FORUM PANGGILAN PERTIWI
STOP. HOME GUARD CHECK POINT.

Please Log In or Register first.
FORUM PANGGILAN PERTIWI

Forum KESELAMATAN::PENGUATKUASAAN::KETENTERAAN
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
wufi
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1123
Join date : 11/03/2010
Age : 36

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Thu Jul 08, 2010 3:53 pm

teruskan usaha murni muuu.... aku sedia menanti..
Back to top Go down
http://majapatih.blogspot.com/
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Thu Jul 08, 2010 4:07 pm

Kedua-dua side skirt telah digantikan daripada T-72 kepada yang lurus bagi PT-91M.


Sekarang untuk Explosive Reactive Armour (ERA) tiles...

Plastik dengan ketebalan 1.5mm digunakan bagi proses ini. Untuk ERA ni, ukuran adalah menggunakan formula agak-agak jee... hahaha... agak-agak nampak macam betul tu, betul lah... Outline dilukis sebelum dipotong.


Dari gambar rujukan, terdapat 13 x 3 dan 3 x 2 ERA tiles pada setiap sisi. Setiap segi empat berukuran 4mm x 4mm untuk mendapatkan panjang yang sama seperti did dalam gambar rujukan.


ERA tiles dicuba pada bahagian sisi. Ukurannya nampak ok.


Bersambung kemudian.
Back to top Go down
Mejarbee
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA
AHLI FORUM KEHORMAT - AHLI MANGKU NEGARA


Posts : 3254
Join date : 28/04/2010
Age : 53
Location : Kangaq, Perghelih Indra Kayangan

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Thu Jul 08, 2010 5:37 pm

Druid aka Imran... Baik ang bagi abiskan "novel" ni.... dh masuk bnyk tahun ni x siap2...

_________________

Panggilan Pertiwi - Teratak Sang Gagah. Garisan Terakhir Pertahanan
Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Thu Jul 08, 2010 5:54 pm

Mej(B) wrote:
Druid aka Imran... Baik ang bagi abiskan "novel" ni.... dh masuk bnyk tahun ni x siap2...

Ni tengah cuba nak menghabiskan novel yang satu ni lah ni... Harap dapat display masa Merdeka GB tahun ni... hehehe
Back to top Go down
lokan
Private First Class
Private First Class


Posts : 137
Join date : 18/06/2010
Age : 29

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Fri Jul 09, 2010 8:54 am

erm tumpang tnyer...GB tu aper yer
Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Fri Jul 09, 2010 9:52 am

@lokan wrote:
erm tumpang tnyer...GB tu aper yer

Maaf, dah terbiasa guna short form. GB stands for Group Build. Merdeka Group Build adalah merupakan salah satu aktiviti tahunan Persatuan Modeller Selangor dan Wilayah Persekutuan atau Selangor and Federal Territory Plastic Modelling Society(SFTPMS) dimana pada setiap bulan kemerdekaan Malaysia, SFTPMS akan menganjurkan Group Build ini di mana semua subjek yang berkaitan dengan Malaysia dari setiap segi (sejarah, pencapaian dan juga alatan) akan dibina dan dipamerkan di tempat yang ditetapkan pada hari kemerdekaan ataupun pada hari cuti yang paling hampir dengan 31 Ogos.
Back to top Go down
lokan
Private First Class
Private First Class


Posts : 137
Join date : 18/06/2010
Age : 29

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Mon Jul 12, 2010 10:15 am

wohaaa....yer ker...cam best jer...beser buat kt mner eh...org yang bukn dri persatuan nie bleh datang ker
Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Mon Jul 12, 2010 10:31 am

@lokan wrote:
wohaaa....yer ker...cam best jer...beser buat kt mner eh...org yang bukn dri persatuan nie bleh datang ker

Tahun2 lepas banyak dibuat kat Cineleisure sama level dengan wayang. Orang yang bukan member di alu-alukan untuk datang...

Tahun ni punya Merdeka GB mungkin ada perubahan tempat rasanya... tapi tak confirm lagi... Kalau dah confirm nanti akan diberitahu kemudian.
Back to top Go down
camo37
Corporal
Corporal


Posts : 263
Join date : 14/09/2009
Age : 31
Location : klang

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Mon Jul 12, 2010 1:22 pm

ingat Grand Brilliant tadi... tongue
Back to top Go down
dremel
Specialist
Specialist


Posts : 187
Join date : 04/10/2009

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Mon Jul 12, 2010 9:23 pm

tahun ni rasanya kat mazium sg. besi imran....
Back to top Go down
azizi
Specialist
Specialist


Posts : 161
Join date : 01/04/2010
Age : 29

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Tue Jul 13, 2010 6:58 pm

mana sambungan 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar.. x sabar nak tengok kesudahan model PT-91M.hu.hu

[img][/img]
Back to top Go down
gafaro
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1196
Join date : 07/05/2010
Age : 33
Location : KLANG

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Tue Jul 13, 2010 7:30 pm

cam tu punya detail..........

kalu kena gua yang buat ada pulak yang mengacau memang la makan kaki
Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Thu Jul 15, 2010 9:44 am

camo37: Hahaha... bukan lah...

Dremel: Yup, kebarangkalian tahun ni Merdeka GB akan dibuat di Muzium Sg. Besi. Thanks. Harap Pendekar ni dapat muncul lah hari tu... hehehe...

azizi: Sabar... akan ada sambungannya. Busy sikit sejak beberapa hari ni.

gafaro: Sebab tu projek ni dibuat bermula tengah malam sampai awal pagi jee... hehehe

Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Thu Jul 15, 2010 10:12 am

Update sikit pembuatan Pendekar ni. Kali ni akan ditunjukkan bahagian-bahagian yang perlu diubah, dibuang atau ditambah pada model T-72 untuk diubah kepada PT-91M.

Mula-mula sekali ialah pada lampu hadapan. Pendekar mempunyai lampu hadapan yang sama di kedua-dua belah tetapi lampu yang diberikan dalam model kit ini adalah berbeza.


Item B34 dan item B35 tidak perlu dilekatkan kerana ERA tile akan diletakkan diatas. Ada dua pilihan sama ada nak fill kan dengan putty ataupun dibiarkan saja. Tapi sebab malas, keputusan diambil untuk biarkan jee... hehehe


Part B36 tak digunakan dan part A17 akan dibina semula bagi membolehkan ianya ditempatkan di atas ERA tiles.


Bahagian yang perlu dibuang telah ditandakan dan dilabelkan "remove" kerana ianya tidak wujud pada Pendekar.


Kesemua part B51, B52, B57 dan B58 tidak digunakan. Bentuk dan aksesori pada commanders' cupola adalah berbeza daripada yang terdapat pada Pendekar.


Tool box A perlu diubah pada bahagian tepi dan part A29 tidak digunakan.


Akan disambung kemudian.
Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Thu Jul 15, 2010 10:40 am

Okeh... bersambung lagi...

Bahagian ni perlu dibuang. Semua benda-benda yang berterabur kat atas turret tu perlu dibuang.


Mula-mula sekali semuanya dibuang menggunakan PE saw dari Crazy Modeler.


Plastic sheet dilekat dibawah ruang yang berlubang sebelum diisi dengan Bondite.


ERA tiles juga telah disiapkan bagi bahagian hadapan kereta kebal. Saiz bagi setiap segi empat adalah 4.5mm x 4.5mm.


Akan bersambung kemudian.
Back to top Go down
totttis
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2393
Join date : 17/12/2009
Age : 42
Location : Lepak-Lepak Bersama Sang Saka Biru iaitu Encik Kucing

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Sun Jul 18, 2010 8:59 am

huiyoooooo...gambar2 lagi!
Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Mon Jul 19, 2010 9:32 am

Okeh... sambung pulak lagi... PT-91M mempunyai aksesori yang berbeza dari T-72 jadi segala yang tak diperlukan dibuang dari turret.

Lubang ditutup menggunakan kepingan plastik yang digam dari bawah. Ianya akan ditutup dengan menggunakan Bondite.


Semua lubang ditutup menggunakan Bondite dan dibiarkan keras sebelum dibentuk. Dengan menggunakan kikir yang paling kasar, semua bondite yang tak diperlukan itu dibuang.utty.



Sekarang ni nak tackle commander's cupola pulak. Tengok dari gambar tidak terdapat sebarang extension jadi ianya dibuang.



Sambungan jap lagi...
Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Mon Jul 19, 2010 9:39 am

Sambungan.

Sekarang ni pula proses pembuatan platform bagi ERA yang telah dibuat sebelum ni. Platform tersebut dibuat dengan menggunakan "U" atau "C" channel dari Evergreen Plastic. Kod untuk plastik ini ialah 261 (seperti didalam gambar di bawah).


Mula2 sekali ERA diterbalikkan. Perhatikan bahawa bahagian bawah ERA tersebut adalah solid kerana plastik tersebut hanya digariskan pada bahagian atas sahaja dan bukan sehingga tembus. Plastik dari Evergreen dipotong dan dilekatkan seperti dibawah.


Ini rupanya bila dah selesai.


Plastik channel ditambah lagi bagi menyiapkan ERA.


Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Mon Jul 19, 2010 9:50 am

Sambung lagi. Jika dilihat betul2, terdapat ERA yang tidak diletakkan di atas platform. Jikal dilihat di dalam gambar dibawah, ada ERA yang diletakkan di bawah daripada platform.




Test fit pada kereta kebal.



Cupola commander perlu dibuang kerana ianya berbeza dari yang terdapat pada T-72.

Sebelum


Selepas


ERA Pada bahagian turret juga telah dibuat. Platform juga telah diletakkan.



Setelah selesai, ianya dilekatkan pada turret.


Detail ditambah.


Commander's cupola telah dibersihkan.


Bagi memudahkan kerja, cupola dibuat dalam posisi tertutup.


Dengan menggunakan template dan plastik berketebalan 1.5mm, bentuk bulat bagi cupola dipotong.

Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Mon Jul 19, 2010 9:55 am

Penutup dibuat dengan menggunakan plastik dengan ketebalan 0.5mm dan dipotong kecil dari saiz bulatan yang dibuat sebelum ini. Ianya kemudian dipotong mengikut gambar rujukan. Engsel dibentuk menggunakan plastik berbagai saiz. Banyak lagi detail perlu ditambah.


Close-up engsel.



Test fit. Nampak ok...



Test fit ERA pulak...


Sekian buat masa ni... Very Happy
Back to top Go down
totttis
Sergeant Major of the Army
Sergeant Major of the Army


Posts : 2393
Join date : 17/12/2009
Age : 42
Location : Lepak-Lepak Bersama Sang Saka Biru iaitu Encik Kucing

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Mon Jul 19, 2010 11:57 am

gila aaa memang detail even engsel pun built from scratch...lagii...lagii...
Back to top Go down
von
Command Sergeant Major
Command Sergeant Major


Posts : 1341
Join date : 20/02/2010
Age : 50
Location : car junk

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Mon Jul 19, 2010 1:30 pm


kalaulah aku ada skil camni........... Sad
Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Mon Jul 19, 2010 1:41 pm

Okeh... thanks totttis dan von... eh totttis, kau duduk area Bangi ke?

Sambung sikit lagi...

Sekarang tiba masanya nak lekatkan ERA kat badan tank. Lubang untuk boltheads tak di gerudi lagi dalam gambar ni...


Ketiga-tiga ERA tiles disusun berlainan sudut pada kereta kebal. Untuk mendapatkan sudut yang betul, Evergreen channel dipotong satu bahagian untuk mendapatkan sudut yang betul.


Pembuatan optic sensor pulak. Saiz bagi optic sensor ini: tapak dibuat menggunakan plastik 1.5mm diukur lebih kurang 1cm lebar dan 1.5cm panjang. Ketinggian sensor adalah lebih kurang 0.5cm dan dibuat menggunakan plastik 0.5mm.



ERA telah dilekatkan dan boltheads telah dilekatkan.




Penambahan detail pada turret.


Merujuk kepada gambar di atas betul-betul di sebelah barrel ada parts yang tidak terdapat pada T-72 tapi ianya telah disertakan sekali di dalam sprue parts.




Setelah selesai, ERA dan optical sight pula dilekatkan pada turret. Bondite diletakkan pada bahagian bawah optical sight bagi mendapatkan sudut yang betul.



Gambar keseluruhan. Dah nampak sikit rupa Pendekar... hehehe


Fender juga telah dipotong pendek kerana PT-91 mempunyai fender getah dan bukannya besi.


Bersambung lagi kemudian.. Arrow
Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Mon Jul 19, 2010 1:50 pm

Sambung lagi... hehehe...

ERA pada bahagian tepi telah dilekatkan. Sebenarnya ada kesalahan pada ERA ini. Sepatutnya dia ada platform sama seperti yang ada pada bahagian-bahagian lain tapi baru perasan and terpaksa buat lain... so far masih malas nak repair... hehehe...


ERA pada bahagian atas juga telah dilekatkan tapi sebahagian jee... dalam gambar ni, belah kiri dah disiapkan.


Close-up. Boltheads akan di pendekkan kemudian.


Bahagian turret pula di"kerjakan" sementara menunggu glue pada bahagian yang lain tu set.


Dry fit chasis dan turret. Makin menyerupai Pendekar... hehehe


Close-up pada optic sensor/sight dan bahagian kiri ERA.


Close-up turret.



Sambung lagi sikit nanti...
Back to top Go down
druid_99
Private
Private


Posts : 84
Join date : 25/06/2010
Age : 39

PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Mon Jul 19, 2010 2:16 pm

ERA akhirnya siap dilekatkan.

Ada beberapa lagi benda yang perlu ditambah macam detail pada commanders cupola, stowage bin, optic sensor, OBRA warning system, lampu indicator, periscope, senjata pada commanders cupola, smoke grenade launcher, antenna dan yang paling mencabar.... bakul durian kat bahagian belakang turret tu... hehhehe...

Turret dengan semua ERA yang telah dilekatkan.




Close up...


ERA pada bahagian badan kereta kebal juga telah dilekat.


Close-up bahagian ERA pada belah kanan.


Gambar turret dan body.





Tu je lah kot buat hari ni... Laughing
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: 1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"   Today at 11:59 pm

Back to top Go down
 
1/35 projek kedai potong: T-72 kepada PT-91M "Pendekar"
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FORUM PANGGILAN PERTIWI :: MODEL BERSKALA & PROSES PEMBUATAN-
Jump to: