FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Koleksi Tentera Udara

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
LONE
Private First Class
Private First Class


Posts : 103
Join date : 29/11/2010
Age : 31

PostSubject: Koleksi Tentera Udara   Sun Dec 05, 2010 4:43 am

1st of all... mintak maaf sebab saya taktau nak post kat mana, so saya bukak topic baru...
nampak mcm semak je kan bnyk2 topik kat thread ni... sory lah ye...

ok, saya skrg ni tgh kumpul duit nak beli satu barang...
tapi duit tak cukup pon lagi... hehe...
bukan nak pinjam duit ke apa ke...
cuma nak tanya pendapat rakan2, tuan2 didalam
jual beli barangan dari luar negara spt ebay...
barang yg saya maksudkan adalah bonedome (pilot helmet)...
memang dah lama mimpikan benda ni...
cuma tak terfikir plak yg ada jual di pasaran...
nak cari kat dlm Malaysia ni memang payah la kan...
jadi, nak tak nak kenalah cari kat ebay...
rata2 harga bonedome ni RM seribu lebih...

persoalannya, apakah pihak kastam akan merampas
barangan spt bonedome ni bila masuk dlm Malaysia???
sebab semua barang yg kita beli secara post (dari luar negara)
perlu melepasi pihak kastam dulu...
sebelum ni, ada kes helmet (superbike) yg dibeli dari
negara luar (beli kat ebay jugak) kena rampas...
tak ke naya si pembeli tu...
alasannya, helmet tersebut takdak cop sirim...
rasa mcm blurr je bila pihak berkuasa senang2 rampas barangan yg kita beli...
nak bawak balik rumah pon tak bleh...
dah tu, duit sapa nak ganti...???

so, ada tak sapa2 yg arif tentang soal ni...
saya tak nak menyesal kemudian hari..
hehe...
Back to top Go down
LONE
Private First Class
Private First Class


Posts : 103
Join date : 29/11/2010
Age : 31

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Sun Dec 05, 2010 5:00 am

ok, dah alang2 ramai warga TUDM yg ada kat sini...
bleh la sembang2 pasal bonedome ni...
dlm wira angkasa, bonedome yg digunakan rata2 mempunyai design 'checkered'...
memang smart & menarik... masa tu pilot F-5 pakai bonedome jenis apa ya???
HGU 2A/P atau HGU 33/P???





kedua2 model ni kira zaman Maverick la kan... dia punya glasses bleh tarik naik ke atas...
cantekkk...
Back to top Go down
totttis
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2393
Join date : 17/12/2009
Age : 42
Location : Lepak-Lepak Bersama Sang Saka Biru iaitu Encik Kucing

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Sun Dec 05, 2010 4:45 pm

bondome rusia tak mo ke, bleh dapat kat malaysia ni...cuma without oxygen mask la...helmet jer
Back to top Go down
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Sun Dec 05, 2010 7:51 pm

kat mana diorang cucuk host oxygen tu?
Back to top Go down
LONE
Private First Class
Private First Class


Posts : 103
Join date : 29/11/2010
Age : 31

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Sun Dec 05, 2010 9:50 pm

tottis:
helmet saja tak mau la...
takut nanti bila beli oxygen mask dari sumber lain, tak bleh matching plak...
anyway TQ...
yang Russia punya tu nama Zsh7 kan?? saya agak2 saja...
sebab bentuk dia lebih kurang mcm ni...



tgk pilot Su-30MKM pakai bonedome jenis ni...

& lagi satu... pilot MiG29 TUDM saya tgk apasal tak sama
bonedome diorang dgn pilot Su-30MKM...???
tak nampak mcm Russia punya bonedome pun...
mungkin rakan2 & tuan2 bleh nyatakan apakah jenis model dibawah ni...

Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Sun Dec 05, 2010 10:19 pm

MiG kita pakai bondedome dari Perancis. Kemungkinan lepas waranti Ciksu kita habis nanti, depa jugak akan tukaq pakai bonedome yang macam MiG kita pakai jugak.
Back to top Go down
LONE
Private First Class
Private First Class


Posts : 103
Join date : 29/11/2010
Age : 31

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Mon Dec 06, 2010 3:57 pm

oh dari perancis rupanya.... patutla...
TQ, great info...

saudara Akmal3110, kalau beli bonedome ni secara post, agak2 pihak kastam rampas tak???
mana tau kalau2 tuan pon ada sebijik kat rumah... hehe...
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Mon Dec 06, 2010 4:11 pm

Nak kata kena rampas tu saya pon taktau nak kata. Tapi dalam hati ni berhajat jugak nak memiliki satu. Saya berkenan kat Gentex dari USA tu. HGU-55 dengan topeng oksigen MBU-12P.



Back to top Go down
alphafoxsierra
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1927
Join date : 10/08/2010
Age : 34
Location : Bangi/Putrajaya/Lumut

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Mon Dec 06, 2010 4:15 pm

akmal, kalau lepas kastam bgtau2.. aku pun nak order satu jugak.. buat pakai naik moto kriss..
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Mon Dec 06, 2010 4:16 pm

Nanti dah lepas kastam sampai kat JPJ ngan polis trafik kena jugak kang. Muahahaha.
Back to top Go down
alphafoxsierra
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1927
Join date : 10/08/2010
Age : 34
Location : Bangi/Putrajaya/Lumut

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Mon Dec 06, 2010 4:18 pm

@Akmal3110 wrote:
Nanti dah lepas kastam sampai kat JPJ ngan polis trafik kena jugak kang. Muahahaha.

ala, yg penting, janji lepas kastam.. kalau atas jalan raya hang buat muka konfiden jer..
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Mon Dec 06, 2010 4:20 pm

Keh3...Mesti psiko je orang tengok ngan oxy mask lagi.
Back to top Go down
LONE
Private First Class
Private First Class


Posts : 103
Join date : 29/11/2010
Age : 31

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Mon Dec 06, 2010 4:22 pm

@tomcat tiram wrote:
kat mana diorang cucuk host oxygen tu?
saya try jawab persoalan saudara tomcat tiram...
kalau kat helmet tu, ada 'pin' penyangkut helmet dgn oxygen mask tu...
kalau dlm cockpit plak, mestilah ada kan dia punya connector...
tak pasti bawah panel ke tepi panel ke...
sory la... saya pon tak dak idea nak jawab mcm mana sebab last masuk
dlm cockpit masa umur 5 tahun... hehe...
Back to top Go down
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 39
Location : Kelantan

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Mon Dec 06, 2010 4:23 pm

Dari apa yang aku tau, kalau kena tahan dengan kastam, dia tak rampas, cuma dia mintak kita hantar borang pelepasan yang diaorang letak kat dalam wesite diaorang dan bawak barang tu [pegi SIRIM untuk pengesahan
Back to top Go down
LONE
Private First Class
Private First Class


Posts : 103
Join date : 29/11/2010
Age : 31

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Mon Dec 06, 2010 4:26 pm

Akmal3310: smart pic tu... HGU 55 ni pilot Hornet punya ke???
pelatih KTU & pilot Hawk pon pakai bonedome jenis ni jugak ke???

alphafoxsierra: oxygen mask tu ganti dgn hos balang shisha... sambil naik kriss...
baru gilerrr beb!!! hehe...
Back to top Go down
LONE
Private First Class
Private First Class


Posts : 103
Join date : 29/11/2010
Age : 31

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Mon Dec 06, 2010 4:28 pm

@kuk wrote:
Dari apa yang aku tau, kalau kena tahan dengan kastam, dia tak rampas, cuma dia mintak kita hantar borang pelepasan yang diaorang letak kat dalam wesite diaorang dan bawak barang tu [pegi SIRIM untuk pengesahan

thanks brother...
ni lah jawapan yg dicari2... maknanya... kalau sangkut dgn kastam,
ada jln penyelesaian lah kan... huhhh... lega...

p/s: besok jugak bank in duit beli bonedome ni... hehe...
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Mon Dec 06, 2010 4:31 pm

Yup pilot Hornet dengan Pc-7 yang pakai. Untuk pilot Hawk depa pakai yang dari Britain rasanya. Dia punya bentuk lain skit.



kredit untuk Mr. Kurien (pinjam gambaq no)
Back to top Go down
asidburn
Private
Private


Posts : 73
Join date : 19/11/2010
Age : 34

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Mon Dec 06, 2010 6:15 pm

If ada, i pun nak satuuuuu~~banyak banyak maybe dapat sikit discount kut~~hehee.
bone dome Hornet best juga... Very Happy
Back to top Go down
LONE
Private First Class
Private First Class


Posts : 103
Join date : 29/11/2010
Age : 31

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Mon Dec 06, 2010 6:16 pm

nice pic...
oxygen hose tu cucuk ke porch bag ke...??
hehe...

ok, noted... memang rasa2 bonedome yg digunakan pilot Hawk, ada kelainan sedikit...
warna je sama dgn HUG 55 tu...
nanti try check model/jenis apa...

Back to top Go down
LONE
Private First Class
Private First Class


Posts : 103
Join date : 29/11/2010
Age : 31

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Mon Dec 06, 2010 6:18 pm

@asidburn wrote:
If ada, i pun nak satuuuuu~~banyak banyak maybe dapat sikit discount kut~~hehee.
bone dome Hornet best juga... Very Happy
bonedome you pun sama mcm yang Akmal3110 tunjuk tu ke...??
nice...
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Mon Dec 06, 2010 6:31 pm

Jangan lupa cukai

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
asidburn
Private
Private


Posts : 73
Join date : 19/11/2010
Age : 34

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Mon Dec 06, 2010 6:41 pm

@LONE wrote:
@asidburn wrote:
If ada, i pun nak satuuuuu~~banyak banyak maybe dapat sikit discount kut~~hehee.
bone dome Hornet best juga... Very Happy
bonedome you pun sama mcm yang Akmal3110 tunjuk tu ke...??
nice...

Yes, betul lone~~ afro
Back to top Go down
asidburn
Private
Private


Posts : 73
Join date : 19/11/2010
Age : 34

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Mon Dec 06, 2010 6:42 pm

@Mejarbee wrote:
Jangan lupa cukai

Hehee~~pi zon bebas cukai.... cyclops
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Mon Dec 06, 2010 6:59 pm

apa barang pi zon bebas cukai

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
LONE
Private First Class
Private First Class


Posts : 103
Join date : 29/11/2010
Age : 31

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Mon Dec 06, 2010 7:02 pm

@asidburn wrote:
@Mejarbee wrote:
Jangan lupa cukai

Hehee~~pi zon bebas cukai.... cyclops

kala ada forumer kat sini duduk langkawi, bleh la tlg kirim...
padahal nak kena beli dari luar jgk... haha...

oh ya tak ya jgk... berkenaan cukai...
rasanya tak mahal kot...
asalkan dpt bawak balik rumah, simpan baik2 kat dlm almari...
mesti tenang hati je bila balik kerja penat2 tgk bonedome ni display kat dlm bilik kita...

Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Today at 4:38 am

Back to top Go down
 
Koleksi Tentera Udara
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: COLLECTOR'S ITEM-
Jump to: