FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 ~DISCOVER THE HISTORY~

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: ~DISCOVER THE HISTORY~   Tue Apr 20, 2010 12:13 pm

syark wrote:
Kepada yang nak terlibat..information yg aku terima dr Reza SU-30MKM..Admin nk kte sume pki T-shirt PP tue...so apa lg...jd rombongan boria laaa kte...tq admin

ahahah..aku melawak je tu..kalau korg selesa dengan pakaian lain pun boleh je. don't take it serious ok Smile hehehe

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: ~DISCOVER THE HISTORY~   Tue Apr 20, 2010 1:21 pm

Admin@encikkacang wrote:
syark wrote:
Kepada yang nak terlibat..information yg aku terima dr Reza SU-30MKM..Admin nk kte sume pki T-shirt PP tue...so apa lg...jd rombongan boria laaa kte...tq admin

ahahah..aku melawak je tu..kalau korg selesa dengan pakaian lain pun boleh je. don't take it serious ok Smile hehehe

tak pe admin..bila lg nk pki t-shirt kebanggaan aku nie hahaha..so sapa yang ada..pakai..terutama Tropper Knife...Tok Penghulu Kami hahahaha
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: ~DISCOVER THE HISTORY~   Tue Apr 20, 2010 1:25 pm

tu pun klau buat hari ahad syark. entah2 aku pulak ada hal time tu. tapi yg pastinya, memang aku plan nak pegi kenduri kawan aku kahwin hari ahad tu. maybe klau jadi, pagi tu boleh pegi muzium kejap. lagi pun, kalau pegi time tengahari kenduri, tak dapat jumpa kawan aku tu.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: ~DISCOVER THE HISTORY~   Tue Apr 20, 2010 1:53 pm

em222 kitorg follow knife...no hal hehehe....mmg confrim 25hb jd knife..sume dah setuju..so knife..hang bg tau bila hang available je
Back to top Go down
black
Private
Private


Posts : 69
Join date : 11/01/2010
Age : 36
Location : kl-keramat-bintulu/srwk

PostSubject: Re: ~DISCOVER THE HISTORY~   Tue Apr 20, 2010 11:19 pm

bwat 25 ke? hmm melepas la lg 1 acara.. xpe2.. korg gi la ambk gamba pastu post la kat sini..
Back to top Go down
Reza Su-30MKM
Staff Sergeant
Staff Sergeant


Posts : 468
Join date : 01/02/2010
Age : 40
Location : Selatan Malaysia

PostSubject: Re: ~DISCOVER THE HISTORY~   Wed Apr 21, 2010 1:32 am

Syark,Afiq..datenya 25hb kan..so aku dtg dgn anak aku..meh kita ramai2 pakai t-shirt kebangaan kita tu sbg langkah mempromosi pada rakan2 yg lain..
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: ~DISCOVER THE HISTORY~   Fri Apr 23, 2010 3:20 pm

so kepada suma rakan2 yang nak join misi nie..korang ok tak 25hb nie..please confrim now
Back to top Go down
paskau_x
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1990
Join date : 13/01/2010
Age : 41
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: ~DISCOVER THE HISTORY~   Fri Apr 23, 2010 6:24 pm

aku Insya'Allah syark esok aku confirmkan..sape lg yg join?
Back to top Go down
afiq flanker
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3371
Join date : 09/11/2009
Age : 28
Location : atas udara

PostSubject: Re: ~DISCOVER THE HISTORY~   Fri Apr 23, 2010 7:32 pm

list terbaru yang akan mengikuti misi "DISCOVER THE HISTORY":

1. trooper Knife
2. Afiq Flanker
3. Syark
4. Reza su-30mkm

~pemakaian pakaian rasmi forum adalah digalakkan semasa lawatan tersebut. ini sebagai salah satu langkah untuk mempromosikan forum kebangaan kita...

~pastu, sape2 yang nak ikut boleh letak nama
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: ~DISCOVER THE HISTORY~   Sat Apr 24, 2010 1:09 am

haidzzam yusoff staff muzuim ada time tue..so x sabar aku hahahahaha..afiq..find the camera hahahaha
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: ~DISCOVER THE HISTORY~   Sat Apr 24, 2010 1:20 am

syark wrote:
haidzzam yusoff staff muzuim ada time tue..so x sabar aku hahahahaha..afiq..find the camera hahahaha

yep. betul tu. dia ada call aku tadi. tapi aku ni saja yang mungkin tak dapat datang atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: ~DISCOVER THE HISTORY~   Sat Apr 24, 2010 1:22 am

alaaa knife...anda adalah watak yang paling penting sekali nie...
Back to top Go down
afiq flanker
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3371
Join date : 09/11/2009
Age : 28
Location : atas udara

PostSubject: Re: ~DISCOVER THE HISTORY~   Sat Apr 24, 2010 4:17 pm

setelah dipersetujui oleh majlis ahli mesyuarat tingkap n disokong oleh general of the army, semua anggota yang akan menyertai misi "DISCOVER THE HISTORY" dikehendaki berkumpul di stesen minyak petronas seksyen 15 bangi sebelum jam 10.00.

ps: tapi kalau ade yang nak pegi dulu pon ok jugak
Back to top Go down
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: ~DISCOVER THE HISTORY~   Sun Apr 25, 2010 6:30 am

salam.

kepada mereka yang mengikuti misi Discover The History di Muzuim Tentera Darat PD, saya nak ucapkan selamat menimba ilmu dan selamat menghayati kesan2 sejarah yang diabadikan di sana. ambillah gambar2 yang menarik semasa lawatan tu nanti.

jika datang dari jauh saya cuma nak berpesan agar berhati2 di jalanraya, semoga selamat pergi dan selamat pulang. jangan lupa ambil gambar beramai2 nanti.

-admin.

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
nasiru
Master Sergeant
Master Sergeant


Posts : 690
Join date : 11/01/2010
Age : 30

PostSubject: Re: ~DISCOVER THE HISTORY~   Sun Apr 25, 2010 6:39 am

Selamat menimba ilmu dan menge-snap gambar2 menarik . Aku ada paper exam hari ni .huhuu
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: ~DISCOVER THE HISTORY~   Sun Apr 25, 2010 9:13 pm

Macam mana dengan lawatan hari ni? Jangan lupa laporan ye. Hehehe...
Back to top Go down
gunnerz
PERKHIDMATAN AM
PERKHIDMATAN AM


Posts : 867
Join date : 29/03/2010
Age : 35

PostSubject: Re: ~DISCOVER THE HISTORY~   Sun Apr 25, 2010 9:26 pm

@Akmal3110 wrote:
Macam mana dengan lawatan hari ni? Jangan lupa laporan ye. Hehehe...

yes2..laporan serta gambar2nya kawan2.....hehe
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: ~DISCOVER THE HISTORY~   Sun Apr 25, 2010 10:14 pm


** selamat tiba di ipoh pada jam 21:00pm setelah memulakan perjalan balik pada jam 5:45pm.
** walaupun tempoh lawatan boleh dikatakan agak singkat, namun ia diklasifikasikan sebagai berjaya.
** terima kasih kepada Kapten Zuraiman kerana beliau sanggup menangguhkan perjalanan beliau ke Johor semata-mata menunggu kedatangan kami untuk memperkenalkan kami kepada Mejar Izam.
** terima kasih tak terhingga kepada Koperal Haidzam diatas penerangan sepanjang lawatan kami ini.
** tidak lupa juga ucapan terima kasih kepada Mejar Izam yang telah menerima kunjungan kami dipejabat beliau.
** saya pernah mengunjungi Muzium Tentera Darat disekitar tahun 2006 berama comrade bandit dan juga comrade maverick.
** cuma lawatan pada kali ini agak mengecewakan kerana terdapat beberapa geleri yang tidak dapat dilawati disebabkan oleh masalah teknikal.
** laluan "Terowong Pengganas Komunis" juga mengalami masalah yang sama iaitu terdapat beberapa tempat yang gelap akibat tiada penyelenggaran untuk menggantikan mentol yang telah terbakar.
** suasana didalam beberapa galeri juga agak kurang memuaskan akibat daripada penyaman udara yang gagal berfungsi dengan baik.
** menurut kakitangan disini, ini adalah berpunca daripada pihak Muzium Tentera Darat tidak mendapat wang peruntukan bagi menyelenggara muzium ini.
** kiranya benar apa yang dilaporkan oleh mereka, perkara ini tidak sepatutnya berlaku. (sejauh manakah kebenaran desas-desus ini tidak dapat dipastikan)
** ini adalah kerana Muzium Tentera Darat adalah muzium yang terbaik yang pernah saya kunjungi berbanding dengan muzium-muzium lain. (selain daripada Muzium Negara)
** sebagai bandar Tentera Darat, sudah semestinya Muzium Tentera Darat adalah menjadi "land mark" ataupun tempat tumpuan kepada pengunjung-pengunjung Port Dickson. dan sepatutnya, Muzium Tentera Darat mestilah sentiasa berada didalam keadaan yang baik agar selesa dan dapat dikunjungi oleh para pelawat domestik dan juga daripada luar negara.
** saya pernah mengunjungi "Korea War Memorial" 2 tahun lepas. apa yang boleh saya katakan, muzium tersebut telah dijaga dan diselenggara dengan baik sekali. pada pendapat saya, kunci utama mereka berjaya adalah kerana wujudnya kesedaran tentang pentingnya sejarah dalam membina sahsiah serta kekuatan jatidiri dikalangan setiap warganegara mereka.
** setiap masalah pasti ada jalan penyelesaian. saya amat berharap agar pihak yang bertanggungjawab dapat mengatasi situasi ini dengan bijak demi memastikan muzium ini dapat terus memainkan peranannya didalam membina masyarakat yang menghargai sejarah tanahair dan seterusnya menyuburkan perasaan cintakan negara.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: ~DISCOVER THE HISTORY~   Sun Apr 25, 2010 10:39 pm

em apa pendapat sy..sy setuju pendapat knife...terutama pd kenderaan yg display di muzium
kaler yg semakin luntuh dan berkarat..diharap pihak kerajaan terutama ATM sendiri mengambil inisiatif memelihara sejarah...jgn biarkan ini isu remeh temeh...pikirkan ia utk masa depan negara dan nilai sejarah nya...kepada saudara koperal haidzam ngan kapten zuraiman..you are the best...you keep as best as you could to protect our national army history...you are the man of the country
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: ~DISCOVER THE HISTORY~   Mon Apr 26, 2010 10:27 am

tahniah pada mereka yg pg... sharing2 lah lagi gambo dan info yg ada kat sana lagi...
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
jimio
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA


Posts : 880
Join date : 09/04/2010
Age : 45
Location : Talipendek

PostSubject: Re: ~DISCOVER THE HISTORY~   Thu Apr 29, 2010 2:38 pm

Salam,
Tu la masa DDay rushing je, sebenarnya sejauh mana kita menitik beratkan kepentingan memelihara dan memulihara khazanah warisan kita, semua pihak maksud saya....rasanya kita tertinggal, namun walaupun terlewat masih belum terlambat untuk kita memulakannya..ayuh!!!
Back to top Go down
http://www.gariswaktu.net
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: ~DISCOVER THE HISTORY~   Thu Apr 29, 2010 2:57 pm

@jimio wrote:
Salam,
Tu la masa DDay rushing je, sebenarnya sejauh mana kita menitik beratkan kepentingan memelihara dan memulihara khazanah warisan kita, semua pihak maksud saya....rasanya kita tertinggal, namun walaupun terlewat masih belum terlambat untuk kita memulakannya..ayuh!!!

Salam Man.... mcm pernah dengar Tagline ni..... kat mane ya? Laughing

mej(r)
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: ~DISCOVER THE HISTORY~   Thu Apr 29, 2010 4:21 pm

heheheh...tuan jimio pandai berfalsafah...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: ~DISCOVER THE HISTORY~   Today at 12:36 am

Back to top Go down
 
~DISCOVER THE HISTORY~
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: RANCANGAN AKTIVITI AHLI FORUM-
Jump to: