FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
AuthorMessage
Haniff
Civilian
Civilian


Posts : 34
Join date : 23/06/2010
Age : 34
Location : Sepang, Selangor

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Tue Jul 06, 2010 9:31 pm

Terima kasih Wufi dgn penjelasan ttg Bondite.

Soalan seterusnya..

1. Saya biasa guna cat lacquer spray, kalau saya tak puas hati dgn lapisan cat tu, camne nak buang ye? Saya penah buang guna kertas pasir, mmg makan masa dan selalu 'termakan' plastik sekali. Ade 'special chemical' tak utk buang cat yg tak merbahayakan plastik?

2. Skg plak saya nak berjinak2 dgn handbrushing, guna acrylic paint. Dulu saya beli Mr Hobby thinner, 250ml = RM30. Ade tak alternative lain yg kite boleh kite beli kat kedai hardware utk cairkan acrylic paint ni? Saya terbaca ttg isopropyl alcohol, ape bahasa pasar alcohol ni ya? Turpentine boleh pakai tak? saya ade beli industrial thinner, mlm ni saya nak rendam lebihan plastik runner dlm thinner ni, nak test samade thinner ni selamat tak utk plastik ...
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Tue Jul 06, 2010 9:36 pm

JANGAN RENDAM PLASTIK TU DENGAN INDUSTRIAL THINNER!!!!!! Plastik boleh cair, rendam dalam minyak brake...

Saya slalu cairkan acrylic dgn air biasa aje utk handbrushing. Acohol cuba tanya kat pharmacy

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
kuman
Civilian
Civilian


Posts : 15
Join date : 05/07/2010
Age : 41
Location : Northern

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Tue Jul 06, 2010 10:44 pm

Alcohol yg dekat pharmacy to tak berapa elok... kalau tak salah yg itu methylated spirit. tak sesuai.

Yg saya guna IPA tu la... murah and mmg sesuai dengan arcylic.

Mcm major kata tu ok gak guna air.
Back to top Go down
Haniff
Civilian
Civilian


Posts : 34
Join date : 23/06/2010
Age : 34
Location : Sepang, Selangor

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Jul 07, 2010 7:17 am

Pastu saya ade terbaca ttg penggunaan cecair zippo dgn mr hobby paint flat black utk mengecat panel lining. Ape beza cecair zippo ni dgn thinner mr hobby atau IPA?
Back to top Go down
Haniff
Civilian
Civilian


Posts : 34
Join date : 23/06/2010
Age : 34
Location : Sepang, Selangor

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Jul 07, 2010 5:38 pm

Saya dah tau dah, rupa2nya zippo liquid tu utk cairkan enamel paint aje.
Back to top Go down
Haniff
Civilian
Civilian


Posts : 34
Join date : 23/06/2010
Age : 34
Location : Sepang, Selangor

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Fri Jul 09, 2010 6:46 pm

Harga pla plates ni dah murah ke? atau ade lagi tak yg lagi murah?
http://trosworld.com/cktangunplastore/index.php#t
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Sat Jul 10, 2010 12:25 am

salam..

Scriber tool hasegawa ade ...jarum pon boleh juga..
scribing template penting...ade juga angle yg scribing tools n scriber x boleh , saya cadangkan guna beberapa scribing tools...jarum, mata pisau yg di patahkan...
ape pon tools yg digunakan....tagan kita juga tools yg paling penting...jgn cuba guris sekalidalam...biar 2-3 kali....jgn force sgt tangan tu....


Back to top Go down
Haniff
Civilian
Civilian


Posts : 34
Join date : 23/06/2010
Age : 34
Location : Sepang, Selangor

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Jul 14, 2010 1:22 am

First attempt saya guna belakang pisau, guna jugak dymo tape, tak guna putty utk baiki ... hasilnya tak licin, selalu terkeluar dr garisan...[img][/img]

2nd attempt, kali ni fix guna putty... hasilnya licin tapi bile spray guna flat black, surface yg berputty tu agak ketara plak..


3rd attempt, kali ni guris slow2 guna pisau, hasilnya baru cantik, tak yah pakai putty, just sand off je surface bila dah siap...


Soalan:
Sy tk paham kenape gambar 2nd attempt leh jadi camtu, permukaan yg berputty tak mix dgn permukaan lain. Saya tak penah lagi beli primer (tgh tunggu stock sampai dr local hardware shop sini), tapi would using primer be able to hide the surface difference?

(note: maaf gambar jadi besar, first time sy attached gambar, tak sangka kluar gambar besar giler)
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Jul 14, 2010 2:18 am

Gambar yg ke 3 tu kira dh lulus tu hanif....jgn risau u blh pakai ape2 saje kaedah...jgn terlalu terkongkong dgn teknik2 dr buku atau yg kebisaan org buat...xder salah atau x salah dlm method modeling bg saya selagi hasil yg kita mau boleh kluar....Wink
x rugi mencuba [elbagai cara yg kawan2 laen syorkan juga....keselesaan kita yg penting sebenarnya....

pasal permukaan berputy x mix tu ...saya cuba fhmkan a[pa maksud awak sebenarnya....boleh saya tau jenis plastik yg awak gunakan tu...dan jena putty tu sekali...

Thanks
Dremel
Back to top Go down
Haniff
Civilian
Civilian


Posts : 34
Join date : 23/06/2010
Age : 34
Location : Sepang, Selangor

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Jul 14, 2010 2:28 am

terima kasih Dremel atas nasihat diberikan.
sy guna plastik bekas aiskrim nestle. Putty brand tamiya.

Boleh jadi plastik tu tak sesuai ye? Saya belum beli lagi ABS plastik. Tak tau kedai mana jual pla plate murah.
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Jul 14, 2010 4:37 am

mungkin sebab itu putty x lekat..memang x sesuai sebab plastik tu jenis yg terlalu flexible......utk latihan paling afdal cuba ke atas kit model tu sendiri...
atau yg palin hampir pla plate or high impact plastik....tu pon mahal juga....so klu ada kit2 lama boleh cuba guna yg tu....
Back to top Go down
Haniff
Civilian
Civilian


Posts : 34
Join date : 23/06/2010
Age : 34
Location : Sepang, Selangor

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Jul 14, 2010 4:55 am

ok, rasanya pon dah cukup berlatih atas bekas plastik aiskrim tu, ade lar skit keyakinann utk buat pd kit sendiri plak, hehe.

Back to top Go down
Haniff
Civilian
Civilian


Posts : 34
Join date : 23/06/2010
Age : 34
Location : Sepang, Selangor

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Jul 14, 2010 5:06 am

Baru sekejap tadi pertama kali cat handpaint guna berus. Membazir byk juga tadi guna Mr Color thinner masa nak bersihkan berus.

Rupa2nya mmg kene paint layer by layer, pastu nak kene tunggu every layer tu kering (dlm 3-5min kot- habis satu lagu dlm radio) baru leh paint another layer. Rasanya nak kene beli Mr Retarder la.. cepat sgt cat tu kering, keras berus jadinya.

Guna air paip cam tak berkesan je bersihkan berus.

Gunakn jugak industrial thinner, pastu baru rinse guna Mr Color thinner, skg tgh rendam dlm Mr Color thinner. Mmg takleh hilangkan warna pd berus tu ye?

Nak tanya, camne cara2 nak simpan berus? Nak kene biarkan berus tu direndam dlm thinner ke?
Back to top Go down
Haniff
Civilian
Civilian


Posts : 34
Join date : 23/06/2010
Age : 34
Location : Sepang, Selangor

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Wed Jul 14, 2010 5:13 am

Saya cuba guna methylated spirit utk cairkan cat Mr Color, tak effective langsung.

Lepas ni nak cari isopropyl alcohol plak kat kedai hardware, cuba plak yg ni boleh ke tak cairkan cat.
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Fri Jul 16, 2010 10:54 am

persoalan, untuk mencantumkan part besi, apakah gam yg sesuai? adakah cement biasa? atau ada cement khusus utk metal nih?
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
sharivan
Sergeant
Sergeant


Posts : 306
Join date : 30/03/2010
Age : 41
Location : Ipoh

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Fri Jul 16, 2010 11:22 am

satu je solution dia, guna gam gajah
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Fri Jul 16, 2010 12:05 pm

gam gajah? uih.. mmg mantap jawapan tu.. ade le keyakinan nak beli pah nih... try diy ckeeet..
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Fri Jul 16, 2010 12:14 pm

@Haniff wrote:
Baru sekejap tadi pertama kali cat handpaint guna berus. Membazir byk juga tadi guna Mr Color thinner masa nak bersihkan berus.

Rupa2nya mmg kene paint layer by layer, pastu nak kene tunggu every layer tu kering (dlm 3-5min kot- habis satu lagu dlm radio) baru leh paint another layer. Rasanya nak kene beli Mr Retarder la.. cepat sgt cat tu kering, keras berus jadinya.

Guna air paip cam tak berkesan je bersihkan berus.

Gunakn jugak industrial thinner, pastu baru rinse guna Mr Color thinner, skg tgh rendam dlm Mr Color thinner. Mmg takleh hilangkan warna pd berus tu ye?

Nak tanya, camne cara2 nak simpan berus? Nak kene biarkan berus tu direndam dlm thinner ke?

Cuci berus dgn thinner industrial yg ade retarder atau Gunze Tool Cleaner. Sya asingkan brus putih hnye utk cat putih. Bab simpan brus, guna botol atau mug dn simpan brus dgn bulu dia kat atas. Gune Acrylic based paint utk handbrush. Mr Color hnye utk part kecik2 aje

@Haniff wrote:
Saya cuba guna methylated spirit utk cairkan cat Mr Color, tak effective langsung.

Lepas ni nak cari isopropyl alcohol plak kat kedai hardware, cuba plak yg ni boleh ke tak cairkan cat.

Mr Color adelah lacquer based... hanye Gunze Lacquer Mr Thinner yg boleh cairkan.

@wufi wrote:
persoalan, untuk mencantumkan part besi, apakah gam yg sesuai? adakah cement biasa? atau ada cement khusus utk metal nih?

Shahrivan dh jawab... Tol tu

@sharivan wrote:
satu je solution dia, guna gam gajah

TQ, rite answer

@wufi wrote:
gam gajah? uih.. mmg mantap jawapan tu.. ade le keyakinan nak beli pah nih... try diy ckeeet..

Jgn x cuba

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Fri Jul 16, 2010 3:37 pm

sharivan
terima kasih sekali lagi utk tips tersebut..

mejarb
boleh ke gunakan thinner industrial yg di jual seperti botol cuka tu?
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Fri Jul 16, 2010 3:50 pm

@wufi wrote:

mejarb
boleh ke gunakan thinner industrial yg di jual seperti botol cuka tu?

Untuk ape? Basoh brus? Boleh saja.

Untuk mengecat? Jahanam plastik sbb dia makan

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Fri Jul 16, 2010 3:53 pm

mejarb
utk basuhan berus sahja.. memandangkan banyak lagi thinner utk cat rumah sblom nih... tq
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
sharivan
Sergeant
Sergeant


Posts : 306
Join date : 30/03/2010
Age : 41
Location : Ipoh

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Fri Jul 16, 2010 3:59 pm

betul kata mejar itu, nanti model kit tu dah tak de rupa langsung
ha ha, biasanya guna spirit je, atau thinner cap rimau kalau tak salah le
Back to top Go down
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Fri Jul 16, 2010 4:01 pm

sharivan
spirit nih sama kandungan kimia dengan thinner ke? dan thinner nih ada macam2 jenis ke?
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
sharivan
Sergeant
Sergeant


Posts : 306
Join date : 30/03/2010
Age : 41
Location : Ipoh

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Fri Jul 16, 2010 4:17 pm

spirit, rasanya dia tak sama cam thinner
ya, thinner ni ada cam jenis-jenis
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Sat Jul 17, 2010 5:48 pm

thanks kpd bang Mej dh jawab semua....cuma sikit penambahan......soalan tentng brush tu mcmane nak simpan....basuh dgn thinner biasa.....takan nak guna gunze thinner...mahal...selepas basuh klu nak maintainkan brush tu lembut basuh dgn sabun basuh pingan biasa selepas basuh dgn thiner tu...urutkan brus tu supaya tajam....klu tak brus tu cepat kembang........seperti yg bang mej gtau....simpan dgn bekas dan brusnye keatas.....jgn rendam brush dlm thinner nak berusnye akan bengkok mcmane yg kita rendam....
pasal join besi ke besi tu....klupart utk modeling mcm PE part the best selleys Supa Glue.....

Terima Kasih
Dremel
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips   Today at 12:35 am

Back to top Go down
 
Kinik Model- Berkongsi ilmu dan tips
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 9Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: MODEL BERSKALA & PROSES PEMBUATAN-
Jump to: