FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Koleksi Tentera Udara

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Mon Dec 06, 2010 7:11 pm

Tambang dn masa nk pergi langkawi

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Fri Dec 10, 2010 8:49 pm



VF-103 Jolly Rogers marking

kredit dekat irul_jolly rogers...
avatar@gambar profile dia..



x ada ke yang nak convert helmet motor jadi iras2 bondome?
Back to top Go down
LONE
Private First Class
Private First Class


Posts : 103
Join date : 29/11/2010
Age : 31

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Sat Dec 11, 2010 1:40 am

@tomcat tiram wrote:
x ada ke yang nak convert helmet motor jadi iras2 bondome?

ada... tapi kurang menaikkan nafsu la... hehe...
murah lagi daripada bonedome yg sebenar...



nampak mcm helmet pilot helicopter pon ada...
tapi kat mana2 website yg ada jual benda ni, dia tulis jet fighter motorcycle helmet...
kiranya, bukan helicopter punya la... hahaha...
Back to top Go down
irul jolly rogers
Civilian
Civilian


Posts : 38
Join date : 14/09/2010
Age : 38
Location : Klang / Teluk Intan

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Wed Dec 22, 2010 8:21 pm

oooo...korang bukak thread tentang bonedome kat sini....
best gak buat koleksi nih.....
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Wed Dec 22, 2010 10:13 pm

best memang best irul... pulus yang tak berapa nak best. kihkihkihkih

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
jangofett
Sergeant First Class
Sergeant First Class


Posts : 536
Join date : 21/04/2010
Age : 46
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Thu Dec 23, 2010 9:48 am

Bro.. try link ni.. Bandung armhobby

https://www.facebook.com/album.php?aid=15359&id=100000668436101&fbid=134278436604437

macam2 adaaaa..!!! harga pun aku rasa boleh la.. kalau nak lagi best pegi sana terus la.. tiket murah sekarang..!!
Back to top Go down
http://www.facebook.com/arifadhley
asidburn
Private
Private


Posts : 73
Join date : 19/11/2010
Age : 34

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Fri Dec 24, 2010 8:58 am

@jangofett wrote:
Bro.. try link ni.. Bandung armhobby

https://www.facebook.com/album.php?aid=15359&id=100000668436101&fbid=134278436604437

macam2 adaaaa..!!! harga pun aku rasa boleh la.. kalau nak lagi best pegi sana terus la.. tiket murah sekarang..!!

JOm, i pernah pergi bandung 2 kali.....tapi x perasaan ada kedai ini...Jom~~kawan kawan, kita pergi bandung...!!!
Back to top Go down
asidburn
Private
Private


Posts : 73
Join date : 19/11/2010
Age : 34

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Fri Dec 24, 2010 9:07 am

@LONE wrote:
@asidburn wrote:
If ada, i pun nak satuuuuu~~banyak banyak maybe dapat sikit discount kut~~hehee.
bone dome Hornet best juga... Very Happy
bonedome you pun sama mcm yang Akmal3110 tunjuk tu ke...??
nice...

Thats F/A-18 bonedome bro~~
Back to top Go down
jangofett
Sergeant First Class
Sergeant First Class


Posts : 536
Join date : 21/04/2010
Age : 46
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Fri Dec 24, 2010 9:15 am

@asidburn wrote:
@jangofett wrote:
Bro.. try link ni.. Bandung armhobby

https://www.facebook.com/album.php?aid=15359&id=100000668436101&fbid=134278436604437

macam2 adaaaa..!!! harga pun aku rasa boleh la.. kalau nak lagi best pegi sana terus la.. tiket murah sekarang..!!

JOm, i pernah pergi bandung 2 kali.....tapi x perasaan ada kedai ini...Jom~~kawan kawan, kita pergi bandung...!!!

Ok tu.. pegi bandung beli bondome... aku tak pernah p lagi bandoeng.. tapi ada orang introduce FB page ni kat aku, sebab ada banyak bebarang askar..!
Back to top Go down
http://www.facebook.com/arifadhley
asidburn
Private
Private


Posts : 73
Join date : 19/11/2010
Age : 34

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Fri Dec 24, 2010 9:43 am

@jangofett wrote:
@asidburn wrote:
@jangofett wrote:
Bro.. try link ni.. Bandung armhobby

https://www.facebook.com/album.php?aid=15359&id=100000668436101&fbid=134278436604437

macam2 adaaaa..!!! harga pun aku rasa boleh la.. kalau nak lagi best pegi sana terus la.. tiket murah sekarang..!!

JOm, i pernah pergi bandung 2 kali.....tapi x perasaan ada kedai ini...Jom~~kawan kawan, kita pergi bandung...!!!

Ok tu.. pegi bandung beli bondome... aku tak pernah p lagi bandoeng.. tapi ada orang introduce FB page ni kat aku, sebab ada banyak bebarang askar..!

cuaca bandung very cool, macam cameron highland~~so kita x payah takut panas...heheee.
Back to top Go down
LONE
Private First Class
Private First Class


Posts : 103
Join date : 29/11/2010
Age : 31

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Tue Dec 28, 2010 4:02 am

terima kasih encik Jangofett bagi link tu...
berderau darah bila melihat gambar2 bonedome dlm facebook tu...
apasal kat Malaysia tak ada??? heh...

Asidburn: tak confuse ke nak serbu Bandung??? sebab saya tgk harga bonedome tu murah sangat...
around Rp750000 = RM256.00
kalau nak compare dgn US punya, hampir mencecah RM3000 (include Oxygen Mask)
kat situ ada sedikit ragu2...
hmmm... bukanlah nak hasut supaya jangan beli kat Bandung...
kalau dah betol benda tu murah, apa salahnya...

ok, ni jenis HGU33/P + MBU-12/P 'Green' Oxygen mask...
dah soldout... kat ebay...
boleh edit & tgk saja lah...
harga melampau2..
tapi, mau tetap mau...

Back to top Go down
LONE
Private First Class
Private First Class


Posts : 103
Join date : 29/11/2010
Age : 31

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Tue Jan 04, 2011 1:35 am

tertarik dgn pic our Mr Mantan...
so saya upload sikit gambar & info berkenaan bonedome yg digunakan
oleh beliau & para juruterbang/WSO 11 Skn buat masa kini...

Zsh-7 bersama dgn KM-34 oxygen mask...



kalau bukak visor nampak pelik sikit...



dari luar cockpit...



dari luar cockpit #2 (MiG-29)



ni pulak zaman Wira Angkasa...
design chekered yg famous suatu ketika dulu... (HGU-33 atau 34 tak pasti)

Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Tue Jan 04, 2011 6:57 am

Yang checkered tu geng2 pilot Rimau ngan MataRimau yang pakai kan?
Back to top Go down
LONE
Private First Class
Private First Class


Posts : 103
Join date : 29/11/2010
Age : 31

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Tue Jan 04, 2011 1:51 pm

jenuh pikir apa kebenda nya Rimau & MataRimau...
yes... off course...
zaman F-5E/F-5B/RF-5E dulu...
Back to top Go down
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Tue Jan 04, 2011 8:49 pm

asidburn
i nak FOC..hehee...nanti pilot convert ke helmet lain,u kasi i la itu helmet...

kedai dekat bandung tu ada postage ke Malaysia kaa?
ada orang tanya2 aku ni lepas aku tunjuk profile FB kedai bandung tu..

dapat VF-31 tomcatters dah cantik sangat la 2..
Very Happy
Back to top Go down
LONE
Private First Class
Private First Class


Posts : 103
Join date : 29/11/2010
Age : 31

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Wed Jan 05, 2011 12:47 am

ada jgk hantar mail kat Army bandung tu berkenaan dgn size helmet/replika helmet...
tapi tiada reply...
hmmm... nak beli benda2 mcm ni kena detail...
baru puas hati...
bg oxygen mask MBU-12 plak, dijual berasingan...
rasanya, oxygen mask tiada yg jenis replika...
off course harga sama mcm original (dah nama pon original)...
yg helmet plak harga murah sebab replika...
make sure muat dgn kepala pembeli...
apa salahnya sekali sekala pakai sambil menghadap cermin...
boleh berangan... hah... mayday2...
Back to top Go down
msy_300177
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 1041
Join date : 21/08/2010
Age : 39
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Wed Jan 05, 2011 8:29 am

smart itu bonedome
Back to top Go down
alkaseltzer
Private
Private


Posts : 78
Join date : 28/12/2009
Age : 46
Location : Alor Star, Kedah

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Wed Jan 05, 2011 9:57 am

@LONE wrote:
ada jgk hantar mail kat Army bandung tu berkenaan dgn size helmet/replika helmet...
tapi tiada reply...
hmmm... nak beli benda2 mcm ni kena detail...
baru puas hati...
bg oxygen mask MBU-12 plak, dijual berasingan...
rasanya, oxygen mask tiada yg jenis replika...
off course harga sama mcm original (dah nama pon original)...
yg helmet plak harga murah sebab replika...
make sure muat dgn kepala pembeli...
apa salahnya sekali sekala pakai sambil menghadap cermin...
boleh berangan... hah... mayday2...
Bonedome Gallet tu pun replika jugak ke? Memang menarik helmet tu.
Back to top Go down
alphafoxsierra
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1927
Join date : 10/08/2010
Age : 34
Location : Bangi/Putrajaya/Lumut

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Wed Jan 05, 2011 1:50 pm

kita buat trip ramai2 pegi bandung laa..

pastu bila balik tu, jgn terus masuk klia.. nanti kantoi dgn kastam..

divert pegi airport kb.. mesti lepas nyer.. hehehehehehehe..
Back to top Go down
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 39
Location : Kelantan

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Wed Jan 05, 2011 2:11 pm

Ye la tu. Dengan kastam airport kb boleh lepas. tapi dengan kuk dia belum tentu boleh lepas heheheheheh
Back to top Go down
alphafoxsierra
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1927
Join date : 10/08/2010
Age : 34
Location : Bangi/Putrajaya/Lumut

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Wed Jan 05, 2011 2:41 pm

@kuk wrote:
Ye la tu. Dengan kastam airport kb boleh lepas. tapi dengan kuk dia belum tentu boleh lepas heheheheheh

ala, bagi laa ole2 dari bandung, kuk tu nanti senyap laa.. kalau bising jugak.. kita curik nuri dier..
Back to top Go down
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Wed Jan 05, 2011 9:37 pm

wuhuhuu!
baru google..
MBU-12 tu harga ganas beb..

http://www.gibson-barnes.com/MBU-12_P+Oxygen+Mask+-+With+CX-4707+cord/id/18/cat_id/59/prod_id/146/

USD688

lone
betul tu..berangan-angan..bawak kereta sambil pakai pun ganas jugak
ngahahaa!
Back to top Go down
LONE
Private First Class
Private First Class


Posts : 103
Join date : 29/11/2010
Age : 31

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Thu Jan 06, 2011 12:19 am

@alkaseltzer wrote:

Bonedome Gallet tu pun replika jugak ke? Memang menarik helmet tu.
ada dua bonedome original yg saya lihat dlm facebook tu...
MSA Gallet & HGU-55...
harga lebih kurang 6 juta rupiah...
RM2 ribu lebih jugak la...
ok la sebab complete dgn communication set...
kalau beli dgn flighthelmet.com, kena tambah mcm2 sebab
semua peralatan yg terdapat pada bonedome tu, dijual berasingan...
paling sikit kena bajet RM3ribu lebih utk dptkan sebijik bonedome yg sempurna...
tapi satu je spoil...
flighthelmet.com tak jual kpd outside US...
lain la kalau ada saudara mara/kawan yg tinggal di sana...
boleh tolong kirim...
Back to top Go down
LONE
Private First Class
Private First Class


Posts : 103
Join date : 29/11/2010
Age : 31

PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Thu Jan 06, 2011 12:25 am

@tomcat tiram wrote:
wuhuhuu!
baru google..
MBU-12 tu harga ganas beb..

http://www.gibson-barnes.com/MBU-12_P+Oxygen+Mask+-+With+CX-4707+cord/id/18/cat_id/59/prod_id/146/

USD688

lone
betul tu..berangan-angan..bawak kereta sambil pakai pun ganas jugak
ngahahaa!

dulu masa 1st time google, rasa mcm mampu je nak beli...
tapi bila study betol2 pasal helmet ni,
bnyk kriteria yg perlu diambilkira samada dari segi size, kelengkapan, & jenama...
dari situ rasa semakin lama semakin mahal...
itulah... harga bonedome dgn oxygen mask masing2 lebih kurang sama...
gila... hah..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Koleksi Tentera Udara   Today at 2:42 am

Back to top Go down
 
Koleksi Tentera Udara
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: COLLECTOR'S ITEM-
Jump to: