FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Cikgu Dale's secret bunker

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Cikgu Dale's secret bunker   Wed May 19, 2010 10:10 pm

Sebagai permulaan cerita...

Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Wed May 19, 2010 10:52 pm

jeng... jeng... jeng..... CikguDale dh setat pamir dah... Awat gambaq kelam hornet ni?

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Wed May 19, 2010 10:56 pm

Bagi yang dari forum Gempurwira (GW) apa yang dipaparkan disini adalah siaran ulangan sahaja (melainkan gambar posting pertama. walau apa pun, sekadar nak kongsi susah payah menjayakan hobi ini saya pun dgn rendah diri buka la thread di sini.

Kalau tgk pun, saya bukan pada tahap pro apa lagi amatur. hasil kerja tangan (keras tangan???) saya boleh dikatakan bermula sejak dari kanak-kanak lagi. tetapi kalau bab buat model berskala ni rasanya dalam usia 19 tahun...itu pun ntah apa-apa. model pertama yang dibuat adalah 1:114 MI-24 Hind Iraqi army jenama Dragon. di beli di Isetan pada harga kalau tak salah dalam lingkungan RM15. kemudian disusuli dengan MiG-27 Flogger juga berskala 1:114 dari jenama Dragon. beli pun tempat yang sama. malangnya, MiG-23 itu saya buat eksperimen gunakan cat kayu (beli dari kedai kayu/buat rumah) sebab tak tahu pun pasal model berskala. Hind rasanya selamat selepas Flogger jadi mangsa. tapi perkembangan pembuatan model agak perlahan. maklum la budak kampung. modal pun tak da, ketika itu mana ada internet segalanya. nak ke Kl bukan macam hari ni. dulu naik bas mau makan setengah hari turun naik ja utk sehala....

Untuk model berskala 1:72 saya rasa saya bermula dengan pesawatF-15 Eagle namun warna yang dibeli adalah salah disamping saya guna gam UHU. maka banyaklah berlaku kerosakan kepada model tersebut. ketika itu sorang kawan telah tertarik dan cuba counter pembinaan Eagle saya dengan model MiG-29. tapi sama juga bengong sampai ada part yang hilang. namun saya rasa model berikutnya yang agak menjadi adalah Mirage III. pembinaan pun ikut suka. warna dah pakai warna khusus utk model cuma skill mewarna tu saya guna berus lukisan dari kedai alat tulis..bukan berus utk model...sekali lagi faktor kos menjadi halangan. Kemudian MiG-23 Flogger-Italeri, Rafale-Italeri(hadiah birthday dari X-gf),F-16 Falcon - ?, F-117 Nighthawk - brand China copycat murah ja RM10 mcm tu, USMC AV-8B Night Harrier - Italeri maybe,AH-64D Longbow Apache, CAH-66 Comanche dan beberapa pesawat era WW II berjaya disiapkan.

Bagi berskala !:114 kebanyakannya saya beli yang murah..malah ada yang semurah RM 6.90. antaranya ialah F-15 Eagle, F-4E Phantom,F/A 18C hornet serta Saab AJ37 Viggen.

Namun banyak juga projek terbengkalai dari kedua-dua skala termasuk BAE 109 Hawk, Camel Sopwith (yang ni kes tak tau nak kaler apa), F-14 Tomcat, Su-30 dan beberapa lagi

Kebanyakan koleksi juga turut dipenuhkan oleh model ready to display yang mudah didapati semasa era penjualan ACC (Air Combat Collection) dan secara amnya koleksi tersebut hampir lengkap disamping berjaya mendapatkan MiG-15 Fagot bagi siri terakhir ACC. model yang tiada dalam simpanan saya ialah Sepecat Jaguar dan P40.
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Wed May 19, 2010 10:58 pm

Mej(B) wrote:
jeng... jeng... jeng..... CikguDale dh setat pamir dah... Awat gambaq kelam hornet ni?

oooo..tu teknik pengambaran...saja nak ,mengelirukan musuh.... Laughing
Back to top Go down
afiq flanker
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3371
Join date : 09/11/2009
Age : 28
Location : atas udara

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Wed May 19, 2010 10:58 pm

lepas sorang2 jadi kaki bakar...huhuhu
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Wed May 19, 2010 11:00 pm



Ni la kubu rahsia saya yang siap berkunci dan sentiasa menjadi tarikan kanak-kanak malahan orang dewasa yang berkunjung ke rumah orang tua saya di kampung. kelihatan dengan jelas model-model berskala 1:72 dan 1:114 seperti yang telah disebutkan sebelumnya...
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Wed May 19, 2010 11:00 pm

hehe... banyak tu koleksi cikgu dale ni. bravo, bravo.. teruskan menguploadkan gambar-gambar koleksi anda tu. Very Happy

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
afiq flanker
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3371
Join date : 09/11/2009
Age : 28
Location : atas udara

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Wed May 19, 2010 11:04 pm

@CikguDale wrote:
Bagi yang dari forum Gempurwira (GW) apa yang dipaparkan disini adalah siaran ulangan sahaja (melainkan gambar posting pertama. walau apa pun, sekadar nak kongsi susah payah menjayakan hobi ini saya pun dgn rendah diri buka la thread di sini.

Kalau tgk pun, saya bukan pada tahap pro apa lagi amatur. hasil kerja tangan (keras tangan???) saya boleh dikatakan bermula sejak dari kanak-kanak lagi. tetapi kalau bab buat model berskala ni rasanya dalam usia 19 tahun...itu pun ntah apa-apa. model pertama yang dibuat adalah 1:114 MI-24 Hind Iraqi army jenama Dragon. di beli di Isetan pada harga kalau tak salah dalam lingkungan RM15. kemudian disusuli dengan MiG-27 Flogger juga berskala 1:114 dari jenama Dragon. beli pun tempat yang sama. malangnya, MiG-23 itu saya buat eksperimen gunakan cat kayu (beli dari kedai kayu/buat rumah) sebab tak tahu pun pasal model berskala. Hind rasanya selamat selepas Flogger jadi mangsa. tapi perkembangan pembuatan model agak perlahan. maklum la budak kampung. modal pun tak da, ketika itu mana ada internet segalanya. nak ke Kl bukan macam hari ni. dulu naik bas mau makan setengah hari turun naik ja utk sehala....

Untuk model berskala 1:72 saya rasa saya bermula dengan pesawatF-15 Eagle namun warna yang dibeli adalah salah disamping saya guna gam UHU. maka banyaklah berlaku kerosakan kepada model tersebut. ketika itu sorang kawan telah tertarik dan cuba counter pembinaan Eagle saya dengan model MiG-29. tapi sama juga bengong sampai ada part yang hilang. namun saya rasa model berikutnya yang agak menjadi adalah Mirage III. pembinaan pun ikut suka. warna dah pakai warna khusus utk model cuma skill mewarna tu saya guna berus lukisan dari kedai alat tulis..bukan berus utk model...sekali lagi faktor kos menjadi halangan. Kemudian MiG-23 Flogger-Italeri, Rafale-Italeri(hadiah birthday dari X-gf),F-16 Falcon - ?, F-117 Nighthawk - brand China copycat murah ja RM10 mcm tu, USMC AV-8B Night Harrier - Italeri maybe,AH-64D Longbow Apache, CAH-66 Comanche dan beberapa pesawat era WW II berjaya disiapkan.

Bagi berskala !:114 kebanyakannya saya beli yang murah..malah ada yang semurah RM 6.90. antaranya ialah F-15 Eagle, F-4E Phantom,F/A 18C hornet serta Saab AJ37 Viggen.

Namun banyak juga projek terbengkalai dari kedua-dua skala termasuk BAE 109 Hawk, Camel Sopwith (yang ni kes tak tau nak kaler apa), F-14 Tomcat, Su-30 dan beberapa lagi

Kebanyakan koleksi juga turut dipenuhkan oleh model ready to display yang mudah didapati semasa era penjualan ACC (Air Combat Collection) dan secara amnya koleksi tersebut hampir lengkap disamping berjaya mendapatkan MiG-15 Fagot bagi siri terakhir ACC. model yang tiada dalam simpanan saya ialah Sepecat Jaguar dan P40.

xpe bro... bak kata orang " practice make perfect"...
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Wed May 19, 2010 11:05 pm

@afiq flanker wrote:
lepas sorang2 jadi kaki bakar...huhuhu

aku tak tau la kalau model picisan cam ni boleh membakar juga...koleksi dan hasil keras tangan aku ni jauh panggang dari api ..apa lagi napalm...
Back to top Go down
afiq flanker
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3371
Join date : 09/11/2009
Age : 28
Location : atas udara

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Wed May 19, 2010 11:08 pm

@CikguDale wrote:


Ni la kubu rahsia saya yang siap berkunci dan sentiasa menjadi tarikan kanak-kanak malahan orang dewasa yang berkunjung ke rumah orang tua saya di kampung. kelihatan dengan jelas model-model berskala 1:72 dan 1:114 seperti yang telah disebutkan sebelumnya...

banyaknya.....geram den tengok...
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Wed May 19, 2010 11:09 pm

TROOPER_KNIFE wrote:
hehe... banyak tu koleksi cikgu dale ni. bravo, bravo.. teruskan menguploadkan gambar-gambar koleksi anda tu. Very Happy

mungkin banyak dari sudut geografi kampung saya ( sebab dalam kampung aku memang aku sorang ja dok buat benda alah ni)..tapi kalau nak banding dengan tuan-tuan semua yang ada dalam board ni...tu la cakap..macam bumi dengan ruangan angkasa setan ( rujuk siri Space Cop Gaban)
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Wed May 19, 2010 11:10 pm

@CikguDale wrote:


Ni la kubu rahsia saya yang siap berkunci dan sentiasa menjadi tarikan kanak-kanak malahan orang dewasa yang berkunjung ke rumah orang tua saya di kampung. kelihatan dengan jelas model-model berskala 1:72 dan 1:114 seperti yang telah disebutkan sebelumnya...

Perg!!! Boleh tahan koleksi tu... takpa, bakat tangankeras org x sama cikgudale. Pada kita x cantik tp pd org lain amat cun skali...

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
afiq flanker
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3371
Join date : 09/11/2009
Age : 28
Location : atas udara

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Wed May 19, 2010 11:14 pm

@CikguDale wrote:
@afiq flanker wrote:
lepas sorang2 jadi kaki bakar...huhuhu

aku tak tau la kalau model picisan cam ni boleh membakar juga...koleksi dan hasil keras tangan aku ni jauh panggang dari api ..apa lagi napalm...

kalo aku ye kot...yela, aku mane ade model2 semua nie...huhuhu
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Wed May 19, 2010 11:14 pm

@afiq flanker wrote:


xpe bro... bak kata orang " practice make perfect"...

Tak tau bila zamannya nak perfect. tapi memang ada belajar dari kesilapan. eksperimen memang tak ingat..2 3 model dah jadi mangsa...

tapi banyak faktor yang jadi penghalang. selain dari kos, kesibukan kerja dan tumpuan aku kepada hobi lain iaitu kumpul poskad turut menjejaskan nak teruskan pembinaan dan siapkan model terbengkalai. dan tak kurang juga ada unsur-unsur terdekat (namun kini dah tiada, dekat tetapi jauh, namun dekat tidak tersentuh) yang kurang senang dengan hobi sedemikian kerana dianggap membazirkan duit.
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Wed May 19, 2010 11:17 pm

Mana hobi yg x keluar duit? Skang semua benda main duit...

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Wed May 19, 2010 11:18 pm

Tambah lagi...

ni dari bunker no 2. yang ni kira khusus utk WW II. semua adalah berskala 1:72. setakat yang ada hanya 4 buah iaitu Mitshubishi Zero A-6M2, F-4U Corsair, Spitfire dan Me-109. kira saya beli pun macam buku bertemu ruas...yang tak siap P-40 warhawk (kes tak tahu warna/cat..takut salah warna)

Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Wed May 19, 2010 11:20 pm

@CikguDale wrote:
Tambah lagi...

ni dari bunker no 2. yang ni kira khusus utk WW II. semua adalah berskala 1:72. setakat yang ada hanya 4 buah iaitu Mitshubishi Zero A-6M2, F-4U Corsair, Spitfire dan Me-109. kira saya beli pun macam buku bertemu ruas...yang tak siap P-40 warhawk (kes tak tahu warna/cat..takut salah warna)


Terus terang cakap, kerja berustangan cikgudale mmg cantik...

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
Laksamana Sunan
General
General


Posts : 2044
Join date : 13/09/2009
Age : 42
Location : Ipoh, Perak.

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Wed May 19, 2010 11:20 pm

@CikguDale wrote:
Tambah lagi...

ni dari bunker no 2. yang ni kira khusus utk WW II. semua adalah berskala 1:72. setakat yang ada hanya 4 buah iaitu Mitshubishi Zero A-6M2, F-4U Corsair, Spitfire dan Me-109. kira saya beli pun macam buku bertemu ruas...yang tak siap P-40 warhawk (kes tak tahu warna/cat..takut salah warna)


molek sangat lah tu cikgu dale. banyak aircraft zaman WW2. saya masih belum mula buat koleksi aircraft WW2. maybe akan dimulakan dengan Bomber Memphis Belle.

_________________


"This nation will remain the land of the free
only so long as it is the home of the brave..."
"FREEDOM IS NOT FREE"
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Wed May 19, 2010 11:25 pm

Knife- tgk selongkar photobucket (punya la lembab) cari gambar sedia ada...nak shoot ..tu dia..punya jauh di Malaya.

Tuan Mejar- ada ..hobi tak keluar duit..tidur. hehehehe...bagi saya hobi ni ada yang modal besar, ada yang kecil. cuma nak orang faham tu yang payah.

afiq- sampai seru nanti..dapat gaji..mulakan mengumpul. saya pun beli ikut kemampuan. tapi memang dah lama saya terberhenti..4 tahun ada dah tak pernah pegang scaled model ni.
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Wed May 19, 2010 11:30 pm

Mej(B) wrote:
@CikguDale wrote:
Tambah lagi...

ni dari bunker no 2. yang ni kira khusus utk WW II. semua adalah berskala 1:72. setakat yang ada hanya 4 buah iaitu Mitshubishi Zero A-6M2, F-4U Corsair, Spitfire dan Me-109. kira saya beli pun macam buku bertemu ruas...yang tak siap P-40 warhawk (kes tak tahu warna/cat..takut salah warna)


Terus terang cakap, kerja berustangan cikgudale mmg cantik...

hahaha..jangan puji melambung kang jatuh tak da sapa nak sambut...apa pun tu dalam gambar ja cantik. tapi kalau tgk dari dekat nampak la comotnya keras tangan apa lagi bila guna alatan yang tidak sesuai.

lagi satu, saya ni buat ikut suka. apa ada dalam box kalau boleh semua nak dipasang tanpa ikut realiti sebenar.rasa membazir kununnya...berbeza dengan kebanyakan modeller yang buat kalau boleh ikut yang sebenar. hem..ni best nak main kuiz..sapa dapat kesan silap pada model dalam gambar ni...
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Wed May 19, 2010 11:40 pm



Pemandangan udara bunker #2. kelihatan dengan jelas barisan koleksi ready to go! majalah ACC. Turut terselit adalah model berskala 1:114 pesawat WW II dan 1:72 Helikopter.

ketika misi recon ini dilakukan, beberapa pesawat ACC seperti MiG-15 Fagot masih belum ditempatkan di ruang bunker atas faktor kesesakan di dalam bilik darjah.
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Wed May 19, 2010 11:43 pm



dari view selepas melintasi bunker...nasib tak ada AAA...kelihatan dengan jelas model berskala 1:72 helikopter Apache Longbow dan Comanche.
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Wed May 19, 2010 11:54 pm



beginilah rupanya bunker saya di rumah orang tua saya di kampung. nak bawa pindah...hem! tak mungkin.....2 ruang di bawah (dah mcm tak muat pun...) khusus utk koleksi model manakala di bahagian tengah utk majalah dan buku yang ebrkaitan dengan ketenteraan. bahagian atas...rencam...
Back to top Go down
CikguDale
Corporal
Corporal


Posts : 251
Join date : 27/02/2010
Age : 39
Location : Pedalaman 1

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Thu May 20, 2010 12:09 am





Sebelum wujudnya majalah Perajurit, agak sukar mendapatkan sebarang maklumat mengenai isu pertahanan melainkan daripada surat khabar dan tv. apatah lagi duduk di kampung yang tiada toko buku besar seperti di bandar besar yang sudah pasti punyai sumber serta menawarkan pelbagai pilihan majalah dan buku yang berkaitan. malahan masih teringat dalam awal 90-an, ada majalah kalau tak salah Take Off yang menawarkan scaled model Panavia Tornado bagi beberapa siri awalnya. setiap siri tersebut akan disertakan sebahagian kecil pesawat berkenaan sampailah siap. malahan di satu ketika, entah macam mana, di kedai buku pekan kecil di daerah saya jual macam folder mengandungi 2 majalah berkaitan pesawat tentera dan yang saya ingat salah satu berkisar mengenai F-14 Tomcat. Majalah berbahasa Inggeris itu dijual pada harga RM10-RM20 (dah lupa harga) namun pada masa itu RM10 bukan mudah utk diperolehi. (masa tu Utusan Malaysia pun baru 60 sen..tiap hari saya spent duit beli paper) setelah sekian lama kumpul, dapat la beli...tetapi malangnya ia hilang dai simpanan selepas kawan yang turut sama minat tidak memulangkannya kembali.

koleksi sedia ada di dalam bunker ini bermula seawal penerbitan malajah Perajurit.namun saya gagal mendapatkan keluaran sulung. Kini ia masih diteruskan namun beberapa naskah mungkin hilang sama ada disonglap, rosak dan divandalisme oleh mereka yang tidak bertanggungjawab (rakan-rakan la ni..siap ada yang pergi gunting majalah saya semata-mata nak tampal dalam buku tahunan..hampeh!) namun koleksi ini turut diserikan lagi dengan kehadiran majalah Tempur, Take Off, Air Combat Collection dan buku-buku yang berkaitan.
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Thu May 20, 2010 5:01 pm

Bravo CikguDale...welcome to the club....senyap2..sekali posting
melimpah ruah ni... Laughing
Ada simpan lagi majalah takeoff tu....saya punya habih dah...
tornado tu...bila sampai canopy...buku habis pulak kat kedai... geek
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Cikgu Dale's secret bunker   Today at 4:34 am

Back to top Go down
 
Cikgu Dale's secret bunker
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: COLLECTOR'S ITEM-
Jump to: