FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Land Rover

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
joewings
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1244
Join date : 28/12/2009
Age : 36
Location : Uniform-Tango-Hotel-Mike, Bravo Papa.

PostSubject: Re: Land Rover   Mon Oct 18, 2010 7:26 pm

@msy_300177 wrote:
@landyshah wrote:
Tu la brader, kalo kata mahal, main kete local/jepun jer la. LR ni kira continental car Wink
Tu la pasal continenta car spt BMW, Mercedes org taruk enjin Jepun skg. Tak larat nak sara enjin. Spare part pon payah dah mahal. OEM tak dak

Merc 280 SE W126 bubuh Supra 1G...atau RB 20...I loike it!!!

Road tax mughoh....
Back to top Go down
landyshah
Private First Class
Private First Class


Posts : 129
Join date : 23/09/2010
Age : 46

PostSubject: Re: Land Rover   Mon Oct 18, 2010 8:34 pm

Quote :
Apa boleh terus direct tanpa 'kunci' kat wheel hub?

Yup, smua LR tak payah kunci hub....control dr dalam cabin
Back to top Go down
msy_300177
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 1041
Join date : 21/08/2010
Age : 39
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Land Rover   Mon Oct 18, 2010 8:37 pm

@joewings wrote:
@msy_300177 wrote:
Model LR 88 tu boleh taruk enjin TDI atau V8 tak? Sebab enjin tu ada Turbocaj dan lebih berkuasa. malah, sistem pengalihan 4WD dia pon mudah berbanding model lama

Apa boleh terus direct tanpa 'kunci' kat wheel hub?
maksudnya disini. Sistem LR lama. LR tu bila nak on 4WD. Ia kena berhenti dahulu, barulah kunci hub dan masuk gear 4WD. Sekarang, masa tengah bergerak, ia direct sahaja tanpa memberhentikan kenderaan
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Land Rover   Mon Oct 18, 2010 8:39 pm

org sini panggil double gear

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
Tajau
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 938
Join date : 19/05/2010
Age : 41
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Land Rover   Tue Oct 19, 2010 9:36 am

@joewings wrote:

Emergency time boleh naik atas divider tanpa banyak sangkak.......

hehehe .... bila takder parking dan nak cepat nielah aku buat gak kak kah kah Laughing
Back to top Go down
orangmuda
Specialist
Specialist


Posts : 173
Join date : 06/01/2010
Age : 39

PostSubject: Re: Land Rover   Tue Oct 19, 2010 9:45 am

@landyshah wrote:
Tuan2

Land Rover ni dua jenis utama..leaf spring (80/86/88/107/109) dan coil spring (90/110/130)..pasal tu chassis ada byk beza....

Leaf spring production (Series) 1948-84, model coil spring (Defender) kuar tahun 84 onwards sampai skarang

Tuan,
kedua2 spring apa kebaikan ngan keburukan dia..
Back to top Go down
landyshah
Private First Class
Private First Class


Posts : 129
Join date : 23/09/2010
Age : 46

PostSubject: Re: Land Rover   Tue Oct 19, 2010 12:03 pm

Sebenarnya LR boleh masuk 4 wheel kadar tinggi terus tanpa berhenti, sejak tahun 1948 dah boleh. Yang kena berhenti kalau nak masuk gear kadar rendah. Semua kereta 4 wheel lain pun kena berhenti. Kalau model 90/110, sentiasa dlm 4 wheel (full time 4wd)

Bro Orang Muda
Leaf spring tu senang nak maintain, murah, tp keras...sesuai nak angkat barang dan tahan lama.
Coil spring lebih lembut, so suspension boleh main banyak n lg sedap bila bawak.
Tp system lg complicated, kena maintain baik2.
Back to top Go down
jimio
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA


Posts : 880
Join date : 09/04/2010
Age : 45
Location : Talipendek

PostSubject: Re: Land Rover   Thu Oct 21, 2010 7:52 pm

setuju, so far terbaik la utk 4wd

Sampai skg wa menyesal tak abis tak angkat Series 1 masa dioffer satu ketika dulu adoiiiii nak wat camaner masa tu belum terbuka hati dengan landy nih..
Back to top Go down
http://www.gariswaktu.net
joewings
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1244
Join date : 28/12/2009
Age : 36
Location : Uniform-Tango-Hotel-Mike, Bravo Papa.

PostSubject: Re: Land Rover   Thu Oct 21, 2010 8:48 pm

TAkut lari topic tapi masih jugak 4WD...

Korang pernah cuba Toyota Landcruiser BJ?
Back to top Go down
alphafoxsierra
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1927
Join date : 10/08/2010
Age : 34
Location : Bangi/Putrajaya/Lumut

PostSubject: Re: Land Rover   Tue Nov 02, 2010 9:04 pm

TNB ada nak tolak landy 110.. 3 bijik semua nyer..

yg lawa sket rm4500.00 rege minimum..

yg buruk sket rm1000.00 rege minimum..
Back to top Go down
landyshah
Private First Class
Private First Class


Posts : 129
Join date : 23/09/2010
Age : 46

PostSubject: Re: Land Rover   Tue Nov 02, 2010 10:44 pm

Toyota BJ - ok gak, mmg terpopular di Sabah.....very reliable, strong and simple. Main problem is body besi karat....To me , best Toyota is 60 dan 75 Series...FJ atau BJ

Yg nih...love it:
Back to top Go down
jimio
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA


Posts : 880
Join date : 09/04/2010
Age : 45
Location : Talipendek

PostSubject: Re: Land Rover   Wed Nov 03, 2010 1:44 am

@alphafoxsierra wrote:
TNB ada nak tolak landy 110.. 3 bijik semua nyer..

yg lawa sket rm4500.00 rege minimum..

yg buruk sket rm1000.00 rege minimum..

Tender kat mana ni den nak lah sebijik, ada lagi ka?
Back to top Go down
http://www.gariswaktu.net
alphafoxsierra
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1927
Join date : 10/08/2010
Age : 34
Location : Bangi/Putrajaya/Lumut

PostSubject: Re: Land Rover   Wed Nov 03, 2010 1:56 am

@jimio wrote:
@alphafoxsierra wrote:
TNB ada nak tolak landy 110.. 3 bijik semua nyer..

yg lawa sket rm4500.00 rege minimum..

yg buruk sket rm1000.00 rege minimum..

Tender kat mana ni den nak lah sebijik, ada lagi ka?

TNB penang.. nanti saya check dgn wifey.. ada lagi ker tak.. kalau ada, saya info kat tuan..
Back to top Go down
jimio
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA


Posts : 880
Join date : 09/04/2010
Age : 45
Location : Talipendek

PostSubject: Re: Land Rover   Wed Nov 03, 2010 8:10 am

roger TQ
Back to top Go down
http://www.gariswaktu.net
Lt (M) Bedi
Private First Class
Private First Class


Posts : 138
Join date : 11/08/2010
Age : 44
Location : Rawang Selangor

PostSubject: Re: Land Rover   Wed Nov 03, 2010 9:16 am

@alphafoxsierra wrote:
@jimio wrote:
@alphafoxsierra wrote:
TNB ada nak tolak landy 110.. 3 bijik semua nyer..

yg lawa sket rm4500.00 rege minimum..

yg buruk sket rm1000.00 rege minimum..

Tender kat mana ni den nak lah sebijik, ada lagi ka?

TNB penang.. nanti saya check dgn wifey.. ada lagi ker tak.. kalau ada, saya info kat tuan..

Bro Alpha,

Saya pun nak try tender. Jgn lupa bagitau saya. Saya dah terpengaruh giler dgn Landy Bro Landyshah ni....Tido pun dah start termimpi-mimpi...
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Land Rover   Wed Nov 03, 2010 9:51 am

@Lt (M) Bedi wrote:
@alphafoxsierra wrote:
@jimio wrote:
@alphafoxsierra wrote:
TNB ada nak tolak landy 110.. 3 bijik semua nyer..

yg lawa sket rm4500.00 rege minimum..

yg buruk sket rm1000.00 rege minimum..

Tender kat mana ni den nak lah sebijik, ada lagi ka?

TNB penang.. nanti saya check dgn wifey.. ada lagi ker tak.. kalau ada, saya info kat tuan..

Bro Alpha,

Saya pun nak try tender. Jgn lupa bagitau saya. Saya dah terpengaruh giler dgn Landy Bro Landyshah ni....Tido pun dah start termimpi-mimpi...

kuat giler Lt(m) bedi kena racun ngan budak2 PP kekekekeke
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Land Rover   Wed Nov 03, 2010 10:43 am

aku pun minat jugak land rover nih. kalau boleh, aku nak modified land rover yang dilelong tu kepada SOF spec macam kat bawah ni.


_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
alphafoxsierra
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1927
Join date : 10/08/2010
Age : 34
Location : Bangi/Putrajaya/Lumut

PostSubject: Re: Land Rover   Wed Nov 03, 2010 10:53 am

kena berebut laa korang yer..

sebab yg lawa sket ada 1 jer.. yg buruk ada 2.. hehehe..

jgn meletakkan harapan tinggi sgt tau.. kalau aku kata buruk tu,memang buruk laaa... hehehehe..



Back to top Go down
orangmuda
Specialist
Specialist


Posts : 173
Join date : 06/01/2010
Age : 39

PostSubject: Re: Land Rover   Wed Nov 03, 2010 11:00 am

kalu sojar punya landy depa lelong ka atau buat target bom kat ashan.. kalu lelong kat mana boleh p tgk/cari..
Back to top Go down
alphafoxsierra
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1927
Join date : 10/08/2010
Age : 34
Location : Bangi/Putrajaya/Lumut

PostSubject: Re: Land Rover   Wed Nov 03, 2010 11:05 am

LS dgn LtM Bedi.. sila emel anda.. ada detail pasal landy tu..

tuan jimio.. sila pass emel anda supaya saya boleh emel pasal landy tu..

proses pembelian kena menggunakan orang TNB sahaja.. so, wifey aku kena belikan utk korang..

pembelian dalam bentuk cash sahaja tau.. aku takder duit nak kaverkan dulu.. hehehehe..
Back to top Go down
jimio
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA


Posts : 880
Join date : 09/04/2010
Age : 45
Location : Talipendek

PostSubject: Re: Land Rover   Fri Nov 05, 2010 9:06 pm

ok dah pm..pls check
Back to top Go down
http://www.gariswaktu.net
Sponsored content




PostSubject: Re: Land Rover   Today at 2:43 am

Back to top Go down
 
Land Rover
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: COLLECTOR'S ITEM-
Jump to: