dulu sementara nak tunggu turn.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Steel Panthers: Main Battle Tanks   Today at 12:35 am

Back to top Go down
 
Steel Panthers: Main Battle Tanks
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: ULASAN PERMAINAN VIDEO MILITARI-
Jump to: