FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
AuthorMessage
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Sat May 15, 2010 1:40 pm

ooooh.....camtu rupa nye...ngahaha..konfirm riban2 compressor nih...

boleh x mengecat selain pakai airbrush..ke wajib pakai airbrush nih mejar..?
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Sat May 15, 2010 2:02 pm

Mau cantik dn senang, gune airbrush... Guna berus pun xde hal tp kena bnyk berlatih le..

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Sun May 16, 2010 5:31 am

berlatih make perfect, ke guano tuan? hehe.. mantap jawapan yg dibagi kategori cat tu tuan.. masih lagi dlm proses pbelajaran walopon agak sukar utk pemahaman, oh ye.. camne plak dgn simen? sekiranya setengah2 part tidak ngam? ble tuan huraikan sedikit sebanyak penggunaan simen serta kategori simen tersebut...
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Sun May 16, 2010 11:26 am

Semen? Jarang gune. Gune plastik (evergreen size 0.3mm~2mm) sumbat pas tu gam dan mempelas dgn kertas pasir... Adekala gune super glue (gam gajah), boh banyak2 pas tu mepelas dgn kertas pasir...

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Sun May 16, 2010 4:50 pm

guna plastik? errr.. tak berapa faham.. ble tunjukkan camne? lagi satu.. mempelas tu mende? hehe
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Sun May 16, 2010 5:54 pm

semen tu bukan ayaq putih tu kaa...???..pakai itu ka time bikin model..??.scratch scratch
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
gunnerz
PERKHIDMATAN AM
PERKHIDMATAN AM


Posts : 867
Join date : 29/03/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Sun May 16, 2010 6:02 pm

@wufi wrote:
guna plastik? errr.. tak berapa faham.. ble tunjukkan camne? lagi satu.. mempelas tu mende? hehe

mempelas=tindakan menggosok /melicinkan dengan kertas pasir.... rabbit
rasa aku la...hehe study
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Sun May 16, 2010 9:07 pm

@wufi wrote:
guna plastik? errr.. tak berapa faham.. ble tunjukkan camne? lagi satu.. mempelas tu mende? hehe

Plat plastik, gune untuk sumbat gap dgn gam plastik,






@ikansadinmknorang wrote:
semen tu bukan ayaq putih tu kaa...???..pakai itu ka time bikin model..??.scratch scratch

Semen tu rasanya modelling putty spt squadron putty



@gunnerz wrote:
@wufi wrote:
guna plastik? errr.. tak berapa faham.. ble tunjukkan camne? lagi satu.. mempelas tu mende? hehe

mempelas=tindakan menggosok /melicinkan dengan kertas pasir.... rabbit
rasa aku la...hehe study

Bijak ang gunny...Laughing
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Wed May 19, 2010 12:38 am

bak kata ikansadin, simen yg air putih tu tujuannya utk apa tuan?
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Wed May 19, 2010 11:14 am

utk surface tertentu dan utk patch hole mana yg boleh shj...
Back to top Go down
sharivan
Sergeant
Sergeant


Posts : 306
Join date : 30/03/2010
Age : 41
Location : Ipoh

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Fri May 21, 2010 3:38 pm

salam tuan mejar, saya dah lama buat model kit kebanyakan pasang je antar cat kat orang lain
tapi la ni dah banyak sangat tak leh antar dah, kena cat sendiri, boleh dapat info tak
camne campuran percent cat dan thinner yang hendak digunakan, setakat ini baru dapat
mr colour dengan tamiya arclic je, ada perbezaan tak.
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Fri May 21, 2010 3:45 pm

Hmm, gune AB ke BT? Kalu AB tu 70/30 thinner atau mcm susu cair... Kalau BT 50/50... supaya senang tarik

Edit: Lupa lah nak jawab salam tu.... SALAM Smile

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
sharivan
Sergeant
Sergeant


Posts : 306
Join date : 30/03/2010
Age : 41
Location : Ipoh

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Fri May 21, 2010 3:55 pm

AB tu Airbrush ke, tuan mejar
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Fri May 21, 2010 3:58 pm

Ha'ah, AB= Airbrush (berusangin), BT= Brustangan

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
sharivan
Sergeant
Sergeant


Posts : 306
Join date : 30/03/2010
Age : 41
Location : Ipoh

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Fri May 21, 2010 4:02 pm

yap , akan pakai airbrush, tu yang ndak dapat info tu
Back to top Go down
generalkiva
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1656
Join date : 30/04/2010
Age : 36
Location : Penang

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Fri May 21, 2010 6:05 pm

Mej(B) wrote:
Wa pakai yg heavy duty sbb yg kecik dh kong...

Airbrush kecik yg ade tangki. Ni versi dwi-moto. Bagus sbb angin dia tetap dn motor off secara auto bila penuh.


Ni versi xde tangki... Kureng ckit sbb angin begetar dn xleh on lama sbb motor panas.
Salam Mej...

bila terpandang compressor takde tangki tu teringat pump tayar aku...macam kompressor gak...kalau modified masuk paintbrush gun rasa2 bole tak? Very Happy

ini video pump tayar aku

Back to top Go down
SgtKurtz
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2394
Join date : 05/05/2010
Age : 35

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Fri May 21, 2010 6:09 pm

tuh rasanye ko dh buat ciptaan terbaru....flamethrower dh
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Fri May 21, 2010 6:12 pm

GenKiva... Airbrush selalu guna 10-20psi aje. lebih dr ni, membazir sbb cat terbang entah kemana2... pam tayar ko ni mau lebih ni... Kalau ko nk gune pam ni, berapa lam boleh "ON"? kalau nk juge gune, ko kena cari air regulator...

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
generalkiva
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1656
Join date : 30/04/2010
Age : 36
Location : Penang

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Fri May 21, 2010 6:14 pm

Mej(B) wrote:
GenKiva... Airbrush selalu guna 10-20psi aje. lebih dr ni, membazir sbb cat terbang entah kemana2... pam tayar ko ni mau lebih ni... Kalau ko nk gune pam ni, berapa lam boleh "ON"? kalau nk juge gune, ko kena cari air regulator...
hmm...kena pasang air regulator kot...sebab angin dia memang kuat... pasang takleh lebih 10min...cepat panas...

...air regulator kat mana nak cari? mahal tak? ...tak kira airbrush gun lagi...huhu... Sad
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Fri May 21, 2010 6:24 pm

@generalkiva wrote:
Mej(B) wrote:
GenKiva... Airbrush selalu guna 10-20psi aje. lebih dr ni, membazir sbb cat terbang entah kemana2... pam tayar ko ni mau lebih ni... Kalau ko nk gune pam ni, berapa lam boleh "ON"? kalau nk juge gune, ko kena cari air regulator...
hmm...kena pasang air regulator kot...sebab angin dia memang kuat... pasang takleh lebih 10min...cepat panas...

...air regulator kat mana nak cari? mahal tak? ...tak kira airbrush gun lagi...huhu... Sad

Pam jenis ni mmg cepat panas dan dia x leh "on" lama... Kalau lama mesti akan kluar air sekali dgn cat... Kena ada moisture trap vis air regulator... Cuba gabungkan pam ni dengan satu small air tank... Cuba click SINI utk accesories dia

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
generalkiva
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1656
Join date : 30/04/2010
Age : 36
Location : Penang

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Fri May 21, 2010 6:55 pm

Mej(B) wrote:
@generalkiva wrote:
Mej(B) wrote:
GenKiva... Airbrush selalu guna 10-20psi aje. lebih dr ni, membazir sbb cat terbang entah kemana2... pam tayar ko ni mau lebih ni... Kalau ko nk gune pam ni, berapa lam boleh "ON"? kalau nk juge gune, ko kena cari air regulator...
hmm...kena pasang air regulator kot...sebab angin dia memang kuat... pasang takleh lebih 10min...cepat panas...

...air regulator kat mana nak cari? mahal tak? ...tak kira airbrush gun lagi...huhu... Sad

Pam jenis ni mmg cepat panas dan dia x leh "on" lama... Kalau lama mesti akan kluar air sekali dgn cat... Kena ada moisture trap vis air regulator... Cuba gabungkan pam ni dengan satu small air tank... Cuba click SINI utk accesories dia
terima kasih mej... rega pun ok je tu Smile
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Sun May 30, 2010 1:24 am

slam semua kawan2...

bernas...antara tips2 yg duberi tu memang betul...saya setuju.....

cuma sikit jer sy nak tambah....basic amatlah penting dlm segala hal....

klu painting bagi saya...yg paling adalah mengatahui family cat orjenis base setiap brang cat yg kita gunakan....

ada water base, lequer base dan enamel base....tamiya- water base, gunze sangyo ada water base n lequer base dan humnrol/testor enamel base.....ni penting utk menghasilkan result yg baik dan mengelakan terjebak dgn masaalah chemical reaction...contohnya...jika kita pakai water base sebagai lapisan pertama...kita x boleh guna lequer base sebagai lapisan ke 2...mcm overlap lah....tetapi jika lapisan pertama lequer base...kita boleh guna water base atas lapisan kedua...dan sebagainya....mungkin ada yg x fhm.....jika ada boleh ajukan soalan....

Terima Kasih
Dremel
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Sun May 30, 2010 11:56 am

Wah!! Dremel dah kembali aktif...welcome back bro...sekarang kita sudah ada 2 sifu..hehehe Laughing
bro..ni ada la sikit pertanyaan...

1.Cat acrylic tu water base paint kan? Biasanya untuk apa kegunaannya?
untuk apa yg sesuai? figures ok ke?

2. Sebab apa perlu cat berlapis2? selalu tgk modeller painting mesti berlapis2 punya..
I've got no idea at all tujuan dia....

3. Untuk weathering garis2 hitam especially aircraft, dgr kata pakai pensil 2B pun ok ..
boleh terangkan sikit tak?

4. Panel kat dlm cockpit..yg color hijau cam cermin tu pakai apa?

5. kalau nak cat canopy jet moden ni kira ok jugak la...tapi WWII canopy bisa pening
kepala laa..banyak sangat 'tiang'....mmg ada jual mask for every single plane ke?

6. Selalu tgk statement modeller "then I wash the canopy"...maksud wash tu...basuh camtu
je ke atau dgn chemical? pasai apa, canopy tu tgk berkilat2 lagi..takkan basuh air biasa je?
hehehe...banyak la pulak soalan ni...... cat alien
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Sun May 30, 2010 12:16 pm

OK wa cuba jawab....


@von wrote:
1.Cat acrylic tu water base paint kan? Biasanya untuk apa kegunaannya?
untuk apa yg sesuai? figures ok ke?

Cat ni boleh d guna untuk "primary body colour" dn figure painting. makna nye cat ni serbaguna. Wa gune lacquer sbg primary sbb senang nk sental dgn wash...

Quote :
2. Sebab apa perlu cat berlapis2? selalu tgk modeller painting mesti berlapis2 punya..
I've got no idea at all tujuan dia....

Berlapis (overlapping) mcm cat celoreng atau cat banyk bahagian... kita cat overall dgn satu warne, pastu buat masking utk cat bhg lain pulak contoh kawasan canopy yg warna hitam yg lain dr body colour.

Quote :
3. Untuk weathering garis2 hitam especially aircraft, dgr kata pakai pensil 2B pun ok ..
boleh terangkan sikit tak?

Gune pensil 2b pun boleh tp ia kekadang berkilat so kena "Matt down" dgn flat clear. Satu cara lagi ialah dgn enamel flat black wash 90% turpentine + 10% flat black.

Quote :
4. Panel kat dlm cockpit..yg color hijau cam cermin tu pakai apa?

Gune enamel atau acrylic green pas ti titik dgn Future Floor Polish. Ade d jual d Ace Hardware.

Quote :
5. kalau nak cat canopy jet moden ni kira ok jugak la...tapi WWII canopy bisa pening
kepala laa..banyak sangat 'tiang'....mmg ada jual mask for every single plane ke?

Eduard ade jual tp wa x pernah guna pun.... prefer tamiya masking tape dn potong sendiri dgn pisau bedah (scalpel)

Quote :
6. Selalu tgk statement modeller "then I wash the canopy"...maksud wash tu...basuh camtu
je ke atau dgn chemical? pasai apa, canopy tu tgk berkilat2 lagi..takkan basuh air biasa je?
hehehe...banyak la pulak soalan ni...... cat alien

"Wash" adalah terma kepada cat yg di nipis kan pelarut ke tahap 90%. nampak macm warne jarang...

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Sun May 30, 2010 12:50 pm

Tq very much mejB...banyak gak tips dpt ni... : study
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...   Today at 4:39 am

Back to top Go down
 
Kilang Cat - mahu belajar mengecat scale model...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 8Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: MODEL BERSKALA & PROSES PEMBUATAN-
Jump to: