FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 koleksi yg x patut di panggil koleksi sbb x byk..tp bole kot..?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: koleksi yg x patut di panggil koleksi sbb x byk..tp bole kot..?   Mon Sep 28, 2009 10:36 pm

hahaha...tajuk cam sial..!

ni leh kira collectors gak ke..huhu



John Grisham : The Broker

cite pasal neil backman yg dulunya seorang lawyer kat DC pastu kne tangkap ngan FBI sbb cuba jd broker jual satellite system US scr haram.

FBI lepaskan die kat Itali,sruh tukar nama then dia diburu oleh agen2 perisikan Israel,China dan Saudi yg dlu die janji nak jual satelit tu.padan muka.

ape jadi..kene bace..ngahaha...

setakat ni..the broker ni je cite john grisham yg ade unsur2 spy...lain buku die sume psl lawyer2...






Fredrick Forsyth : The Afghan

ini cite psl special ops personnel dan tahanan gunatanamo yg dulu taliban menyamar jg anggota al qaeda...title2 lain cam the negotiator dan fist of god pun mengancam...

citer2 tom clancy mmg hampir real dan military factsnya sgt detail walaupun die x penah keje ngan mana2 cabang angkatan tentera US....

dari cara wat bom atom scr detail dan penuh kefizikan dlm Sum Of All Fears, cmne China serang Russia dan akhirnya kalah pada US dlm The Bear and The Dragon, kapal selam Typhoon soviet yg gile senyap dlm Hunt For Red October smpailah cara Soviet Union drive angkatan perang mrk masuk Europe dlm Red Storm Rising....mmg gempak gile smpai rase nk tercabut kerusi time baca...





Sum of All Fears...part yg xde dlm muvie die adalah part terorist die fanatik muslim tp tukar jd neo nazi persiden sbnarnye mati tp selamat lak dlm muvie dan cara buat bom atom yg gile hampir detail...US nye carrier kene tembak..bergaduh psl sape nk attack sape dan stadium meletup kene bom atom sama....




Hunt for Red October...ini pernah msuk wayang..tp citer die ngan wayang lain skit..tp x obvious sgt laa...nak rase dok dlm kapal selam..ini buku ant citer kapal selam yg terbaik...



The Bear and The Dragon adalah citer post soviet era...dimana rusia bru nk merangkak jadi superpower lepas soviet collapse dan china jadi satu2nya kuasa komunis dunia x cukup duit nk support ekonomi bertindak menyerang rusia utk menguasai wilayah siberia yg kaya dgn sumber2 petroleum dan emas...kalah teruk china kene tibai ngan US...


ni buku dlm simpanan...lain2 title ade yg dh bace tp sbb bukunye xde maka xleh la cite...bli dlu simpan wat muzium pastu showoff...ngahaha....


-come to sea and see for yourself-

visit www.navigate2deviate.blogspot.com to get a glimpse on maritime world and seafaring career..
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: koleksi yg x patut di panggil koleksi sbb x byk..tp bole kot..?   Tue Sep 29, 2009 12:29 am

wah..mmg hebat koleksi ko ikansadin..actually novel2 mcm ni la patut karyawan2 melayu kita hasilkan..bukan novel2 cintan cintun yg mengkhayalkan..tahniah bro..sampai nk terangkat kerusi ye?hahah

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: koleksi yg x patut di panggil koleksi sbb x byk..tp bole kot..?   Tue Sep 29, 2009 2:07 am

Admin wrote:
wah..mmg hebat koleksi ko ikansadin..actually novel2 mcm ni la patut karyawan2 melayu kita hasilkan..bukan novel2 cintan cintun yg mengkhayalkan..tahniah bro..sampai nk terangkat kerusi ye?hahah

novel melayu ade gak yg cite psl kombat nie...dlu ak penah baca 1515 ngan KOMBAT : 1511 masa kat skolah dlu....2 ni je yg ak tau..lain x pasti wujud ke x...

1515 sedap baca...cite pasal camne empayar melaka kene tibai ngan portugis tp bangkit semula dgn armada tentera muslimin yg dikumpul dr seluruh wilayah Islam dr makasar smpai turki uthmaniayah menakluk portugal...portugis kene jajah ngan melayu....wow..

1511H (KOMBAT) lak cite pasal kumpulan pejuang mujahidin time akhir zaman yg berjihad melawan zionis dgn senjata2 futuristik...leader mujahidin tu lak perempuan...pun hampir2 mencabut kerusi...

dua2 karya Faisal Tehrani...

haha..try carik novel2 tu skang ni tp agak payah nk jumpe....

-come to sea and see for yourself-

visit www.navigate2deviate.blogspot.com to get a glimpse on maritime world and seafaring career..
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: koleksi yg x patut di panggil koleksi sbb x byk..tp bole kot..?   Tue Sep 29, 2009 7:56 am

owh yeker..ingatkan novel2 melayu cume cintan2 je.rupanya ada juga terselit cerita perang. sbb tu kalau gi kedai buku malas nk gi area novel..sbb almost sume novel cintaa2 je.

aku novel melayu yg pernah baca pun sume based on true event :
-bukit kepong (terbitan DBP)
-Kapten Hassan (real story pasal Sarjan Hassan)
-Tragedi Natrah

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: koleksi yg x patut di panggil koleksi sbb x byk..tp bole kot..?   Tue Sep 29, 2009 12:22 pm

haha..x jugak...cite2 cintan ni slalu org pompuan yg tulis...pastu byk lak kat kedai...tp dlm byk2 cite2 mee cintan tu ade cite2 yg lari skit dr mee cintan tuh....

try baca ADAM : Aku Darah Anak Malaysia by Ramlee Awang Murshid...cite die layan gak...psl sniper PDRM kat DC yg accident pastu ade org xnak settle kes die.smpai die nak tembak presiden US nk sruh settle kes eksiden die....haha...exaggerated gile tp mmg thrill abis...


-come to sea and see for yourself-

visit www.navigate2deviate.blogspot.com to get a glimpse on maritime world and seafaring career..
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: koleksi yg x patut di panggil koleksi sbb x byk..tp bole kot..?   Tue Sep 29, 2009 9:39 pm

ha ha... bab novel tom clancy memang best. aku suka semua movie adaptasi dari novel2 tom clancy tu. dpd the patriot games sampai lah ke the sum of all fears. tapi dpd banyak2 novel tu, aku paling suka 2 dpd semua tu. 1- THE HUNT FOR RED OCTOBER. 2- CLEAR AND PRESENT DANGER. best giler...

bab novel bahasa melayu, awang ramlee mursheed memang best. aku ada semua koleksi novel dia. dari PEI PAN sampailah kepada MIKHAIL. tapi ada penulis baru yg berbakat besar yang mampu karang novel ala TOM CLANCY. beliau adalah KHAIRUL NIZAM KHAIRANI. sapa2 yang belum beli or baca buku ni, aku rekomen pergi cari kat kedai buku n terus beli.





cerita dia pasal sebuah pesawat tempur singapura telah ditembak jatuh dan setelah penyiasatan dijalankan, roket yang digunakan untuk menembak jatuh pesawat itu adalah buatan malaysia, sebuah syarikat milik arman.

konflik antara 3 negara telah bergolak. filipina, singapura dan malaysia. best! best! dan memang best giler!!

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: koleksi yg x patut di panggil koleksi sbb x byk..tp bole kot..?   Tue Sep 29, 2009 10:15 pm

rite....

KUDETA....
masuk dlm future reading list...thanx trooper sbb show off kat cni....kalu x smpai sudah xtau...
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: koleksi yg x patut di panggil koleksi sbb x byk..tp bole kot..?   Tue Sep 29, 2009 11:39 pm

@ikansadinmknorang wrote:
rite....

KUDETA....
masuk dlm future reading list...thanx trooper sbb show off kat cni....kalu x smpai sudah xtau...

you are welcome brot. itu lah guna laman forum mcm ni. boleh dpt info2 yg kita sendiri pun tak pernah jangka.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: koleksi yg x patut di panggil koleksi sbb x byk..tp bole kot..?   Wed Sep 30, 2009 12:16 am

ada jual lagi tak...serius gua nk beli dan baca...

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: koleksi yg x patut di panggil koleksi sbb x byk..tp bole kot..?   Wed Sep 30, 2009 12:28 am

Admin wrote:
ada jual lagi tak...serius gua nk beli dan baca...
ada kat mph. tp kadang2 tu tak cukup 2 buku. kena beli dua2 sekali then baca back to back.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
ikansadinmknorang
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1780
Join date : 15/09/2009
Location : lumut navy town

PostSubject: Re: koleksi yg x patut di panggil koleksi sbb x byk..tp bole kot..?   Wed Sep 30, 2009 12:52 am

serius...??
haha..jarang buku2 BM nie susah nk dpt...bagus la camtu...
org dh start tgk karya2 non mee cintan BM....

hahaha...
Back to top Go down
http://www.navigate2deviate.blogspot.com/
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: koleksi yg x patut di panggil koleksi sbb x byk..tp bole kot..?   Tue Dec 22, 2009 1:33 am

ngkorg crita pasal buku, ni aku bkak crita lain pasal uniform. sesuai la dgn nama thread ni sbb aku pnya koleksi pn bkn la byk mana pn. beli mana yg termampu je. hehehe


digital RTA


tak tau digital negara mana tp ada ala2 MARPAT ckit


MULTICAM

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: koleksi yg x patut di panggil koleksi sbb x byk..tp bole kot..?   Tue Dec 22, 2009 1:47 am


topi digital
testing dlm hutan sbb org kate nmpak invisible camouflage jnis ni dlm hutan.

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: koleksi yg x patut di panggil koleksi sbb x byk..tp bole kot..?   Tue Dec 22, 2009 7:56 am

uniform camo zaman insurgensi tak de ke kurien?? payah nak dapat tu. digital camo yg macam tim APMM pakai tu made in mana ye??

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: koleksi yg x patut di panggil koleksi sbb x byk..tp bole kot..?   Tue Dec 22, 2009 4:19 pm

trooper_knife wrote:
uniform camo zaman insurgensi tak de ke kurien?? payah nak dapat tu. digital camo yg macam tim APMM pakai tu made in mana ye??

payah kalau yg rare mcm tu. kalau dok KL try pg ke Pasar Seni. dulu ada stiap hari ahad satu brader tu ( mcm bro. bandit tu ) yg collect dan jual rare military item. mcm2 ada. sekarg ni x tau la ade lg ke x. topi besi, benet, US ARMY BPV Vietnam era, jungle hat, badges, patches dll. senapang je x jual.

ACUPAT APMM tu klau x salah aku la BLACKHAWK pnya brand. MIDVALLEY ade satu kdai mcm ni yg jual uniform2 latest pnya. x pun try tanya totttis sbb dia main paintball. mgkin boleh dpt murah.

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: koleksi yg x patut di panggil koleksi sbb x byk..tp bole kot..?   Tue Dec 22, 2009 5:22 pm

replika AIMPOINT COMP2






_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: koleksi yg x patut di panggil koleksi sbb x byk..tp bole kot..?   Wed Dec 23, 2009 7:49 am

dahsyat tu... siap ada aimpoint lagi. berapa harga ye? skala 1:1 ke??

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: koleksi yg x patut di panggil koleksi sbb x byk..tp bole kot..?   Wed Dec 23, 2009 3:49 pm

trooper_knife wrote:
dahsyat tu... siap ada aimpoint lagi. berapa harga ye? skala 1:1 ke??

replika je. x magnify pn. saiz sama mcm ori. aku beli ni time tu harga dia RM150. SKRG NI DH UP rm200+-. kt Petaling Street ada jual. aku nk cari acog trijicon plak.

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
katon
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 809
Join date : 05/10/2009
Age : 41
Location : puchong

PostSubject: Re: koleksi yg x patut di panggil koleksi sbb x byk..tp bole kot..?   Wed Dec 23, 2009 4:04 pm

gambar penuh tak de ke kurien ?
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: koleksi yg x patut di panggil koleksi sbb x byk..tp bole kot..?   Wed Dec 23, 2009 4:36 pm

@katon wrote:
gambar penuh tak de ke kurien ?

ade... tp kna edit ckit. bahaya... Laughing






EDITED

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
katon
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 809
Join date : 05/10/2009
Age : 41
Location : puchong

PostSubject: Re: koleksi yg x patut di panggil koleksi sbb x byk..tp bole kot..?   Wed Dec 23, 2009 4:50 pm

hhaaaa hahha...
Aku dah agak dah. Ingat hang beli separuh2 ja
tapi kat indon memang bersepah2, macam2 jenis cuma aku takut kantoi kat airport ja

kat PS memang depa jual open ka? Apa lagi yang ada
Aku memang ada niat nak beli cuma takut kantoi ja
Back to top Go down
mr. kurien
Warrant Officer
Warrant Officer


Posts : 5986
Join date : 20/12/2009
Age : 37
Location : in an office under the basement

PostSubject: Re: koleksi yg x patut di panggil koleksi sbb x byk..tp bole kot..?   Wed Dec 23, 2009 5:06 pm

@katon wrote:
hhaaaa hahha...
Aku dah agak dah. Ingat hang beli separuh2 ja
tapi kat indon memang bersepah2, macam2 jenis cuma aku takut kantoi kat airport ja

kat PS memang depa jual open ka? Apa lagi yang ada
Aku memang ada niat nak beli cuma takut kantoi ja

sana bnda mcm ni halal dan xde undang2 sekat. diorg pn main displin. scope tu xde masalah. informer bgtau PS ada jual. beng2 tu ada jgk tp payah la ckit. underground. kehkehkeh. ngkau pg try la recee tanya2.

_________________
Back to top Go down
http://mrkurien.blogspot.com/
kudabesi87
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1400
Join date : 03/10/2009
Age : 29
Location : Chenorbyl

PostSubject: Re: koleksi yg x patut di panggil koleksi sbb x byk..tp bole kot..?   Wed Dec 23, 2009 9:09 pm

1511

1511 H

Kudeta Intro & Klimaks

suma dah bace..

yang jual barang militari macam jaket tu pegi amcorp mall hari ahad, ada flea market. dekat tingkat bawah area2 giant

klau kedai lak, dulu kat the curve ada kedai jual barang2 cam nih
Back to top Go down
http://www.malayneum-kudabesi.blogspot.com
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: koleksi yg x patut di panggil koleksi sbb x byk..tp bole kot..?   Thu Dec 24, 2009 6:21 pm

Patch yang saya dapat di 'booth' 18 Skuadron sempena LIMA 09. Apa pendapat anda?

Back to top Go down
kudabesi87
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1400
Join date : 03/10/2009
Age : 29
Location : Chenorbyl

PostSubject: Re: koleksi yg x patut di panggil koleksi sbb x byk..tp bole kot..?   Thu Dec 24, 2009 9:21 pm

lawa..
Back to top Go down
http://www.malayneum-kudabesi.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: koleksi yg x patut di panggil koleksi sbb x byk..tp bole kot..?   Today at 6:11 am

Back to top Go down
 
koleksi yg x patut di panggil koleksi sbb x byk..tp bole kot..?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: COLLECTOR'S ITEM-
Jump to: