FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Misi merentas waktu V2.5 Kota Bharu

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
paskau_x
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1990
Join date : 13/01/2010
Age : 41
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Misi merentas waktu V2.5 Kota Bharu   Mon Oct 04, 2010 12:39 pm

Tarikh : 26hb - 27hb September, 2010
Lokasi : Kota Bharu, Kelantan.

Berikut adalah laporan kami semasa melawat Kota Bharu Kelantan, Misi kali ini adalah untuk melihat sendiri kubu2 lama yg telah mejandi saksi kemaraan tentera Jepun dlm menakluki Melaya pada Pearng dunia Ke 2. Perjalanan kami agak ringkas kerana misi ini adalah lanjutan dr misi yg telah di tunjukan di dalam rancangan Garis Waktu oleh Tuan Jimio. Demi sejarah (sebelum ianya lenyap)kami iaitu paskau,syark,kurien,afiq dan juga akmal merancang utk menjalankan misi yg di kenali MMW2.5 in ke Kota Bharu, Kelantan. Sila lihat gambar yg dipaparkan dibawah. Terima Kasih.





Berangkat dr KL menuju ke lokasi misi ( tak jadi airborne..gayat ehehee)



Rumah En Kurien (best woo mkn mee udang..)



Check in hotel



Misi pertama bermula.. bunker ni betul2 tepi jalan raya..tetapi di jaga dgn baik..credit kepada yg berkenaan..majlis perbandaran tempatan serta penduduk sekitarnya..







Lawatan ke Muzium Peang Dunia Ke 2 Bank Kerapu


jgn tanye..tak pasti object ape kah ini..





Gambar yg berjaya di rakam di dlm muzium..( Camera tidak dibenarkan..)







Tembok latihan menembak zaman Askar British...semak..sayang tak di pelihara.

satu lg kubu berada dlm kawasan lapangan terbang..

TTS Session



kenalkan kat korang semua..awek yg sorang tu..tu la Applemint...


kitorang sambung lg pastu...

Sekian saje yg dpt dilaporkan utk misi kali ini, terima kasih yg tak terhingga kepada KUK kerana sudi meminjamkan kerta beliau..(walaupun tak dapat pinjam Wish ehehee) juga kepada En Kurien sekeluarga kerana sudi menjemput kami dtg beraye..serta cik Applemint yg sudi turun TTS, (seb baik kat KB..so buaya2 serta merta jadi alim kahkahakah)...Insya'Allah kita akan dtg lg utk menjejaki saki baki bunker yg masih belom dilawati lg.
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Misi merentas waktu V2.5 Kota Bharu   Mon Oct 04, 2010 12:42 pm

jerung terus jadi pemalu... hahahaha

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
paskau_x
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1990
Join date : 13/01/2010
Age : 41
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Misi merentas waktu V2.5 Kota Bharu   Mon Oct 04, 2010 12:44 pm

malu malu jerung tu kurien..ehehee...
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Misi merentas waktu V2.5 Kota Bharu   Mon Oct 04, 2010 12:45 pm

tulah pasal... hahahaha... tak boleh nak ingat muka akmal terkelat2 kena khianat. hahahahaha

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
paskau_x
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1990
Join date : 13/01/2010
Age : 41
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Misi merentas waktu V2.5 Kota Bharu   Mon Oct 04, 2010 12:57 pm

ahahaaa...aduih..sian kat akmal..afiq nyer keje la tu..afiq buat2 pengsan dlm kete takmo kuar..ade lak suro aku lak..mission fail!!langsung tak dpt maklumat..
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Misi merentas waktu V2.5 Kota Bharu   Mon Oct 04, 2010 12:58 pm

hahahaha... masa singkat. kalau tak boleh berjalan pi banyak lagiu tempat.

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
paskau_x
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1990
Join date : 13/01/2010
Age : 41
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Misi merentas waktu V2.5 Kota Bharu   Mon Oct 04, 2010 1:07 pm

Takper kurien..kite set lg nanti Insya'Allah..KB memang sempoii!!
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Misi merentas waktu V2.5 Kota Bharu   Mon Oct 04, 2010 1:08 pm

kita ajak kapten jimio sekali... dia lagi arif dengan tempat2 yg ada kesan sejarah ni. lepas tu pegi bunker dalam airport. hehehehe...

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
sunlay
First Sergeant
First Sergeant


Posts : 711
Join date : 22/12/2009
Age : 42
Location : jugra

PostSubject: Re: Misi merentas waktu V2.5 Kota Bharu   Mon Oct 04, 2010 1:13 pm

turun kb tak ajak.... camne korang bole ambik gambar aku tak bole siap kene sound tu...


Last edited by sunlay on Mon Oct 04, 2010 1:15 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
paskau_x
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1990
Join date : 13/01/2010
Age : 41
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Misi merentas waktu V2.5 Kota Bharu   Mon Oct 04, 2010 1:13 pm

pasni set dgn tuan Jimio la..waahh aku dah dpt bayangkan kebestkan misi ni kalo ade Tuan Jimio..byk tempat tu yg nk kena pergi..
Back to top Go down
paskau_x
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1990
Join date : 13/01/2010
Age : 41
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Misi merentas waktu V2.5 Kota Bharu   Mon Oct 04, 2010 1:15 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
turun kb tak ajak....
laa..taker org ajak ke sunlay ehehee aku pun takder org ajak..main pergi jer..ehehee..
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Misi merentas waktu V2.5 Kota Bharu   Mon Oct 04, 2010 1:16 pm

aku siap sebut nama dia tu dalam bank kerapu itu hari... ntah le kenal ke tak penjaga bank tu. tp ada la dia sebut... "ooooooooo..." kenallah tu gamaknya. hahahahaha

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
afiq flanker
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3371
Join date : 09/11/2009
Age : 28
Location : atas udara

PostSubject: Re: Misi merentas waktu V2.5 Kota Bharu   Mon Oct 04, 2010 1:18 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
ahahaaa...aduih..sian kat akmal..afiq nyer keje la tu..afiq buat2 pengsan dlm kete takmo kuar..ade lak suro aku lak..mission fail!!langsung tak dpt maklumat..

aku pon tak tau camne boleh plak pengsan time tu....wakakaka
Back to top Go down
paskau_x
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1990
Join date : 13/01/2010
Age : 41
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Misi merentas waktu V2.5 Kota Bharu   Mon Oct 04, 2010 2:17 pm

afiq ko saje naye akmal...pensan konon ahahaa...ko tk tgk muka akmal mcm nk masuk dlm kete blk time tu..tp dah kantoi takkan nk masuk blk kann..

Kurien, die kenal la kut...kalau tak mesti die ckp sape?takpun ermm?..
Back to top Go down
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Misi merentas waktu V2.5 Kota Bharu   Mon Oct 04, 2010 4:03 pm

perghhh g sana langsung x ajak aku...kecewa betul....ahh waits denga kata dari Tn Jimio sendiri...dia nak aku g Penang dan KB pada 17/10 dan balik ke KL dalm 18/10 nnt... dia kata dia nak survey kubu yg KUK cakap tuh...

adakah ini yg dimaksudkan ke?
Back to top Go down
jimio
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA


Posts : 880
Join date : 09/04/2010
Age : 45
Location : Talipendek

PostSubject: Re: Misi merentas waktu V2.5 Kota Bharu   Mon Oct 04, 2010 4:16 pm

awat tak bagitau kalau tak boleh minta kawan2 tlg hampar karpet merah ke kuning kelabu ke..boss Muzium Kerapu tu cik wan...kalau nak lawat site boleh minta Zaf (MHG) tlg tunjukkan dia org kuat kat sana.

17 hingga 19 Okt ada di KB dan Trengganu, ada hal dlm masa yg sama boleh singgah Kuk punya kubu sekali, Penang dijangka 23 dan 24 Okt...
Back to top Go down
http://www.gariswaktu.net
paskau_x
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1990
Join date : 13/01/2010
Age : 41
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Misi merentas waktu V2.5 Kota Bharu   Mon Oct 04, 2010 4:24 pm

ahahaa..sbb tu tamo bgtau...riuh nanti muzium tuh...tp gambar2 dlm muzium tu tak pernah tgk la..memang rare...tp syg tak bole ambik gamba...
Back to top Go down
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Misi merentas waktu V2.5 Kota Bharu   Mon Oct 04, 2010 4:25 pm

so sebenar yg mana Tn. Jimio nak ajak saya ikut sekali? jika 18 - 19/10...saya boleh mintak cuti....semata2 nak tgk Kubu yg KUK maksudkan ini dan juga tlg mana yg boleh settle kan...

yg di Penang pulak, apa program 'sulit' yg di maksudkan?

p/s; bagaimanakah rasanya dapat rare item plate tuh Tn . Jimio? jantung saya degup dari tadi tak reda
Back to top Go down
paskau_x
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1990
Join date : 13/01/2010
Age : 41
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Misi merentas waktu V2.5 Kota Bharu   Mon Oct 04, 2010 4:26 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
perghhh g sana langsung x ajak aku...kecewa betul....ahh waits denga kata dari Tn Jimio sendiri...dia nak aku g Penang dan KB pada 17/10 dan balik ke KL dalm 18/10 nnt... dia kata dia nak survey kubu yg KUK cakap tuh...

adakah ini yg dimaksudkan ke?

jgn kecewa kurtz..kitorang memang tak ajak pun ko atau sesape sbb masalah transport..lenkali kitorang sewa bas kat sane..kite buat rombongan cek kiah k...eheheee
Back to top Go down
afiq flanker
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3371
Join date : 09/11/2009
Age : 28
Location : atas udara

PostSubject: Re: Misi merentas waktu V2.5 Kota Bharu   Mon Oct 04, 2010 4:32 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
perghhh g sana langsung x ajak aku...kecewa betul....ahh waits denga kata dari Tn Jimio sendiri...dia nak aku g Penang dan KB pada 17/10 dan balik ke KL dalm 18/10 nnt... dia kata dia nak survey kubu yg KUK cakap tuh...

adakah ini yg dimaksudkan ke?

jgn kecewa kurtz..kitorang memang tak ajak pun ko atau sesape sbb masalah transport..lenkali kitorang sewa bas kat sane..kite buat rombongan cek kiah k...eheheee

ngehngehngeh
Back to top Go down
HelangRimba
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2817
Join date : 30/04/2010
Age : 33
Location : Cheras, Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Misi merentas waktu V2.5 Kota Bharu   Mon Oct 04, 2010 4:38 pm

cuba ko 2 kurus kurtz comfirm xde masalah transport punyer....
Back to top Go down
http://bertiwi.blogspot.com
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Misi merentas waktu V2.5 Kota Bharu   Mon Oct 04, 2010 4:39 pm

orait....sanggup tunggu....
Back to top Go down
afiq flanker
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3371
Join date : 09/11/2009
Age : 28
Location : atas udara

PostSubject: Re: Misi merentas waktu V2.5 Kota Bharu   Mon Oct 04, 2010 4:40 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
ahahaa..sbb tu tamo bgtau...riuh nanti muzium tuh...tp gambar2 dlm muzium tu tak pernah tgk la..memang rare...tp syg tak bole ambik gamba...

huhuhu...tu arr...kene buat special ops baru dapat ambik..haha
Back to top Go down
jimio
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA


Posts : 880
Join date : 09/04/2010
Age : 45
Location : Talipendek

PostSubject: Re: Misi merentas waktu V2.5 Kota Bharu   Mon Oct 04, 2010 4:40 pm

yg di KB dan KT keta saya dah fully booked, yg di Penang kosong lagi no hal, hehehe

plate tu mesti manufacture plate or instruction panel, i nampak mcm scrol pedang coz camtu gak tadi..hehehe nanti tengok member2 yg buleh baca Jepun komen nanti..
Back to top Go down
http://www.gariswaktu.net
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Misi merentas waktu V2.5 Kota Bharu   Mon Oct 04, 2010 4:48 pm

fuhhh sungguh tajam mata Tn. Jimio....mmg saya respek habis...dan saya amik yg Penang je aaa....
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Misi merentas waktu V2.5 Kota Bharu   Today at 4:38 am

Back to top Go down
 
Misi merentas waktu V2.5 Kota Bharu
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 6Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: LAMAN UTAMA & MAKLUMBALAS :: LAPORAN AKTIVITI - 2016 :: LAPORAN KHAS 2009-2011-
Jump to: