FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Mintak izin

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
landyshah
Private First Class
Private First Class


Posts : 129
Join date : 23/09/2010
Age : 46

PostSubject: Mintak izin   Thu Oct 07, 2010 10:46 pm

Tuan2

Mintak izin untuk post beberapa kerja tangan saya utk meriahkan lg forum nih. Mintak2 boleh share lg pengetahuan dan belajar bersama ahli forum lain. I hope u enjoy the pic! Very Happy























Sorry if ter-flood Embarassed
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Mintak izin   Fri Oct 08, 2010 12:23 am


Wah!!!! Bravo !! wundava !! o la laa...hebat2 Landyshah cheers

Teringat juga hasil tangan bro lepas sekolah dulu...airfix skala 1:76 dulu2 tuuuu..mmg hebaatt!!!
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Mintak izin   Fri Oct 08, 2010 12:49 am

Cait!!!!! ang landyshah nk mintak izin konon.... Hantam afe apa gambar yg ade kasi meriah forum ni...

Hang nk blajaq apa lagi?....

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Mintak izin   Fri Oct 08, 2010 2:37 am

ffffffuh hebat...ada lagi negara pengeluar
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Mintak izin   Fri Oct 08, 2010 2:41 am

Dia x buat comm built syark..... dia hardcore modeler....

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
irul jolly rogers
Civilian
Civilian


Posts : 38
Join date : 14/09/2010
Age : 38
Location : Klang / Teluk Intan

PostSubject: Re: Mintak izin   Fri Oct 08, 2010 2:48 am

terima kasih pada landyshah.....
salah sorang pro modeller yang mempamerkan lagi kehebatannya......
tahniah bro...support2....
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: Mintak izin   Fri Oct 08, 2010 3:43 am

bro landy.....segala yg awesome ada pada anda....salute....tabik spring......Wink
Back to top Go down
Tajau
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 938
Join date : 19/05/2010
Age : 41
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Mintak izin   Fri Oct 08, 2010 9:12 am

Wow cheers Salute.... memang cun-melecun semuanya...
Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: Re: Mintak izin   Fri Oct 08, 2010 9:16 am

Hahahaha... akhirnya kau sampai jugak kat sini... selamat datang... Very Happy
Back to top Go down
paskau_x
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1990
Join date : 13/01/2010
Age : 41
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Mintak izin   Fri Oct 08, 2010 9:23 am

we want more..we want more...we want more...ni rare nie..mr von pun lame dah tak update...
Back to top Go down
airborne_boyz
Corporal
Corporal


Posts : 278
Join date : 22/05/2010
Age : 46

PostSubject: Re: Mintak izin   Fri Oct 08, 2010 9:26 am

cheers cheers cheers
Salute......
Back to top Go down
msy_300177
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 1041
Join date : 21/08/2010
Age : 39
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Mintak izin   Fri Oct 08, 2010 10:24 am

Cantiklah bro... bro bleh buat warna dia season dgn karat tu cantik.... Spitfire tu Mark ke berapa tu? Sebab paten enjin tu jenis V6 dgn Supercharger tu... Mcm Mark V atau Mark VI je.. Lagi satu warna Nuri tu agak pelik. Nuri bukan hijau sebegitu. Cuba sedara buat marking Nuri tu marking pada awal 1970a dimana marking Tentera Udara .... tu amatlah besar hingga bleh nampak sampai 5 batu
Back to top Go down
generalkiva
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1656
Join date : 30/04/2010
Age : 36
Location : Penang

PostSubject: Re: Mintak izin   Fri Oct 08, 2010 10:29 am

terbaik bro landyshah...we want more...we want more....

teknik weathering yang dasat...aku pun tak reti....
Back to top Go down
landyshah
Private First Class
Private First Class


Posts : 129
Join date : 23/09/2010
Age : 46

PostSubject: Re: Mintak izin   Fri Oct 08, 2010 10:51 am

Trimas Tuan2 atas sokongan, saya buat stakat yg mampu

Mejar - kena la mintak permisi Very Happy Respek kpd old timer kat sini mcm hang. Kita budak baru. Haha, weh, byk lg nak di belajar, modelling is never ending learning process. Btol ko kata, aku tak buat comm job....stakat buat utk hobby sajer

Imran - Ada gak ko di sini yer he he he We meet again!

Naza - TQ brader, leh kite rmai2 share ilmu

Bro MSY - Spit yg kaler pink tu Mk 1, yg lg satu MK 47, engine Rolls Royce Merlin and Griffon V12. Berkenaan kaler Nuri...saya berdasar pd pic ni, adjust agak2 ikut mata saya jer Very Happy Tp saya rasa kaler Nuri skrg ni mcm lebih Olive Drab banding ngan dulu...mungkin ader expert TUDM boleh beri pandangan?


Stuju, wording TUDM tu patut jauh lebih besar..tp time tu takde decal yg sesuai...and model tu sebenarnya bukan kit tp mainan beli kat Toys R Us pastu modified utk main2...mmg sy kurang arif dlm topik TUDM Embarassed



Back to top Go down
yaminz
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1114
Join date : 19/08/2010
Age : 37

PostSubject: Re: Mintak izin   Fri Oct 08, 2010 10:57 am

Perhhhh bro landy... So pretty... cheers cheers cheers

ps: leh share x camne nak wat chipping tips bro? Embarassed Embarassed Embarassed
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Mintak izin   Fri Oct 08, 2010 11:02 am

Landy.... Betuilah tu.... saja nk sakat ang.... Wa pun sbnrnya bnyk blajar kat ang especially sabjek WW2, kapai n karat mengarat.....

Pepun ang tetap wa punye sifu..... lalalalalalalala

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
yaminz
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1114
Join date : 19/08/2010
Age : 37

PostSubject: Re: Mintak izin   Fri Oct 08, 2010 11:07 am

Mej(B) wrote:
Landy.... Betuilah tu.... saja nk sakat ang.... Wa pun sbnrnya bnyk blajar kat ang especially sabjek WW2, kapai n karat mengarat.....

Pepun ang tetap wa punye sifu..... lalalalalalalala

Wooo, kalo camtu sy belajar dr mejar(b) n mejar(b) belajar dr landy... Kira nyer Master Sifu nei... Very Happy Very Happy Very Happy
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Mintak izin   Fri Oct 08, 2010 11:12 am

Lebih kuranglah tu Yaminz. Kami belajar dr sesama sendiri. Hobi ni x malu kalau kita akui kita blajar dr mereka2 yg expert mepert ni..

Si Naza Dremel pilak tu kira tahap "Dewa Kayangan Plastik"..... ngak3

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
landyshah
Private First Class
Private First Class


Posts : 129
Join date : 23/09/2010
Age : 46

PostSubject: Re: Mintak izin   Fri Oct 08, 2010 11:27 am

Mejar: That rite bro, ilmu tu dimana2 pun ade, terpulang pd kite open atau tidak utk terima. Impossible kite nak tau semuanya. Hang ngan Dremel pun wa punya inspirasi and role model beb! As long kite leh share dan blajaq antara kite skali ngan saudara baru yg lain, boleh kite tambah minat dlm hobby nih Very Happy

Bro Yaminz- "chipping" ni ade beberapa teknik. Plg senang pakai brus halus and paint on (sesuai utk aircraft) . Utk AFV bole guna hairspray, garam, atau hard chip atas gloss surface....bro boleh cari di internet ada article untuk step-by-step nye
Back to top Go down
msy_300177
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 1041
Join date : 21/08/2010
Age : 39
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Mintak izin   Fri Oct 08, 2010 11:30 am

kalau paint on, tak nampak buruk ke? dulu sy ada buat.. nampak x kemas... kena gunspray jugak lah
Back to top Go down
jimio
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA


Posts : 880
Join date : 09/04/2010
Age : 45
Location : Talipendek

PostSubject: Re: Mintak izin   Fri Oct 08, 2010 11:31 am

kena daftar dengan suruhanjaya kontraktor ni senang nak keluar tender dan sign MoU hehehehe, WELLDONE BRAVO BRAVOOO
Back to top Go down
http://www.gariswaktu.net
landyshah
Private First Class
Private First Class


Posts : 129
Join date : 23/09/2010
Age : 46

PostSubject: Re: Mintak izin   Fri Oct 08, 2010 11:42 am

Bro MSY, kesesuian "paint on" tu depend a lot of type of subject and scale.

Kalau ko tengok gambar meriam yg first aku post to, chipping kat kotak and tong semua tu pkai brush, tp atas lantai tu pkai hairspray. Terpulang effect yg kite nak create. Jenis & kepekatan cat, jenis berus smua penting. 3D effect pun bole buat kalau kita highlight area chip tu.
Back to top Go down
yaminz
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1114
Join date : 19/08/2010
Age : 37

PostSubject: Re: Mintak izin   Fri Oct 08, 2010 11:46 am

@landyshah wrote:
Mejar: That rite bro, ilmu tu dimana2 pun ade, terpulang pd kite open atau tidak utk terima. Impossible kite nak tau semuanya. Hang ngan Dremel pun wa punya inspirasi and role model beb! As long kite leh share dan blajaq antara kite skali ngan saudara baru yg lain, boleh kite tambah minat dlm hobby nih Very Happy

Bro Yaminz- "chipping" ni ade beberapa teknik. Plg senang pakai brus halus and paint on (sesuai utk aircraft) . Utk AFV bole guna hairspray, garam, atau hard chip atas gloss surface....bro boleh cari di internet ada article untuk step-by-step nye

Ic... Skrg nei sy belajar teknik garam, quite effective... Tp pas guna tu mcm basah skit... Kita perlu rendam ngan air k bro pas guna teknik garam?
Back to top Go down
landyshah
Private First Class
Private First Class


Posts : 129
Join date : 23/09/2010
Age : 46

PostSubject: Re: Mintak izin   Fri Oct 08, 2010 11:58 am

Yaminz....garam ni satu efek dia, kaler cat akan tompok2 mcm faded...sesuai for certain case, but not all....bg sy tak penah la rendam...cuci jer la hehe
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Mintak izin   Fri Oct 08, 2010 12:02 pm

Banyak teknik Yaminz, buat ikut "kemahiran" dn "kesukaan" kita....

Kena berlatih slalu dn ada juga libatkan unsur2 R&D....

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Mintak izin   Today at 4:38 am

Back to top Go down
 
Mintak izin
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 6Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: MODEL BERSKALA & PROSES PEMBUATAN-
Jump to: