FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Brand Model Kit di Pasaran

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5
AuthorMessage
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Sun Oct 17, 2010 9:02 am

salam...maaf.....back to topic....Wink
Back to top Go down
generalkiva
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1656
Join date : 30/04/2010
Age : 36
Location : Penang

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Sun Oct 17, 2010 9:55 am

Salam,

aku jumpa ni Brand trumpeter... 1:35 sesuai tak untuk beginner? tak pernah buat tank sebelum ni...

Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Sun Oct 17, 2010 12:26 pm

Hantam aje Kiva..... X jadi keta kebal, dia jadi mesin basuh (bak kata Kurien) lalalalalalala

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
yaminz
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1114
Join date : 19/08/2010
Age : 37

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Sun Oct 17, 2010 12:31 pm

@generalkiva wrote:
Salam,

aku jumpa ni Brand trumpeter... 1:35 sesuai tak untuk beginner? tak pernah buat tank sebelum ni...


Go kiva go go go... cheers cheers cheers
Back to top Go down
generalkiva
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1656
Join date : 30/04/2010
Age : 36
Location : Penang

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Sun Oct 17, 2010 12:38 pm

Mej(B) wrote:
Hantam aje Kiva..... X jadi keta kebal, dia jadi mesin basuh (bak kata Kurien) lalalalalalala
kalau rasa tak jadi wa pos rumah mej aaa ....hehe Laughing


Last edited by generalkiva on Sun Oct 17, 2010 1:46 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Sun Oct 17, 2010 1:34 pm

@generalkiva wrote:
Mej(B) wrote:
Hantam aje Kiva..... X jadi keta kebal, dia jadi mesin basuh (bak kata Kurien) lalalalalalala
kalau rasa tak jai wa pos rumah mej aaa ....hehe Laughing

Hahahahaha, tambah lagilah line production wa ni.... lalalalalalalalala

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
yaminz
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1114
Join date : 19/08/2010
Age : 37

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Sun Oct 17, 2010 2:12 pm

Mej(B) wrote:
@generalkiva wrote:
Mej(B) wrote:
Hantam aje Kiva..... X jadi keta kebal, dia jadi mesin basuh (bak kata Kurien) lalalalalalala
kalau rasa tak jai wa pos rumah mej aaa ....hehe Laughing

Hahahahaha, tambah lagilah line production wa ni.... lalalalalalalalala

pakcik kayo mejar(b)... hehehe
Back to top Go down
yaminz
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1114
Join date : 19/08/2010
Age : 37

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Mon Oct 18, 2010 10:56 am

Nak tanya pasal brand LEE ngan MHM, sapa2 ada experience x? Question Question Question
Back to top Go down
landyshah
Private First Class
Private First Class


Posts : 129
Join date : 23/09/2010
Age : 46

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Mon Oct 18, 2010 11:09 am

LEE...tak pnah dengar

MHM...ciplak Tamiya, Academy etc dr Cina. Murah, tp kasar/bad moulding/bad decal/poor fit, kena repair banyak. Sama standard mcm Kitech. Kalo nak main2 bole la, kalau nak serious build, tak berbaloi
Back to top Go down
sharivan
Sergeant
Sergeant


Posts : 306
Join date : 30/03/2010
Age : 41
Location : Ipoh

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Mon Oct 18, 2010 11:10 am

itu dua - dua brand copycat punya , untuk first beginner agar sukar
sbb fitting tak berapa oke, tak pasti pendapat member lain camne
Back to top Go down
yaminz
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1114
Join date : 19/08/2010
Age : 37

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Mon Oct 18, 2010 11:14 am

@landyshah wrote:
LEE...tak pnah dengar

MHM...ciplak Tamiya, Academy etc dr Cina. Murah, tp kasar/bad moulding/bad decal/poor fit, kena repair banyak. Sama standard mcm Kitech. Kalo nak main2 bole la, kalau nak serious build, tak berbaloi

Thanks sifu landy... Xjadi la nak beli MHM o LEE nei, ingatkan nak angkat MHM 1/350 Bismark... What a Face What a Face What a Face
Back to top Go down
landyshah
Private First Class
Private First Class


Posts : 129
Join date : 23/09/2010
Age : 46

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Mon Oct 18, 2010 11:35 am

haha, i think is ciplak academy mould kot Bismarck tu....murah pun, RM 50 ada?

Kalo stakat nak practice buat kapal, ok la. But then, kalo rajin...ada potential....

Ni dua aku buat:

Osa Class (Kitech, beli RM 15, tapi banyak repair)


Perkasa (MHM, beli RM 20+ kot)
Back to top Go down
yaminz
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1114
Join date : 19/08/2010
Age : 37

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Mon Oct 18, 2010 11:40 am

@landyshah wrote:
haha, i think is ciplak academy mould kot Bismarck tu....murah pun, RM 50 ada?

Kalo stakat nak practice buat kapal, ok la. But then, kalo rajin...ada potential....

Ni dua aku buat:

Osa Class (Kitech, beli RM 15, tapi banyak repair)


Perkasa (MHM, beli RM 20+ kot)

Wooo mmg cantik...
Eh, ingatkan nak angkat academy punyer 1/350 bismark... cam tau jea Razz Razz Razz
MHM tu sy tgk price dlm RM90... Academy mmg dlm range tu gak... Suspect Suspect Suspect
Back to top Go down
landyshah
Private First Class
Private First Class


Posts : 129
Join date : 23/09/2010
Age : 46

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Mon Oct 18, 2010 4:30 pm

I think this kit2 from china...kena careful la....mmg murah beli, tp high risk of fed up/frust

On the other hand, byk kit yg overpriced di Msia pulak sperti Tamiya, Hasegawa, Trumpeter...itu dah jadi "branded goods"

Bajet kata cukai atas mainan/model kena potong 5-20%, aku rasa takde effect on price lah

Back to top Go down
yaminz
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1114
Join date : 19/08/2010
Age : 37

PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Mon Oct 18, 2010 5:24 pm

@landyshah wrote:
I think this kit2 from china...kena careful la....mmg murah beli, tp high risk of fed up/frust

On the other hand, byk kit yg overpriced di Msia pulak sperti Tamiya, Hasegawa, Trumpeter...itu dah jadi "branded goods"

Bajet kata cukai atas mainan/model kena potong 5-20%, aku rasa takde effect on price lah


Mmg mahal esp kat Msia Timur, aritu tgk Tamiya Bismark dlm RM500++, kat sini dlm RM200++... Jauh beza 2...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Brand Model Kit di Pasaran   Today at 4:33 am

Back to top Go down
 
Brand Model Kit di Pasaran
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 5Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: MODEL BERSKALA & PROSES PEMBUATAN-
Jump to: