FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Mon Jun 14, 2010 11:01 am

Laporan Misi Merentas waktu 2

Tarikh : 5 Jun 2010 – 7 Jun 2010

Lokasi : Sekitar Alor Setar, Jitra di Kedah
Sekitar Kangar dan Padang Besar di Perlis

Objektif MMW2 : Menyelami dan mengetahui Kisah Suka dan Duka Perajurit Negara Yang Mempertahankan Maruah Bangsa dan Negara

Ahli forum PP yang Terlibat :

1. Tropper Knife dan keluarga
2. Encik Admin@ Tony Stark
3. Major (b)
4. Jimio dan keluarga
5. Syark the Ghost
6. Afiq Flanker
7. Alsekter
8. Redknot
9. Jebat2000
10. Skyline GTR

Misi Beramah Mesra Dengan Major (B) Nor Ibrahim (Blogger xnuripilot.blogspot.com) dan Lt.Col Basri Omar PGB

Tarikh : 5 Jun 2010

Lokasi : Gymkhana, Jitra

Kandungan Misi

- Seisi Perkenalan ahli meja bulat

Kisah Major (b) Nor Ibrahim

- Major (b) Nor Ibrahim memperkenalkan diri dan menceritakan kisah penglibatan beliau di dalam tentera darat sebelum beliau di serap di dalam Skuadron ke 10 TUDM Kuantan sebagai Juruterbang Nuri
- Beliau banyak menceritakan latihan yang beliau terima ketika mula-mula beliau menyertai Tentera Darat dan Operasi yang beliau terlibat dalam menentang gerakan komunis di sekitar Perak dan kelantan serta pengalaman beliau di kota belud.
- Semasa era beliau menjadi Juruterbang Nuri, beliau menceritakan detik-detik yang beliau dan krew-krew Nuri menghadapi serangan dari pihak komunis ketika operasi Gubir dan operasi2 lain di perbatasan.
- Pada masa yang sama, beliau turut menceritakan mengenai pengendalian helicopter Nuri dan bagaimana pengalaman yang beliau ada telah dan mampu menyelamatkan krew-krew beliau dalam nahas dan serangan di tembak jatuh oleh komunis.
- Pengalaman yang beliau tak akan lupa ialah pengalaman beliau membawa nuri ke terumbu layang-layang

Kisah Lt.Col Basri Omar PGB

- LT KOL (B) BASRI OMAR berasal dari Merbok, Bedong, Kedah. Pada 25 Apr 1976 Kapt Basri dan kumpulannya diarahkan mem- buat pembersihan di sebuah terowong yang terletak di kawasan perkhemahan musuh yang ditawan. Risiko yang diambil terlalu tinggi kerana laluan di terowong tersebut dipenuhi dengan jerangkap samar yang masih aktif.

- Semasa melakukan pembersihan, sebutir jerangkap samar meletup. Beliau mendapat kecederaan dan seorang anggotanya cedera parah lalu meninggal dunia kemudiannya. Semasa menunggu ketibaan helikopter, beliau memberikan kata-kata semangat dan perangsang kepada kumpulan membersih jerangkap samar yang lain untuk meneruskan tugas-tugas mereka. Beliau dikurniakan pingat PGB pada 2 Jun 1976.

- Beliau turut menceritakan kisah Rejimen Askar Jurutera Diraja (RAJD) membangunkan terumbu layang-layang sehingga ia menjadi Pulau Layang-layang pada hari ini.

Antara Gambar Yang Sempat Ditangkap :





Dari Kiri : MAJOR (B) NOR IBARAHIM DAN LT.KOL. (B) BASRI OMAR PGB







Seisi Perkenalan Ahli Forum PP, dan kisah Pengalaman MAJOR (B) NOR IBRAHIM dan LT.KOL.(B) BASRI OMAR PGB









LT.KOL (B) BASRI OMAR PGB Mempersembahkan Scrap book beliau yang membuat kami tercengat dan ternganga





Antara Pingat2 yang dianugerahkan kepada LT.KOL (B) BASRI OMAR PGB





Syark dan Jimio Fokus Pada Misi Hehehehe



Major (B) Wan Hashim menerima nasihat dari Lt.kol (B) Basri Omar PGB..kandungan nasihat dirahsiakan hheeheheh...





Seisi penyampaian cenderahati ikhlas dari warga forum PP kepada MAJOR (B) NOH IBRAHIM dan LT.KOL (B) BASRI OMAR PGB dari Tropper Knife dan En.Admin @ Tony Stark



Seisi bergambar sebagai Memori Misi (afiq flanker x ada sebb beliau sedang menghadap ilahi)


Last edited by syark on Mon Jun 14, 2010 2:13 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
jebat2000
Specialist
Specialist


Posts : 190
Join date : 03/01/2010
Age : 55
Location : Jitra Kedah

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Mon Jun 14, 2010 11:55 am

haiyaa... gambar yang dilampirkan terlalu berat untuk dibuka. tenet slow le.
Back to top Go down
http://min-def.blogspot.com/
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Mon Jun 14, 2010 11:57 am

tahniah dan terbaik!
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Mon Jun 14, 2010 12:00 pm

yeke tuan jebat..sbb sy dh buat plg low punyer quality gmbr dia...
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Mon Jun 14, 2010 12:03 pm

Pembetulan. Mejar Nor (B) bukan Mejar Noh (B), Syark. Laaa, Lt Kol Basr (B) PGB orang Bedong ka? Dia still dok Bedong ka skang? Rumah saya kat Bedong la.
Back to top Go down
kuk
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2938
Join date : 17/09/2009
Age : 39
Location : Kelantan

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Mon Jun 14, 2010 12:14 pm

Mesti best kalau aku dapat join hari tu Sad
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Mon Jun 14, 2010 12:58 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
Mesti best kalau aku dapat join hari tu Sad

Kita senasib la bro. Huhuhu...
Back to top Go down
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Mon Jun 14, 2010 1:10 pm

thanks syark atas laporan yang lengkap ni..nanti aku tambah lagi gambar2 yang berkaitan.

yang lain pon sila la tambah apa2 yang patut. terima kasih.

What a Face

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"



Last edited by Admin@encikTONY STARK on Mon Jun 14, 2010 1:18 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Mon Jun 14, 2010 1:14 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
Pembetulan. Mejar Nor (B) bukan Mejar Noh (B), Syark. Laaa, Lt Kol Basr (B) PGB orang Bedong ka? Dia still dok Bedong ka skang? Rumah saya kat Bedong la.

laaa aku blh silap plak..aduuhhh nnt aku repair
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Mon Jun 14, 2010 1:17 pm

ok admin aku akn reduce kan nnt...aku amik direct dr fb nie..ingt quality dia dh low dah...ok nnt smbg nyer aku akn reduce kan lagi
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Mon Jun 14, 2010 1:39 pm

Mau tambah laksa ka?

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
generalkiva
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 1656
Join date : 30/04/2010
Age : 36
Location : Penang

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Mon Jun 14, 2010 1:47 pm

meh sepinggan dua ;D ...lama tak kena laksa fatin corner...haha
Back to top Go down
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Mon Jun 14, 2010 1:49 pm

syark gambar tu dari kamera sapa?

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Mon Jun 14, 2010 2:28 pm

bercampur2 dari kamera admin,jimio dan redknot
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Mon Jun 14, 2010 2:30 pm

ok sy dh reduce kan dah quality dia..so sy rs suma dh boleh tgk kan
Back to top Go down
MR. STARK
Forum Administrator


Posts : 1798
Join date : 19/12/2008
Location : Tatooine

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Mon Jun 14, 2010 2:40 pm

terbaik syark terbaik...pantas, mantap dan menyengat.

_________________
"if you are not with me, then you are my enemy"

Back to top Go down
http://www.encikkacangtoys.blogspot.com
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Mon Jun 14, 2010 2:42 pm

terbaik gak terbaik heheheheh lari dr bos nie..tiba2 masa dok buat report nie tiba2 bos mai plak nk guna komputer aku adeeehh..nsb baik tak kantoi heheheh
Back to top Go down
Tajau
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 938
Join date : 19/05/2010
Age : 41
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Mon Jun 14, 2010 2:49 pm

hehehe Pantas, mantap & menyengat... memang takder terkantoi punye
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Mon Jun 14, 2010 3:36 pm

Selingana Misi Merentas Waktu 2.

Gmbr nie mengambarkan bagaimana plan dan perancangan MMW2 di rombak dan disesuaikan dengan keadaan..Tq kepada kebijaksanaan Tropper Knife dan Tuan Jimio



Tuan Jimio sedang berbincang dengan Tropper Knife. lapar nya time tue, tuhan saja yang tahu..aku,afiq flanker, admin,redknot dan skyline makan sehabis mungkin..huhuhu terbaik laaaa...



Pg 6.Jun.2010

Kami semua bersarapan pagi..ketika itu hujan sangat2 la lebat..mkn pun x ada mood tapi afiq flanker tetap bersemangat..tido pun x cukup..kerana syok teramat sangat main YM ngan ahli forum PP kita hehehehe......





Pemandangan Menarik Sekitar Kedah
Back to top Go down
jimio
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA
PINGAT PERKHIDMATAN SETIA


Posts : 880
Join date : 09/04/2010
Age : 45
Location : Talipendek

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Mon Jun 14, 2010 3:39 pm

Syark hang biaq betoi bukan masa ni nak dinner ka? dalam hujan lebat parking punya la susah siap bukak lampu strobe lagi tuu turn tengah jalan he he he
Back to top Go down
http://www.gariswaktu.net
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Mon Jun 14, 2010 3:42 pm

syark wrote:

Ni kat Sungai Petani dah ni. Pastu masuk highway balik ka or guna jalan biasa? Kalau masuk highway tu kat mana? Sungai Petani Utara atau Gurun?
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Mon Jun 14, 2010 3:44 pm

Tuan gmbr yg tuan discuss ngan TK mmg gmbr ms kta dinner hari tue, yang gambar kedua itu, masa kami semua sedang breakfast kat situ masa tunggu tuan ngan TK dan akhirnya kami terus bergerak ke Kangar sebab lama menanti 2 general siap hehehehe
Back to top Go down
syark the ghost
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3678
Join date : 29/12/2009
Age : 31
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Mon Jun 14, 2010 3:47 pm

Akmal,soklan ini hang kena tanya red knot dan admin why depa ikut jalan Sg.Petani
Back to top Go down
Akmal3110
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 3101
Join date : 25/11/2009
Age : 27
Location : Bravo, Tango and Bravo, Kilo

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Mon Jun 14, 2010 3:52 pm

syark wrote:
Akmal,soklan ini hang kena tanya red knot dan admin why depa ikut jalan Sg.Petani

Ada nak wat something kot. Hehehe...
Back to top Go down
payid430
Sergeant Major
Sergeant Major


Posts : 831
Join date : 28/12/2009
Age : 35
Location : Anywhere & everywhere

PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Mon Jun 14, 2010 4:00 pm



kebanggaan rakyat Sg. Petani termasuk aku la tue.. Jam Besaq Sg Petani....
korang singgah SP kaa...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2   Today at 6:22 am

Back to top Go down
 
LAPORAN MISI MERENTAS WAKTU 2
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 4Go to page : 1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: LAMAN UTAMA & MAKLUMBALAS :: LAPORAN AKTIVITI - 2016 :: LAPORAN KHAS 2009-2011-
Jump to: