FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 MISI MERENTAS WAKTU 1

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5  Next
AuthorMessage
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: MISI MERENTAS WAKTU 1   Wed Feb 24, 2010 11:42 pm

salam 1 malaysia n salam panggilan pertiwi.

satu MISI MERENTAS WAKTU 1, akan dilaksanakan pada 14hb. Mac 2010 bagi mengimbau serta menyusuri peristiwa penting yg telah berlaku dinegara kita bermula dengan kempen Tentera Jepun menakluk Tanah Melayu hinggalah kepada Era Insurgensi melawan komunis. Misi ini dijangkakan akan bermula dari pagi 14hb Mac 2010 hinggalah ke sebelah petang tarikh yg sama.

MISI MERENTAS WAKTU 1 ini akan dimulakan dgn lawatan ke tapak perang KAMPAR GREEN RIDGE, perak dan akan diikuti dgn kunjungan ke rumah veteran perang / pahlawan negara iaitu Tn. Hj. Hasan (penerima anugerah keberanian kedua tertinggi Kerajaan British- sila rujuk buku PEMBURU BINTANG TIGA) dan juga Lt. Kol (B) Dr. Syed Othman (penulis buku2 yg kini menjadi rujukan utama bagi organisasi ATM malah juga peminat2 sejarah dikalangan orang awam).

diharapkan, kedua-dua mereka boleh meluangkan masa untuk menerima lawatan dpd anggota2 MISI MERENTAS WAKTU 1 ini pada tarikh tersebut. (sebarang perubahan akan dimaklumkan kelak). masa bermulanya misi ini ialah tepat jam 9:00am di KAMPAR GREEN RIDGE BATTLE SITE, dan dijangka akan berakhir sebelum jam 19:00pm.

kepada sesiapa yang berminat, anda semua boleh lah PM atau EMAIL kepada saya atau pun admin selewat-lewatnya 10hb. Mac 2010.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"


Last edited by trooper_knife on Thu Feb 25, 2010 12:33 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
afiq flanker
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3371
Join date : 09/11/2009
Age : 28
Location : atas udara

PostSubject: Re: MISI MERENTAS WAKTU 1   Wed Feb 24, 2010 11:50 pm

trooper_knife wrote:
salam 1 malaysia n salam panggilan pertiwi.

satu MISI MERENTAS WAKTU 1, akan dilaksanakan pada 14hb. Mac 2010 bagi mengimbau serta menyusuri peristiwa penting yg telah berlaku dinegara kita bermula dengan kempen Tentera Jepun menakluk Tanah Melayu hinggalah kepada Era Insurgensi melawan komunis. Misi ini dijangkakan akan bermula dari pagi 14hb Mac 2010 hinggalah ke sebelah petang tarikh yg sama.

MISI MERENTAS WAKTU 1 ini akan dimulakan dgn lawatan ke tapak perang KAMPAR GREEN RIDGE, perak dan akan diikuti dgn kunjungan ke rumah veteran perang / pahlawan negara iaitu Tn. Hj. Hasan (penerima anugerah keberanian kedua tertinggi Kerajaan British- sila rujuk buku PEMBURU BINTANG TIGA) dan juga Lt. Kol (B) Dr. Syed Othman (penulis buku2 yg kini menjadi rujukan utama bagi organisasi ATM malah juga peminat2 sejarah dikalangan orang awam).

diharapkan, kedua-dua mereka boleh meluangkan masa untuk menerima lawatan dpd anggota2 MISI MERENTAS WAKTU 1 ini pada tarikh tersebut. (sebarang perubahan akan dimaklumkan kelak). masa bermulanya misi ini ialah tepat jam 9:00am di KAMPAR GREEN RIDGE BATTLE SITE, dan dijangka akan berakhir sebelum jam 19:00pm.

kepada sesiapa yang berminat, anda semua boleh lah PM atau EMAIL kepada saya atau pun admin selewat-lewatnya 10hb. Mac 2010.


bestnye....aku nak ikut tapi bertembung dgn paintball plak..
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: MISI MERENTAS WAKTU 1   Thu Feb 25, 2010 12:25 am


ini adalah buku mengenai kisah Tn. Hj. Hasan.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: MISI MERENTAS WAKTU 1   Thu Feb 25, 2010 12:27 am


ini pula adalah video temuramah Lt. Kol. (B) Dr. Syed Othman.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: MISI MERENTAS WAKTU 1   Thu Feb 25, 2010 12:42 am


_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"



Last edited by Admin@encikkacang on Thu Feb 25, 2010 1:00 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: MISI MERENTAS WAKTU 1   Thu Feb 25, 2010 12:50 am

hahaha... cayalah admin. memang kena sangat dgn MISI MERENTAS WAKTU 1 ni. Very Happy

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
afiq flanker
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3371
Join date : 09/11/2009
Age : 28
Location : atas udara

PostSubject: Re: MISI MERENTAS WAKTU 1   Thu Feb 25, 2010 1:02 am

keratif betul admin nih....
Back to top Go down
totttis
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2393
Join date : 17/12/2009
Age : 42
Location : Lepak-Lepak Bersama Sang Saka Biru iaitu Encik Kucing

PostSubject: Re: MISI MERENTAS WAKTU 1   Thu Feb 25, 2010 10:22 am

Bravo bravo...memang best...
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: MISI MERENTAS WAKTU 1   Thu Feb 25, 2010 7:48 pm

latest update.

confirm Lt. Kol. (B) Dr. Syed akan meluangkan masa utk menerima kunjungan grup MISI MERENTAS WAKTU 1. skrg ni aku sedang berusaha utk menghubungi Tn. Hj. Hasan pula. semoga apa yg dirancangkan akan membuahkan hasilnya.

** info tambahan. pada warga2 forum yg duduk berdekatan dgn port dickson mahupun kl. anda boleh lah meluangkan masa anda pada 1 Mac ini utk menyaksikan upacara perasmian port dickson sebagai BANDAR TENTERA DARAT. dpd info yg aku dapat, ada perbarisan seperti mana ketika perasmian lumut sebangai BANDAR TENTERA LAUT.
** buat warga2 yg berkesempatan, tolong buat liputan n postingkan dalam thread laporan khas.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: MISI MERENTAS WAKTU 1   Fri Feb 26, 2010 3:00 pm

tips utk mereka yg akan menyertai MISI MERENTAS WAKTU 1.

1. untuk aktiviti menjelajah kampar green ridge:-
a. anda dinasihatkan memakai kasut bersama seluar panjang.
b. kalau boleh bawak sekali insect repellent bagi mengelakkan serangan nyamuk n agas bagi yg berdarah manis (hohoho...) dan tak tahan nyamuk.
c. kamera jgn lupa.
d. air mineral.

** aku akan cuba hubungi en. singh (pengkaji green ridge) utk bantuan penerangan berkenaan tapak perang itu. kalau beliau ada kelapangan, beliau akan menyertai kita n boleh memberikan penerangan kepada anggota misi ini dgn lebih detail.

2. untuk aktiviti kunjungan kerumah veteran atm:-
a. bawa buku nota utk catatkan apa2 maklumat penting. lagi baik kalau ada perakam suara. ingat, ini adalah misi merentas waktu. kita tak tahu bila lagi kesempatan ini akan datang lagi. jadi, nasihat aku, baca dulu buku2 berkaitan n senaraikan apa2 persoalan yg ingin diajukan kepada mereka.
b. kamera juga penting utk merakam detik2 penting ini.
c. utk makluman semua, lt. kol. (B) dr. syed telah pun bersetuju utk turunkan tandatangan pada buku2 tulisan beliau. jadi bawalah buku2 yg berkaitan (pemburu bintang 3, pahlawan atm, dll). cuma aku masih belum lagi dapat hubungi inspektor (b) Hj Hasan utk perkara diatas.
d. sediakan cenderahati / hadiah sebagai tanda terima kasih kerana sudi menerima kunjungan kita. (aku dah discuss dgn admin n sedang dlm proses).

semoga apa yg telah dirancangkan akan berjalan lancar dgn izin allah.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"


Last edited by trooper_knife on Sat Mar 06, 2010 4:59 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: MISI MERENTAS WAKTU 1   Sat Mar 06, 2010 4:57 pm

latest update.

berikut adalah senarai warga forum yg akan menyertai misi ini.

1. admin
2. trooper_knife
3. redknote
4. m16
5. special guest (akan diberitahu sebaik sahaja beliau confirmkan kehadiran beliau)

**kami masih lagi menantikan sebarang penyertaan dpd warga2 forum yg lain.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: MISI MERENTAS WAKTU 1   Sat Mar 06, 2010 8:06 pm

afiq flanker maybe join. redknot maybe yes or not.(sbb outstation)

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: MISI MERENTAS WAKTU 1   Sun Mar 07, 2010 12:11 pm

latest update.

** dibawah adalah rekabentuk cenderahati yang akan dihadiahkan khas buat veteran atm / pahlawan negara semasa kunjungan dalam MISI MERENTAS WAKTU 1 nanti.
** kredit kepada M16 diatas hadiah 4 kerat pantun utk dipaparkan pada cenderahati.
** cenderahati ini berupakan sebuah pinggan yg mana terdapat kata2 penghargaan bersama serangkap pantun penghargaan. turut dimuatkan adalah logo rasmi forum panggilan pertiwi beserta alamat forum.
** semua ini telah pun mendapat persetujuan dpd saudara admin.




Kami dedikasikan tulus ikhlas penghargaan dan terima kasih
buat mereka yang telah
banyak menabur jasa dan bakti,
demi memastikan kedaulatan dan keamanan negara

terus terpelihara. Sesungguhnya, pengorbanan
dan bakti mereka akan tetap
kami kenang selamanya.


Biar mengalir darah kebumi
Asal lenyap petualang negeri
Sungguh besar pengorbanan diberi
Menjadi kebanggaan bumi pertiwi


http://panggilanpertiwi.forumotion.net/forum.htm

** saiz sebenar rekabentuk ini akan bergantung kepada kesesuaian diameter pinggan itu nanti.


_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: MISI MERENTAS WAKTU 1   Sun Mar 07, 2010 8:10 pm

Tahniah kepada semua yang terlibat. Kami bangga dengan anda.
Back to top Go down
afiq flanker
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3371
Join date : 09/11/2009
Age : 28
Location : atas udara

PostSubject: Re: MISI MERENTAS WAKTU 1   Sun Mar 07, 2010 10:18 pm

trooper_knife wrote:
latest update.

berikut adalah senarai warga forum yg akan menyertai misi ini.

1. admin
2. trooper_knife
3. redknote
4. m16
5. special guest (akan diberitahu sebaik sahaja beliau confirmkan kehadiran beliau)
6. afiq flanker

**kami masih lagi menantikan sebarang penyertaan dpd warga2 forum yg lain.
Back to top Go down
totttis
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2393
Join date : 17/12/2009
Age : 42
Location : Lepak-Lepak Bersama Sang Saka Biru iaitu Encik Kucing

PostSubject: Re: MISI MERENTAS WAKTU 1   Mon Mar 08, 2010 12:58 pm

Sijil mau kasi tak? aku leh buatkan...sijil penghargaan dari PP...
Back to top Go down
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: MISI MERENTAS WAKTU 1   Mon Mar 08, 2010 1:16 pm

cuba kasi upload sample tottis..kalau sempat boleh jugak..tgk keadaan dulu..apa pun
terima kasih atas komitmen Smile

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: MISI MERENTAS WAKTU 1   Mon Mar 08, 2010 1:19 pm

Kena tanya admin dulu.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: MISI MERENTAS WAKTU 1   Mon Mar 08, 2010 8:49 pm

latest update.

** alhamdulillah, petang tadi aku dah berjaya menghubungi Hj. Hasan utk membuat temujanji utk sessi kunjungan ke rumah beliau pada petang 14hb Mac nanti.
** good news, beliau bersedia utk menerima kunjungan dpd rombongan MISI MERENTAS WAKTU 1 ini.
** melalui suara beliau dicorong telefon, aku dapat rasakan beliau agak terkejut dan terharu apabila mengetahui bahawa beliau akan menerima kunjungan dpd civilian dan bukannya dpd pasukan keselamatan.
** buat mereka yg tidak dapat menyertai kami, tetapi ingin menghadiahkan ucapan terima kasih ataupun penghargaan kepada mereka secara peribadi, anda boleh lah terus menghantarkan nya di dlm thread ini. kami akan mencetak dan akan menyampaikan kepada mereka semasa kunjungan itu nanti.
**semoga apa yg kita rancangkan ini akan berjalan dgn lancar dgn izin allah.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
afiq flanker
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3371
Join date : 09/11/2009
Age : 28
Location : atas udara

PostSubject: Re: MISI MERENTAS WAKTU 1   Mon Mar 08, 2010 9:02 pm

alhamdulillah....minta2 apa yang kita rancangkan akan berjalan dengan lancar, insyaallah
Back to top Go down
totttis
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2393
Join date : 17/12/2009
Age : 42
Location : Lepak-Lepak Bersama Sang Saka Biru iaitu Encik Kucing

PostSubject: Re: MISI MERENTAS WAKTU 1   Mon Mar 08, 2010 9:19 pm

Aku akan buat sampel esok, nanti aku post sample...tq
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: MISI MERENTAS WAKTU 1   Tue Mar 09, 2010 1:21 pm

@totttis wrote:
Aku akan buat sampel esok, nanti aku post sample...tq

agak2 bila boleh dapat tengok sample ni totis?

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
totttis
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2393
Join date : 17/12/2009
Age : 42
Location : Lepak-Lepak Bersama Sang Saka Biru iaitu Encik Kucing

PostSubject: Re: MISI MERENTAS WAKTU 1   Tue Mar 09, 2010 2:15 pm

secepat mungkin...sajak ni akan aku bubuh kat sijil penghargaan...

ni sampel saja, pilih la atau korang ada yang lebih baik, kasi kat aku...

PAHLAWAN - Usman Awang
Jika hilangmu tanpa pusara
Jika pusaramu tanpa nama
Jika pusaramu tanpa bunga
Mereka mengatakan kau penderhaka
Engkau tetap pahlawan
Sungai Pahang berubah merah
Rumput tebingnya segala musnah
Satu-satu pahlawan rebah
Arus merahnya menjulang mayat
Pahlawan bangsa pahlawan rakyat
Tujuh liang dadanya tersayat.




PADA TANAH MERDEKA INI
Kami kenal tanah ini
selutnya pernah berbaur
hanyar darah yang tumpah
daripada liang derita para pejuang
lumpurnya pernah tersimbah
daripada batang tumbuh para pahlawan
relung tanah ini pernah bergegar
dek jerit pekik pejuang kemerdekaan
yang mencari benih kebebasan
dadanya pernah mengambus
kujuran kaku anak nusa
yang bangkit membina benteng
bersama keris dan tombahk bersahaja
menyambung nyawa – demi tanah ini
tidak diragut ganas.

Pada tanah merdeka ini
telah tumbuh rimba kemajuan
dan manusia kian lupa asal diri – lalu
api nasionalisme yang lantang bertiup
sejak berdekad lalu kini terpaksa
menunggu sepi mentari Ogos
untuk bernyala kembali
yang membelah relung tanah ini dahulu
kini kian lenyap ditawan arus duniawi
erti kemerdekaan kian kabur
dalam mata fikir anak-anak kini.

Namun kami tetap bersyukur
kerana dengan korban suci




TANAH PEJUANG
Jika diundurkan tika
Kau akan lihat masa dulu kala
Terlihat betapa pentingnya perjuangan
Terlihat betapa besar dan agung
Jasa dan keringat mereka taburkan
Wang, tenaga, masa dan fikiran
Hanya didambarkan untuk perjuangan
Satu perjuangan yng lahir dari jiwa
Satu perjuangan yang terbit dari naluri
Jiwa mereka perkasa
Jiwa mereka murni suci
Setiap langkah hanya untuk anak bangsa
Untuk lihat lahirnya negara bangsa
Perjuangan mesti diteruskan
Hanya itu jalan penyelesaian
Langkah kaki mesti dipercepat
Kerana itu cara perjuangan
Kelompok pimpinan diperkuat
Hati masyarakat semua ditambat
Perjuangan ini murni
Perjuangan ini suci
Hanya ingin satu kebebasan
Back to top Go down
totttis
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2393
Join date : 17/12/2009
Age : 42
Location : Lepak-Lepak Bersama Sang Saka Biru iaitu Encik Kucing

PostSubject: Re: MISI MERENTAS WAKTU 1   Tue Mar 09, 2010 2:18 pm

or

http://wbrendra.blogspot.com/2009/06/kepada-pahlawan-melayu.html
Back to top Go down
afiq flanker
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3371
Join date : 09/11/2009
Age : 28
Location : atas udara

PostSubject: Re: MISI MERENTAS WAKTU 1   Tue Mar 09, 2010 2:22 pm

@totttis wrote:
secepat mungkin...sajak ni akan aku bubuh kat sijil penghargaan...

ni sampel saja, pilih la atau korang ada yang lebih baik, kasi kat aku...

PAHLAWAN - Usman Awang
Jika hilangmu tanpa pusara
Jika pusaramu tanpa nama
Jika pusaramu tanpa bunga
Mereka mengatakan kau penderhaka
Engkau tetap pahlawan
Sungai Pahang berubah merah
Rumput tebingnya segala musnah
Satu-satu pahlawan rebah
Arus merahnya menjulang mayat
Pahlawan bangsa pahlawan rakyat
Tujuh liang dadanya tersayat.




PADA TANAH MERDEKA INI
Kami kenal tanah ini
selutnya pernah berbaur
hanyar darah yang tumpah
daripada liang derita para pejuang
lumpurnya pernah tersimbah
daripada batang tumbuh para pahlawan
relung tanah ini pernah bergegar
dek jerit pekik pejuang kemerdekaan
yang mencari benih kebebasan
dadanya pernah mengambus
kujuran kaku anak nusa
yang bangkit membina benteng
bersama keris dan tombahk bersahaja
menyambung nyawa – demi tanah ini
tidak diragut ganas.

Pada tanah merdeka ini
telah tumbuh rimba kemajuan
dan manusia kian lupa asal diri – lalu
api nasionalisme yang lantang bertiup
sejak berdekad lalu kini terpaksa
menunggu sepi mentari Ogos
untuk bernyala kembali
yang membelah relung tanah ini dahulu
kini kian lenyap ditawan arus duniawi
erti kemerdekaan kian kabur
dalam mata fikir anak-anak kini.

Namun kami tetap bersyukur
kerana dengan korban suci




TANAH PEJUANG
Jika diundurkan tika
Kau akan lihat masa dulu kala
Terlihat betapa pentingnya perjuangan
Terlihat betapa besar dan agung
Jasa dan keringat mereka taburkan
Wang, tenaga, masa dan fikiran
Hanya didambarkan untuk perjuangan
Satu perjuangan yng lahir dari jiwa
Satu perjuangan yang terbit dari naluri
Jiwa mereka perkasa
Jiwa mereka murni suci
Setiap langkah hanya untuk anak bangsa
Untuk lihat lahirnya negara bangsa
Perjuangan mesti diteruskan
Hanya itu jalan penyelesaian
Langkah kaki mesti dipercepat
Kerana itu cara perjuangan
Kelompok pimpinan diperkuat
Hati masyarakat semua ditambat
Perjuangan ini murni
Perjuangan ini suci
Hanya ingin satu kebebasan

fuh....keluar air mata aku baca sajak2 nie... Crying or Very sad
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: MISI MERENTAS WAKTU 1   Today at 11:51 am

Back to top Go down
 
MISI MERENTAS WAKTU 1
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 5Go to page : 1, 2, 3, 4, 5  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: RANCANGAN AKTIVITI AHLI FORUM-
Jump to: