FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Brand Model Kit di Pasaran

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5  Next
AuthorMessage
yaminz
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1114
Join date : 19/08/2010
Age : 37

PostSubject: Brand Model Kit di Pasaran   Wed Sep 29, 2010 11:44 am

Threads nei khas tok cerita pasal model2 kit brand yg brada d pasaran (xkira time biler)...

Dan juga pengalaman modeller2 dlm mguna pakai brand nei...

Share is caring... cheers cheers cheers
Back to top Go down
yaminz
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1114
Join date : 19/08/2010
Age : 37

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Wed Sep 29, 2010 11:54 am

List2 brands yg pernah sy guna: -

1) Tamiya
2) Italeri
3) Dragon
4) Zvezda
5) CMK
6) ICM
7) Revell
Cool Trumpeter
9) HobbyBoss
10) Hasegawa
11) Fujimi
12) Fine Molds
13) Alanger
14) AFV Club
15) Academy
16) Aoshima
17) Bronco Model
18) Miniart Models
19) Tristar
20) Techmod

Back to top Go down
gafaro
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1196
Join date : 07/05/2010
Age : 33
Location : KLANG

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Wed Sep 29, 2010 12:21 pm

yang mana puas hati dari kualiti produk,harga dan ke-actual-an model?
Back to top Go down
sharivan
Sergeant
Sergeant


Posts : 306
Join date : 30/03/2010
Age : 41
Location : Ipoh

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Wed Sep 29, 2010 12:26 pm

kalau nak compare dari segi harga dan quality
brand trumpeter dan hobbyboss boleh mendahului
carta, brand trumpeter ni asalnya cap ayam je
tapi bila dah lama dah ada peningkatan dari segi
pembuatan. Tamiya dengan hasegawa ok gak
tapi rege 2 kali ganda dan bukan semua modelnya
accurate kecuali keluaran terbaru
Back to top Go down
yaminz
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1114
Join date : 19/08/2010
Age : 37

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Wed Sep 29, 2010 12:42 pm

Betul kata Sharivan, dr segi kualiti brand Trumpeter n hobbyboss da mningkat esp yg model2 tbaru...

Dr segi actual / realism, sy referkan dragon models (mostly accurate esp yg Primer Edition), AFV pun sama, Italeri pun quite accurate, tp quality agak dpersoalkan... Tamiya xla bberapa accurate sgt...
Back to top Go down
generalkiva
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1656
Join date : 30/04/2010
Age : 36
Location : Penang

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Wed Sep 29, 2010 1:27 pm

yang china punya brand pun banyak sekarang ni...rega murah plak tu Very Happy
Back to top Go down
yaminz
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1114
Join date : 19/08/2010
Age : 37

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Wed Sep 29, 2010 1:56 pm

@generalkiva wrote:
yang china punya brand pun banyak sekarang ni...rega murah plak tu Very Happy

betul3... hehehe
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Wed Sep 29, 2010 2:19 pm


kalo untuk skala 1:72...saya prefer trumpeter...neat betullah..bukan main senang nak fix dan plastik pun bersih je...ada jugak buat model barat seperti airfix, revell dan Italeri. Tapi rata2 tak boleh lawan asian maker punya laa seprti trumpeter, dragon dan academy. Airfix paling teruk, permah buat tank centurian, tak boleh nak fix ngam2 body besarnya...kena alter sana sini baru boleh. Zvezda? emmm lebih kurang je laa dgn airfix dan Heller, terdapar lebihan resin sana sini dan yg worst sekali ialah instruction sheets dia, pandai2 kita je laa part2 yg nak pasang.

paling memranjatkan saya ialah model trumpeter king tiger, of course laa 1:72 scale...walaupun halus mulus, tapi terdapat zimmerit pada body tank dia....mmg details dan bertambah comel...tapi satu je yg kurang berminat pada trumpeter 1:72 scale...ianya ialah tentang kotak dia..takda art, just amik photo dan publish..tu je yg kureng...the rest...besstt!!!
Back to top Go down
yaminz
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1114
Join date : 19/08/2010
Age : 37

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Wed Sep 29, 2010 2:24 pm

@von wrote:

kalo untuk skala 1:72...saya prefer trumpeter...neat betullah..bukan main senang nak fix dan plastik pun bersih je...ada jugak buat model barat seperti airfix, revell dan Italeri. Tapi rata2 tak boleh lawan asian maker punya laa seprti trumpeter, dragon dan academy. Airfix paling teruk, permah buat tank centurian, tak boleh nak fix ngam2 body besarnya...kena alter sana sini baru boleh. Zvezda? emmm lebih kurang je laa dgn airfix dan Heller, terdapar lebihan resin sana sini dan yg worst sekali ialah instruction sheets dia, pandai2 kita je laa part2 yg nak pasang.

paling memranjatkan saya ialah model trumpeter king tiger, of course laa 1:72 scale...walaupun halus mulus, tapi terdapat zimmerit pada body tank dia....mmg details dan bertambah comel...tapi satu je yg kurang berminat pada trumpeter 1:72 scale...ianya ialah tentang kotak dia..takda art, just amik photo dan publish..tu je yg kureng...the rest...besstt!!!

Kalo skala 1/72 tok armor nei kurang expert tp ada beli trumpeter 1/72 Tiger 1... Cepat pasang n neat tapi track xpuas hati skit, susah skit nak fix... hehehe

Zvezda nei sy beli 1/35 -> T-34/76, T-34/85, KV-1... My impression quite low quality... Sad Sad Sad
Back to top Go down
sharivan
Sergeant
Sergeant


Posts : 306
Join date : 30/03/2010
Age : 41
Location : Ipoh

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Wed Sep 29, 2010 2:31 pm

ada lagu satu brand skif nama dia
ini pun boleh katakan agak inaccurate
dan susah dipasang, memerlukan kesabaran
yang tinggi , kalau tak dah kena potong dua
ahak, ahak geram punya pasal
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Wed Sep 29, 2010 2:38 pm

Semua kit yg popular dlm dunia ni wa dh pasang.... dah bab ketepatan dn keras plastik, semua kekawan dh nyatakan....

Yang pentingnye, Umor mold (acuan) Kalau dah lama, mesti ada isu fitting sbb "lari" dn banyak 'flash" (lelehan plastik" sbb mold dh "longgar"). Ini yg bnyk terjadi pada airfix dn hasegawa kerana mereka selalu guna mold lama utk kes re-issue kit.

Satu lagi, kit lama2 ni line panel dia timbul.... huhuhuhuhuhuhuhu

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Wed Sep 29, 2010 2:45 pm

apa maksud recessed dan raised panel line 2?

err...
ku ada jumpa kit dari China..jenama Kitech...harga murah...1/48=RM20...jetnya F-111...
skali tengok kotak dah bersepai walaupun semua barang(mungkin) dalam plastik..

decal dengan instruction pun xde...

so,cancel beli...
Rolling Eyes
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Wed Sep 29, 2010 2:47 pm

Ada beli model jet buatn China...:Kitech" namanya...Punyalah murah. Rm18 je dan kita pun beli le sampai 3 kotak... Balik terus pasang pasal tak sabr nak buat jet cantik ni.... dari mula lagi serba tak kena dan sampai satu ketika nyaris nak kena hempas kat lantai..haaangin satu badan...

Mejar...tu yg jet cacat kale biru tu...hahaha....nak murah sgt..hambik ko Evil or Very Mad Evil or Very Mad
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Wed Sep 29, 2010 2:53 pm

@tomcat tiram wrote:
apa maksud recessed dan raised panel line 2?

err...
ku ada jumpa kit dari China..jenama Kitech...harga murah...1/48=RM20...jetnya F-111...
skali tengok kotak dah bersepai walaupun semua barang(mungkin) dalam plastik..

decal dengan instruction pun xde...

so,cancel beli...
Rolling Eyes

Hahaha...ko pun kena jugak tomcat? nasib baik ada plastik tu..kalo tidak mesti ada yg hilang laa parts tu.
3 kotak tu tom..haiyaaa..soba je laaa!!!!
Back to top Go down
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Wed Sep 29, 2010 3:07 pm

@von wrote:
@tomcat tiram wrote:
apa maksud recessed dan raised panel line 2?

err...
ku ada jumpa kit dari China..jenama Kitech...harga murah...1/48=RM20...jetnya F-111...
skali tengok kotak dah bersepai walaupun semua barang(mungkin) dalam plastik..

decal dengan instruction pun xde...

so,cancel beli...
Rolling Eyes

Hahaha...ko pun kena jugak tomcat? nasib baik ada plastik tu..kalo tidak mesti ada yg hilang laa parts tu.
3 kotak tu tom..haiyaaa..soba je laaa!!!!

hahaaa
x jadi beli von masa 2...

2nd time memang nak g beli sebab sebelumnya ada ternampak yang memang rapi dalam kotak..
sekali datang,pun dah barai...

so,ku cancel...

hahahaa
Back to top Go down
sharivan
Sergeant
Sergeant


Posts : 306
Join date : 30/03/2010
Age : 41
Location : Ipoh

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Wed Sep 29, 2010 3:08 pm

Brand kitech ni guna mould academy untuk kit aircraft
banyak gak beli kit ni dulu masa2 dia memula kuar
and banyak gak kena pijak ha ha sbb mould dia teruk
kiteh ni kita model kit yang dah pupus dan dibranded
balik jadi MHM, sapa ada jumpa kitech 1/48 su-34
Back to top Go down
yaminz
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1114
Join date : 19/08/2010
Age : 37

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Wed Sep 29, 2010 3:33 pm

Owh kitech ehhh, xpenah cuba tp ada nampak... Hmmm, quite curious ngan brand nei... Slalu nyer sy wat research dulu kat pakcik google... carik kit review...

Tp yg paling sakit hati, ada hole bawah tank... mmg angin satu badan, penah keta Tamiya 1/35 Panther (Xtau lak tu versi MRC - xda tulis pun)... Geram sangat, jadi bahan test airbrush... last2 buang... Puas hati...
Back to top Go down
sharivan
Sergeant
Sergeant


Posts : 306
Join date : 30/03/2010
Age : 41
Location : Ipoh

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Wed Sep 29, 2010 3:41 pm

aha , sama la kita. dulu pernah wat convert untuk model kit ni
pastu bila dah ada model accurate sebenar kuar, terus jadi
barang ujian dan buang gak
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Wed Sep 29, 2010 4:05 pm

rasa semua dh berjawab.....dh keje apa collector bg layan jer...tp saya suka brand revell & monogram dulu....xtau nape...ehehe
Back to top Go down
yaminz
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1114
Join date : 19/08/2010
Age : 37

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Wed Sep 29, 2010 4:31 pm

@dremel wrote:
rasa semua dh berjawab.....dh keje apa collector bg layan jer...tp saya suka brand revell & monogram dulu....xtau nape...ehehe

Ex bos sy kata, monogram nei paling accurate tok aircraft... betul k erk bro? Suspect Suspect Suspect
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Wed Sep 29, 2010 9:16 pm

yup....mcmtulah yg saya dengar .....shape saya rasa monogram acurate....cuma detailing jer....
Back to top Go down
yaminz
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1114
Join date : 19/08/2010
Age : 37

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Thu Sep 30, 2010 10:06 am

@dremel wrote:
yup....mcmtulah yg saya dengar .....shape saya rasa monogram acurate....cuma detailing jer....

IC... detailing ier kurang skit erk bro...
Back to top Go down
landyshah
Private First Class
Private First Class


Posts : 129
Join date : 23/09/2010
Age : 46

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Thu Sep 30, 2010 11:37 am

Naza.....ape khabar?

Gue stuju..Mono and Revell!!

Airfix /Matchbox pun suke gak..old skool Smile
Back to top Go down
yaminz
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1114
Join date : 19/08/2010
Age : 37

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Thu Sep 30, 2010 12:07 pm

@landyshah wrote:
Naza.....ape khabar?

Gue stuju..Mono and Revell!!

Airfix /Matchbox pun suke gak..old skool Smile

AirFix/Matchbox tu accurate x bro?
Nak cuba brand nei tok aircraft kalo bro bg 7/10... hehehe

Revell pun penah, 1/48 aircraft tp da arwah... hehehe
Back to top Go down
landyshah
Private First Class
Private First Class


Posts : 129
Join date : 23/09/2010
Age : 46

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Thu Sep 30, 2010 2:06 pm

Dlm pandangan gue, kalau segi shape tu agak accurate...

Tapi detail mmg kurang la..teknologi lama...tp kalo rajin usaha scratchbuilt byk leh improve...

Lg satu, diaorg ni rajin buat subjek yg pelik pelik.....menarik
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Today at 12:35 am

Back to top Go down
 
Brand Model Kit di Pasaran
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 5Go to page : 1, 2, 3, 4, 5  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: MODEL BERSKALA & PROSES PEMBUATAN-
Jump to: