FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 GALERI NAZA MODEL ART

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: GALERI NAZA MODEL ART   Mon Sep 27, 2010 11:29 pm

UH-1N “GUNSHIP”

Scale-1/35
Brand-Dragon

Jenama cat yg digunakan adalahGunze Sangyo, thinner base, freehand technique camouflage,….photo etch utk seat belt dan bucKle di sediakan….Display base yg dibuat dgn mengunakan plywood, polly putty, plaster of paris, white glue dan beberapa materials laen seperti tisu paper, dan gabus bunga plastik….









Naza aka Dremel
naza2craftusiast@yahoo.com
Hp-016-6874714
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: GALERI NAZA MODEL ART   Mon Sep 27, 2010 11:31 pm

U.S.S JOHN C.STENNIS

Scale-1/700
Brand-Trumpeter
Antara kit carrier yg baek….detail….dgn penambahan deck crew dr aduard…..proses pembuatan yg mengambil masa sebulan….efek air diberi dlm bentuk clear plastik…..campuran cat dr brand aerosol dan gunze sangyo…..sedikit proses handbrushing utk mendapatkan efek air yg baek…..




Naza aka Dremel
Naza2craftusiast@yahoo.com
0166874714
Back to top Go down
Tajau
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 938
Join date : 19/05/2010
Age : 41
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: GALERI NAZA MODEL ART   Tue Sep 28, 2010 8:47 am

WOW cheers tak leh nak kata apa.... memang Terbaik ... teramat suka nengok Huey Gunship tue.. teringat balik siri Vietnam
Back to top Go down
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 39
Location : Kelantan

PostSubject: Re: GALERI NAZA MODEL ART   Tue Sep 28, 2010 10:04 am

Teringat cite "Nam tour Of duty" la Razz
Back to top Go down
generalkiva
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1656
Join date : 30/04/2010
Age : 36
Location : Penang

PostSubject: Re: GALERI NAZA MODEL ART   Tue Sep 28, 2010 10:31 am

cite chuck norris...hehe Laughing
Back to top Go down
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: GALERI NAZA MODEL ART   Tue Sep 28, 2010 10:56 am

berdarah lutut beb si Huey tu...!
Razz
Back to top Go down
irul jolly rogers
Civilian
Civilian


Posts : 38
Join date : 14/09/2010
Age : 38
Location : Klang / Teluk Intan

PostSubject: Re: GALERI NAZA MODEL ART   Tue Sep 28, 2010 5:51 pm

salam bro dremel...
berkenan pulak dengan model scale heli tuh.....
saya tah bila la sampai ke tahap tuh......adussss....

hasil anak tempatan setanding dengan modeler taraf dunia....
cayalah bro......
support2..... Laughing
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: GALERI NAZA MODEL ART   Tue Sep 28, 2010 6:55 pm

Salam semua kawan2.....

Terima kasih semua....saya amat hargai....Wink....tu je kepuasan utk seorang Model Maker apabila keja2 mereka di kenang dan di hargai....



Mlm ni kang saya upload lagi 2 subject.....




Naza aka Dremel
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: GALERI NAZA MODEL ART   Tue Sep 28, 2010 7:31 pm

good work naza cheers

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: GALERI NAZA MODEL ART   Wed Sep 29, 2010 1:49 am

Terima kasih LS.....

Update seterusnya......juga telah siap pada tahun 2010

SIKORSKY NURI TUDM
Scale- 1/48
Brand- Hasegawa
Diubah suai dr SH-1H Seaking, beberapa bahagian terpaksa diubahsuai ….Filter kat intake yg berbentuk cone, sponson, tempat duduk penumpang di belakang, antenna, radar, tingkap, penyerap bunyi dan beberapa bahagian kecil pada pesawat….cat mengunakan cara yg berbeza sedikit, kerana utk mendapat kan permukaan cat yg berkilat……gloss cote dan pengilat kereta juga di gunakan semasa proses mengecat…..decals juga dr pada decals2 lama yg ada dlm simpanan….

Utk menambahkan seri saya suka menambah diorama ringkas , seperti biasa plywood, polly putty, plaster of paris dan sedikit gam putih utk membuat permukaan….bahan2 lain kertas tisu, dahan2 kering ….lalang dibuat dr berus cina…..apapon bahan yg dugunakan…sekali lagi proses mengarap kesemua bahan dan proses mewarna menjadi tunjang utk menghidupkan kesemua bahan yg digunakan….

*ada sesuatu perkara penting yg saya tertingal semasa membuat Nuri ni iaitu nombor pada bahagian depan…..






Naza aka Dremel
Naza2craftusiast@yahoo.com
0166874714
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: GALERI NAZA MODEL ART   Wed Sep 29, 2010 1:55 am

Update kali ni pula adalah utk koleksi peribadi…..kerana teruja dgn Mig-29N SMOKEY BANDIT…..saya telah memikirkan kaler scheme yg saya mahu…..oleh itu saya mencuba utk mengadaptasikan ilham saya ke skala 1/72…hanya utk [percubaan….jenama yg saya gunakan ialah Italeri…..Tidak banyak gambar yg saya ambil…



Naza aka Dremel
Naza2craftusiast@yahoo.com
0166874714
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: GALERI NAZA MODEL ART   Wed Sep 29, 2010 2:13 am


yess..setuju benar! setaraf dgn international modeller..Yes malaysian can do it!!! cheers
Back to top Go down
yaminz
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1114
Join date : 19/08/2010
Age : 37

PostSubject: Re: GALERI NAZA MODEL ART   Thu Sep 30, 2010 2:58 pm

Pehhh, staraf ngan modeler pro dr International... Respect bro... cheers cheers cheers
Back to top Go down
irul jolly rogers
Civilian
Civilian


Posts : 38
Join date : 14/09/2010
Age : 38
Location : Klang / Teluk Intan

PostSubject: Re: GALERI NAZA MODEL ART   Mon Oct 04, 2010 5:39 pm

tu la pasai.....saya juga menghormati org2 yang dah pro dalam bidang scale model....
kepuasan dtg masa last touch up.....baru la hela nafas panjang dihembus menandakan the job is well done.....

tuh belum lagi ada yang terlopong mebelek2 model yang telah siap.....huhuhu

rasa macam nak jumpa jer orang nih.....bukan nak mencuri ilmu.....tapi untuk menimba pengalaman.....kalau boleh nak pinjam tangan tuh barang sebulan dua....hiks.....
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: GALERI NAZA MODEL ART   Tue Oct 05, 2010 5:19 am

F-15E STRIKE EAGLE

SCALE:1/32
BRAND:TAMIYA

OOB(out of box) tiada apa2 modifikasi, penambahan details….dah memang 1/32 tamiya F-15 ni terbaek…Cuma perlu gunakan teknik pemasang , cat, dan efek yg betul….insyaallah








Naza aka Dremel
naza2craftusiast@yahoo.com
0166874714
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: GALERI NAZA MODEL ART   Tue Oct 05, 2010 5:22 am

SR-71 BLACKBIRD
SCALE:1/48
BRAND:TESTOR

1/48 adalah skala yg besar utk ac nih…tetapi testor hanya bg detailing yg minima, dgn cat hitam tak dpt utk menunjukan apa yg ada pada SR-71 ni……pertama yg saya buat….rescribe panel line, kerana line yg di bagi kluar, kit ni banyak [roses puttu n sanding….klu x buat line baru dh tak tingal apa2 detail lagi….yg kedua finishing….walaupon hanya cat hitam….utk ac ni saya gunakan 3 jenis cat, hitam, kelabu, dark brown, teknik mengaler ada 4 layer….bnyk mengunakan masking tape utk hight light every panel….




Naza aka Dremel
Naza2craftusiast@yahoo.com
0166874714
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: GALERI NAZA MODEL ART   Tue Oct 05, 2010 5:32 am

Von, Yaminz dan Irul JR.......Terima kasih......saya punya prinsip......'BUAT APA YG SAYA SUKA DAN CUBA FAHAMKAN APA YG SAYA BUAT'.......Secara jujurnya saya jarang dan x mengikut sgt buku2 teknik yg mat saleh tu pakai...sikit2 maybe.....sejak 7 thn dulu saya dh mula mengkaji cara saya sendiri....dlm beberapa method, dr proses pemasangan, penyediaan surface, proses mewarna....seterusnya materials...modifikasi..... dan skrg nimengkaji cara membuat model dr 'NOTHING'.....yg dipangil scratchbuilt model atau custom made model.....setaraf ke tidak tu tak penting bg saya....cuma trademark dan branding tu saje saya titik beratkan.....

apepon sekali lagi ucapkan terima kasih....kpd semua .....jgn lupa view post sebelum DR-71 ni....iaitu F-15E Strike Eagle.......takut terlepas pandang lak...Wink

Naza aka Dreme
Back to top Go down
irul jolly rogers
Civilian
Civilian


Posts : 38
Join date : 14/09/2010
Age : 38
Location : Klang / Teluk Intan

PostSubject: Re: GALERI NAZA MODEL ART   Thu Oct 07, 2010 3:39 am

Dremel.....saya respek.....

sama la gak kita start from zero.....from nothing.....
tapi banyak mengkaji....experiment....dapat la sedikit ilmu....
7 tahun nak dibandingkan dengan saya yang baru setahun jagung nih.....aduss.....
agak tercicir jauh....belum sampai tahap scratchbuilt model atau custom made model...finishing pun tak seberapa....ilmu tak cukup lagie......hehehehehe.....

apa2 pun panduan jangan sombong nak bertanya....tuh prinsip saya.....org yang berilmu tuh dijadikan teman dan pedoman......cayalah bro....
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: GALERI NAZA MODEL ART   Thu Oct 07, 2010 6:49 am


Eagle tu...haduh!!!! bounce study cheers affraid
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: GALERI NAZA MODEL ART   Thu Oct 07, 2010 1:28 pm

irul....plan2....sesape yg ckp...n buat kenyataan....yg dia dh terer dlm bidang ni....maknya belum terer lagi lah tuh....atau dh bagus...maknaya belum bagus lagi lah tuh.....sampai kelangit pon ilmu modeling nih...masih bnyk ruang utk kita tackle,...percayalah...lagi bnyk kita tau....lg bnyk mende kita nak xplore....hahahah....

xpa...apa yg saya buat ni...sebenarnya saya dokumenkan dgn baek.....tak kemana kita ...satu hari nanti mana lah tau boleh share dgn membuat kelas scale modeling....atau pon buku dgn acuan n method kita sendiri.....insyaallah...

kenape von?.....ehe
Back to top Go down
landyshah
Private First Class
Private First Class


Posts : 129
Join date : 23/09/2010
Age : 46

PostSubject: Re: GALERI NAZA MODEL ART   Thu Oct 07, 2010 6:08 pm

Woo..seperti biasa, standard otai. Beautiful job on old kit ! Gambar terbang tu almost mcm CGI!!
Back to top Go down
yaminz
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1114
Join date : 19/08/2010
Age : 37

PostSubject: Re: GALERI NAZA MODEL ART   Thu Oct 07, 2010 6:22 pm

@dremel wrote:
Von, Yaminz dan Irul JR.......Terima kasih......saya punya prinsip......'BUAT APA YG SAYA SUKA DAN CUBA FAHAMKAN APA YG SAYA BUAT'.......Secara jujurnya saya jarang dan x mengikut sgt buku2 teknik yg mat saleh tu pakai...sikit2 maybe.....sejak 7 thn dulu saya dh mula mengkaji cara saya sendiri....dlm beberapa method, dr proses pemasangan, penyediaan surface, proses mewarna....seterusnya materials...modifikasi..... dan skrg nimengkaji cara membuat model dr 'NOTHING'.....yg dipangil scratchbuilt model atau custom made model.....setaraf ke tidak tu tak penting bg saya....cuma trademark dan branding tu saje saya titik beratkan.....

apepon sekali lagi ucapkan terima kasih....kpd semua .....jgn lupa view post sebelum DR-71 ni....iaitu F-15E Strike Eagle.......takut terlepas pandang lak...Wink

Naza aka Dreme

Actually sy pun follow gak mat salleh nyer tips... confused byk da... huhuhu
Skrg nei cuba apply teknik sendiri + teknik org len yg pro... Very Happy Very Happy Very Happy

Anyway, mmg cantik bro naza... Tahniah SR-71, old school tue... hehehe

p/s: nak tanya, kalo upah buat satu figure brapa erk? Sy kalo wat figure esp kaler mmg fail trus (facial)... huhuhu
Back to top Go down
yaminz
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1114
Join date : 19/08/2010
Age : 37

PostSubject: Re: GALERI NAZA MODEL ART   Thu Oct 07, 2010 6:23 pm

@dremel wrote:
irul....plan2....sesape yg ckp...n buat kenyataan....yg dia dh terer dlm bidang ni....maknya belum terer lagi lah tuh....atau dh bagus...maknaya belum bagus lagi lah tuh.....sampai kelangit pon ilmu modeling nih...masih bnyk ruang utk kita tackle,...percayalah...lagi bnyk kita tau....lg bnyk mende kita nak xplore....hahahah....

xpa...apa yg saya buat ni...sebenarnya saya dokumenkan dgn baek.....tak kemana kita ...satu hari nanti mana lah tau boleh share dgn membuat kelas scale modeling....atau pon buku dgn acuan n method kita sendiri.....insyaallah...

kenape von?.....ehe

Patut sy follow sifu nyer tips, dokumen kan teknik2 yg kita wat... Very good tips sifu... Very Happy Very Happy Very Happy
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: GALERI NAZA MODEL ART   Thu Oct 07, 2010 6:25 pm

yaminz....pm saya gambar or kit tu....tengok ape scale...detailing yg kita nak....
Back to top Go down
yaminz
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1114
Join date : 19/08/2010
Age : 37

PostSubject: Re: GALERI NAZA MODEL ART   Thu Oct 07, 2010 6:30 pm

@dremel wrote:
yaminz....pm saya gambar or kit tu....tengok ape scale...detailing yg kita nak....

Ok bro... Esok sy PM... Thanks... Very Happy Very Happy Very Happy
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: GALERI NAZA MODEL ART   Today at 12:33 am

Back to top Go down
 
GALERI NAZA MODEL ART
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: MODEL BERSKALA & PROSES PEMBUATAN-
Jump to: