FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 The Best Flight Action Games

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
MT Yassin
Sergeant
Sergeant


Posts : 344
Join date : 28/12/2009
Age : 37

PostSubject: The Best Flight Action Games   Fri Jan 01, 2010 9:58 am

Flight Action Games (FAG) merupakan sebahagian genre military games khusus buat air combat fan. Berbanding Microsoft Flight Simulation Games, FAG dikhususkan untuk arms chair aces tunjukkan kemampuan dan laksanakan sorties.

Antara yang terkenal adalah siri Ace Combat keluaran Bandai.

Ace Combat Zero : The Belkan War

Ace Combat 5 : The Unsung War

Ace Combat 6 : Fire of Liberation

Dan yang terkini
Back to top Go down
http://asiandeftech.blogspot.com
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: The Best Flight Action Games   Fri Jan 01, 2010 10:29 am

Kesemua di atas ni saya dah habis main kecuali AC6 tu. AC5 dan AC0 saya main di platform PS2 manakal Hawx saya main di PC.
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: The Best Flight Action Games   Sat Jan 02, 2010 12:18 am

ACE COMBAT mmg game favourite aku. kna plak hentam pakai gameshark@pelican. best... hahahaha.

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
katon
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 809
Join date : 05/10/2009
Age : 41
Location : puchong

PostSubject: Re: The Best Flight Action Games   Sat Jan 02, 2010 1:12 am

tgh test hawx

admin, awat aku kena turun pangkat?
melawan pegawai ke?
Back to top Go down
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: The Best Flight Action Games   Sat Jan 02, 2010 8:45 am

@katon wrote:
tgh test hawx

admin, awat aku kena turun pangkat?
melawan pegawai ke?

mana ada turun pangkat,...aku tgh susun semula pangkat2 ni. semua merasa.
sbb ada sesetengah forumer post reply yg sgt2 simple. so aku kene reorganize balik..

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
Pelayar Di Ufuk
Private First Class
Private First Class


Posts : 128
Join date : 28/12/2009
Age : 32
Location : Kuala Kangsar-Bagan Serai-Kinrara

PostSubject: Re: The Best Flight Action Games   Sun Jan 03, 2010 4:31 pm

Game HAWX ni grafik memang cantik...Pilihan pesawat pn banyak....Cuma HAWX lebih kepada game arked...Nak takeoff-landing tak boley....in flight refuel pn takde....sedar2 je dah ada dlm cockpit...Lagi satu setiap pesawat dlm HAWX banyak betul missile diye...ade yg mencecdah smpai seratus lebih....dan ini membuatkan HAWX ini kurang realistik...nak naik pangkat pn susah dlm HAWX ni walaupun dah repeat mission yg sama berulang kali dari basic difficulty smpai advance dificulty....

adoih la.....
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: The Best Flight Action Games   Sun Jan 03, 2010 5:46 pm

@Pelayar Di Ufuk wrote:
Game HAWX ni grafik memang cantik...Pilihan pesawat pn banyak....Cuma HAWX lebih kepada game arked...Nak takeoff-landing tak boley....in flight refuel pn takde....sedar2 je dah ada dlm cockpit...Lagi satu setiap pesawat dlm HAWX banyak betul missile diye...ade yg mencecdah smpai seratus lebih....dan ini membuatkan HAWX ini kurang realistik...nak naik pangkat pn susah dlm HAWX ni walaupun dah repeat mission yg sama berulang kali dari basic difficulty smpai advance dificulty....

adoih la.....

Siri Ace Combat pun tak realistik dari segi bilangan persenjataan.
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: The Best Flight Action Games   Tue Jan 12, 2010 8:58 am

Ace Combat HEATSEEKER... adakah ianya salah satu dari siri ACE COMBAT?

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
totttis
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2393
Join date : 17/12/2009
Age : 42
Location : Lepak-Lepak Bersama Sang Saka Biru iaitu Encik Kucing

PostSubject: Re: The Best Flight Action Games   Tue Jan 12, 2010 9:30 am

so to otai's-otai's, ada tak game flight action yang lain selain Ace Combat yang tahap realistik tinggi tapi untuk PC atau PS2?
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: The Best Flight Action Games   Tue Jan 12, 2010 9:35 am

@totttis wrote:
so to otai's-otai's, ada tak game flight action yang lain selain Ace Combat yang tahap realistik tinggi tapi untuk PC atau PS2?

aku selain ace combat tak pnah try. skali je try yg lain tp lpas tu muntah sbb pening.

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
totttis
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2393
Join date : 17/12/2009
Age : 42
Location : Lepak-Lepak Bersama Sang Saka Biru iaitu Encik Kucing

PostSubject: Re: The Best Flight Action Games   Tue Jan 12, 2010 9:46 am

Aku pernah la main tapi untuk aku game tu tak best, tak realistik...sebab tu aku main Microsoft Flight Simulator...
Back to top Go down
FlameReaper
Civilian
Civilian


Posts : 6
Join date : 15/02/2010
Age : 27

PostSubject: Re: The Best Flight Action Games   Fri Feb 19, 2010 12:25 am

Aku main HAWX.

HAWX In a nutshell: Very, very overly the very simplified version of Ace Combat, versi Ubisoft (pas ni jom kita buat kompeni game nama Kentangsoft, jom jom hehehehe Laughing ). Ace Combat dia punya detail tepat even to the weaponry and stuff. Tapi yang ni... urgh, I just can't imagine how lazy the developers are with details. Also I'm not fine with the name "AMRAAM" pergi lekat begitu saja on another kind of missile which doesn't even appear to resemble and AMRAAM. Macamla players ni bodo sangat tak reti bezakan AMRAAM betul dengan NOT-AMRAAM.

OK that's still fine. But Russian planes buat la cara Russian planes. Ni grafik missile semua nak bagi sama, and also research on the Russian planes pun tak tepat; anyone can imagine an MiG-29 being used for an anti-tank mission like how an A-10 would, equipped with Mavericks?

The terrain is also macam buat 3D models and then slap on some maps looked up from Google Earth on them. But the skies are nice enough to fly in.

But still the game is enjoyable enough to play to kill some time even if it has killed most, if not some or all, of the realism it's supposed to bring.
Back to top Go down
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: The Best Flight Action Games   Wed Apr 07, 2010 10:47 am

cube anda semua tgk game "LOCK ON:MODERN AIR COMBAT"...
rasanya cm bes...
cuma payah nak men...

dlu sy de game "mission:sukhoi-27",leceh nak men,,,hmpir smua key keyboard de fungsi sendiri...
tp real la....lg masa gne bvr missile dan tv guided missile...

besnye game "mission:sukhoi 27" ni,kita kne takeoff n landing sendiri....simpan tayar pun sendiri....

"LOCK ON:MODERN AIR COMBAT" ni macam versi baru "MISSION:SUKHOI 27"...
game sukhoi ni keluar masa raea tahun 1998-2000...
LOCK ON ni agaknye sekitar tahun 2003-2005...

sampai sekrg saya x dapat lagi game lock on ni..
Back to top Go down
generalkiva
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1656
Join date : 30/04/2010
Age : 36
Location : Penang

PostSubject: Re: The Best Flight Action Games   Tue May 18, 2010 2:24 pm

TOM CLANCY HAWX Very Happy





Main balik game kapal terbang ni...saja nak tanya...kapal terbang pe yang sesuai untuk dogfight..lawan kapal terbang lain...laju, senang nak main kejar2...dan weapon loadout yang banyak?
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: The Best Flight Action Games   Tue May 18, 2010 3:01 pm

Bagi saya fighter yang paling laju dalam game ni adalah Strike Eagle. Tapi Blackbird lagi laju cuma tak sesuai langsung untuk dogfight.
Back to top Go down
generalkiva
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1656
Join date : 30/04/2010
Age : 36
Location : Penang

PostSubject: Re: The Best Flight Action Games   Tue May 18, 2010 3:21 pm

@Akmal3110 wrote:
Bagi saya fighter yang paling laju dalam game ni adalah Strike Eagle. Tapi Blackbird lagi laju cuma tak sesuai langsung untuk dogfight.
yup...dah try blackbird...laju memang laju...tapi susah nak turn pesawat tu...huhu...
Back to top Go down
katon
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 809
Join date : 05/10/2009
Age : 41
Location : puchong

PostSubject: Re: The Best Flight Action Games   Tue May 18, 2010 3:24 pm

aku stage 2 tak lepaih lagi nih
Back to top Go down
gafaro
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1196
Join date : 07/05/2010
Age : 33
Location : KLANG

PostSubject: Re: The Best Flight Action Games   Tue May 18, 2010 3:30 pm

ada satu game jepun lebih kurang cam ACE COMBAT tapi bagi gua tak syok pasal nama jet tu tak sama dengan jet betul

gua dah lupa la apa nama game tu
Back to top Go down
tomcat tiram
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3195
Join date : 14/12/2009
Age : 26

PostSubject: Re: The Best Flight Action Games   Tue May 18, 2010 6:06 pm

@totttis wrote:
Aku pernah la main tapi untuk aku game tu tak best, tak realistik...sebab tu aku main Microsoft Flight Simulator...


try cari Lock On "Modern Air Combat"...aku x men pun game ni coz sampai sekarang x jumpe...tapi tengok kt youtube,cam real gak la...
Back to top Go down
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: The Best Flight Action Games   Tue May 18, 2010 6:25 pm

@mr. kurien wrote:
Ace Combat HEATSEEKER... adakah ianya salah satu dari siri ACE COMBAT?

mr kurien...Ace Combat dan Heatseekers adalah dua title berbeza dr dua kompeni berbeza...

Heatseeker ni cam versi Ace Combat...USA yg mengambil idea2 alternate universe ala ace combat..cuma subjek penceritaan dia x berapa nk best dan kurang menarik bb xde diselit unsur2 persamaan cam universe kita spt yg dibuat ace combat....masih x leh lawan ace combat...

plus..gameplay dia pun x berapa best cam ace combat...cuma part best nya fighter kita boleh buat manouver utk elak missile...(kne tekan combo button pastu jet kita ngelak cam terror...)..then naval warfare dia agak kejam dgn kapal perang wat missile attack keatas jet2 pejuang dgn sam bertalu2...(ni salah satu mission dia yg agak susah)...lain2 cam control agak sluggish...tu yg buat die x best...

missio dia ada yg boleh terima ada yg x leh belah....pilihan fighter aircaft varies dari phantom smpai yak-141 freestyle...xde special fighter cam ace combat...

p/s - ku dah main Ace Combat 6 - Fires of Liberations...ku rasa kalau para aces yg dah main title ace combat sblm nih..pasti melompat kegirangan...sungguh advance dr sblm nih...serius....
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: The Best Flight Action Games   Tue May 18, 2010 7:19 pm

@ikansadinmknorang wrote:
@mr. kurien wrote:
Ace Combat HEATSEEKER... adakah ianya salah satu dari siri ACE COMBAT?

mr kurien...Ace Combat dan Heatseekers adalah dua title berbeza dr dua kompeni berbeza...

Heatseeker ni cam versi Ace Combat...USA yg mengambil idea2 alternate universe ala ace combat..cuma subjek penceritaan dia x berapa nk best dan kurang menarik bb xde diselit unsur2 persamaan cam universe kita spt yg dibuat ace combat....masih x leh lawan ace combat...

plus..gameplay dia pun x berapa best cam ace combat...cuma part best nya fighter kita boleh buat manouver utk elak missile...(kne tekan combo button pastu jet kita ngelak cam terror...)..then naval warfare dia agak kejam dgn kapal perang wat missile attack keatas jet2 pejuang dgn sam bertalu2...(ni salah satu mission dia yg agak susah)...lain2 cam control agak sluggish...tu yg buat die x best...

missio dia ada yg boleh terima ada yg x leh belah....pilihan fighter aircaft varies dari phantom smpai yak-141 freestyle...xde special fighter cam ace combat...

p/s - ku dah main Ace Combat 6 - Fires of Liberations...ku rasa kalau para aces yg dah main title ace combat sblm nih..pasti melompat kegirangan...sungguh advance dr sblm nih...serius....

Huhuhu...Dah main ka AC6? Bile la aku nak dapat main...
Back to top Go down
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: The Best Flight Action Games   Wed May 19, 2010 3:33 am

ku dah try main akmal..member nye XBOX-360..gambar nya agak realistik...

cam contoh..kalau dulu kita harap radio chatter je nk bayangkan situasi perang...skaragn x lagi dah...

kalau kata mission suruh escort bomber wat bombing run kat satu2 target...akan nmapk laa tanah kat bawah meletup2 kena bom dgn bomber tuh...serius cam real...siap ada flak..ade AAgun ngan SAM tembak bertalu2 keudara n k jatuhkan bomber2 yg kita escort...peh..kita nk bwk jet kita msuk pn cuak...

ku smpat layan dua mission...next mission tu lawan dgn airborne fortress generasi baru...bukan lawan satu...lawan dgn 5 bijik airborne fortress...

serius...


dah laa besar..ade fighter escort..ade lak airborne fortress escort...5 bijik kapal jet besar...


nak lawan..AAGun..SAM..flak..merata2 bertabur2...bkn sbijik kapal jet je tembak...3 bijik tembak..3 bijik lg ECM...fighter escort lak ace sqn...peh


ini mcm..aku 6 kali replay balik...XB-0 nye mission pn x susah cam nih...serius gilaaa....

p/s - mantap game nih...oh jet besar tuh namanya Agaion...kapal jet yg leh bwk jet kecik dan ade tempat landing dan hangar...cam carrier yg terbang...escort die 2 bijik Kottos ngan 2 bijik Geyges..waah...
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: The Best Flight Action Games   Wed May 19, 2010 7:54 pm

Huhuhu...Sabar je la...
Back to top Go down
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: The Best Flight Action Games   Wed May 19, 2010 9:03 pm

ku juga sedang sabar nih...nk angkat xbox lak pasnih...xleh jadik...ngahaha...

err...ku dgr HAWX mantap gak...xde chance lg nk try...ade yg dh try ke..??
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
straw hat
Sergeant
Sergeant


Posts : 350
Join date : 15/04/2010
Age : 29

PostSubject: Re: The Best Flight Action Games   Wed May 19, 2010 9:44 pm

ada tak game flight yang requirement spec pc/laptop rendah je..laptop den x larat..ukhuk
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: The Best Flight Action Games   Today at 6:06 am

Back to top Go down
 
The Best Flight Action Games
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 4Go to page : 1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: ULASAN PERMAINAN VIDEO MILITARI-
Jump to: